Lect. univ. dr. Daniel Atasiei: Avantajele de a fi teoretician și practician, în același timp

22 mart. 2017
Vizualizari: 2658

Nicolae Cîrstea: 24 februarie, Iași, noile coduri penale, la trei ani de la intrarea în vigoare, probleme controversate și soluții… Suntem împreună cu dl profesor Daniel Atasiei. D-le profesor, cum vi s-a părut conferința?

Daniel Atasiei: O conferință extrem de interesantă prin problematica discutată; sigur, și prin reacția celor din sală. E clar că suntem la trei ani, dar în continuare avem niște coduri tinere, dinamice, care încă se așează pe realitatea noastră juridică.

Nicolae Cîrstea: Codurile penale, reglementările penale în general au ținut și țin încă prima pagină a mass-mediei naționale, nu numai în print, dar și în online. Trebuie schimbate, trebuie modificate substanțial, așa cum se sugerează pe anumite canale media, aceste coduri penale?

Daniel Atasiei: Cred că mai înainte de toate ele trebuie înțelese. Remarc, la trei ani de la intrarea lor în vigoare, că încă sunt ipoteze, situații în care codurile nu sunt pe deplin înțelese și acest lucru este cu atât mai evident la nivelul marii mase a oamenilor – nu vorbesc de cei care lucrează în domeniul juridic. Sigur că aceste coduri pot suferi modificări, e firesc. Orice lege este o lege vie, care poate fi adaptată, iar faptul că în numeroase rânduri Curtea Constituțională a intervenit pentru a sancționa anumite prevederi contrare legii fundamentale arată că sunt niște legi perfectibile și care pot fi, prin urmare, modificate.

Nicolae Cîrstea: Interacționați cu studenții în sala de curs, de seminar. Ați interacționat de această dată cu colegii avocați, procurori, judecători. Cât de greu vă este în sala de curs să faceți asimilabile toate aceste modificări legislative, toate aceste decizii de neconstituționalitate intervenite în materia penală în ultimii ani?

Daniel Atasiei: Am avantajul faptului că sunt în egală măsură teoretician și practician. Asta înseamnă că partea teoretică mă ajută în sala de judecată în calitate de avocat; partea practică mă ajută să explic mai bine în fața studenților instituțiile de drept procesual penal. Este un efort de a fi în permanență la zi cu ultimele modificări ale normelor procesual-penale, dar cred că este, în egală măsură, o oportunitate, iar studenții până la urmă acceptă această provocare, fiind în egală măsură nu doar datoria profesorului de a explica, dar și a studentului de a se pregăti în mod temeinic la o disciplină care este una fundamentală, cea a Dreptului procesual penal.

Nicolae Cîrstea: Cred că există și o frumusețe a acestei materii procesual-penale. Care ar fi aceea, din punctul dumneavoastră de vedere?

Daniel Atasiei: Suntem într-o materie care presupune interpretări foarte variate ale aceluiași text de lege. Cu siguranță, spunea unul dintre vorbitorii de astăzi, cauzele penale cele mai ușor câștigate sau cele mai sigur câștigate sunt cele pe motive procesuale, însă în egală măsură argumentarea, dezbaterea, nuanțarea unor opinii, elementele de practică, elementele de teorie dau farmec acestei proceduri penale și, repet, această îmbinare, în cazul meu, între teorie și practică, face ca Dreptul procesual-penal să aibă o culoare foarte frumoasă.

Nicolae Cîrstea: Înțeleg că vor continua aceste serii de conferințe „Trei ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale”. Săptămâna viitoare veți fi la Cluj, sper să ne revedem și în alte conferințe pe parcursul anului 2017.

Daniel Atasiei: Cu siguranță continuă. Cu siguranță au fost și vor mai fi conferințe. Reamintesc faptul că prin INPPA, prin Institutul de pregătire a avocaților, de trei ani încoace mergem în barourile din țară pentru a expune punctul nostru de vedere cu privire la aceste coduri și luăm, în acest fel, pulsul practicienilor, al avocaților, și constatăm același lucru – faptul că încă mai este nevoie de efort pentru a înțelege aceste coduri și pentru a asimila și modificările care survin pe parcurs.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc și vă doresc succes!

Daniel Atasiei: Vă mulțumesc!

Lect. univ. dr. Daniel Atasiei: Avantajele de a fi teoretician și practician, în același timp was last modified: martie 21st, 2017 by Daniel Atasiei

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice