Interviu cu Vicepreşedintele Societăţii Avocaţilor din Bucureşti

18 nov. 2016
Vizualizari: 2170

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dl Remus Mîndru, vicepreședinte al Societății Avocaților din București. Bine v-am găsit, d-le avocat.

Remus Mîndru: Mulțumesc foarte mult pentru invitație. Pentru mine este o onoare să mă aflu la dumneavoastră.

Nicolae Cîrstea: Stăm de vorbă în acest context, în care asociația pe care o reprezentați, al cărei vicepreședinte sunteți, a devenit destul de vocală în spațiul public care interesează pe avocați. Aveți puncte de vedere cu privire la anumite lucruri care se întâmplă în sistemul judiciar, proiecte de lege ș.a.m.d. Înainte de a intra în amănunte aș vrea să vă rog să ne faceți o scurtă prezentare a acestei inițiative pe care o reprezintă societatea, a principiilor, a lucrurilor pe care vi le doriți cu privire la ceea ce vreți să realizați în această asociație.

Remus Mîndru: Asociația Societatea Avocaților din București a luat naștere în decursul anului 2015, din intenția de a sprijini, pe de o parte, avocații în relație cu instituțiile statului, cu organele de conducere, cu orice factor care se poate implica sau poate fi implicat în bunul mers al activității avocaților și evoluția legislativă în sensul acesta. Pe de altă parte, inițiativa are la bază nevoia și dorința tinerilor avocați – și nu numai a celor tineri – de a se afirma în ceea ce privește orice demers la nivel legislativ, la nivelul organelor de conducere sau orice nevoie pe care profesia o are, în sensul consolidării, dacă vreți, a profesiei, în sensul apărării intereselor profesionale ale avocaților din Baroul București –pentru că în general ne referim la avocații membri ai Baroului București.

Ce aș putea să vă spun? Societatea Avocaților din București este un proiect de suflet, un proiect pe care ne-am propus să-l creștem foarte mult, să devenim vocali, să devenim vizibili…

Nicolae Cîrstea: Și reprezentativi, sper.

Remus Mîndru: Și reprezentativi, însă doar în perspectiva apărării intereselor noastre, a protejării profesiei de avocați – pentru că avem și cazuri de avocatură clandestină, pe de o parte; pe de altă parte, este bine ca noi să înțelegem exact de ceea ce avem nevoie și să putem să determinăm niște mecanisme de îmbunătățire a mediului în care lucrăm. Pentru că, de bine, de rău, întâmpinăm tot felul de dificultăți; atât în raport cu instituțiile statului; în raport cu organele judiciare; cu ministerul, cât și, până la urmă, cu cei care ne reprezintă, cei care ne conduc, cei care ne reglementează activitatea. Asta nu înseamnă că ne poziționăm oarecum contrar intereselor organelor profesionale. Nicidecum; dar vrem să dăm o mână de ajutor; vrem să promovăm adevăratele interese și valorile din interiorul profesiei și vrem să ne asigurăm că până la urmă direcția normală de urmat a profesiei și implicit reglementările deservesc interesul justițiabilului și, implicit, interesele noastre ca profesie autonomă, independentă.

Nicolae Cîrstea: Care sunt oamenii de la care a plecat inițiativa acestei asociații?

Remus Mîndru: Inițiativa de înființare a asociației a pornit de la dl avocat Bârdan – este și președintele; este membru al Baroului București, în mod evident. Membri fondatori suntem patru – dl avocat Iorgulescu, dl avocat Olteanu, subsemnatul și dl Bârdan, în calitate de președinte. Noi practic am ajuns la concluzia că trebuie să înființăm o asemenea asociație tocmai datorită faptului că am constatat, de-a lungul timpului, anumite lipsuri în comunicarea publică, dacă vreți, a avocaților, în sensul de lipsă a unei voci comune, poziționându-ne oarecum în societatea civilă. Prin urmare, acest deziderat se putea realiza doar printr-o formă asociativă.

Nicolae Cîrstea: Sunteți și foarte tineri cu toții, sau există o oarecare diferență de vârstă?

Remus Mîndru: Întâmplător suntem tineri, din generații foarte apropiate. N-a fost un criteriu pe care l-am vizat în mod neapărat, în schimb comunicarea colegială, având în vedere că este una mult mai facilă între persoane din generații relativ apropiate, ne-a condus la decizia de a înființa asociația. Nu avem un criteriu de vârstă, nu ne adresăm neapărat avocaților tineri; porțile asociației sunt deschise absolut oricărui avocat care profesează legal și care este membru al Baroului București. În schimb, presupun că este un atu faptul că suntem tineri și ne dorim să ne implicăm pe cât posibil și atât cât ne permite timpul – și timpul ne permite, pentru că, în fond, este o exercitare a activității cotidiene, în interesul nostru și al avocaților în general.

Să vă spun sincer, inițiativa a pornit, întâmplător, de la patru persoane și sperăm să avem o reprezentativitate cât mai mare, pentru că în fond este vorba de interesele profesiei.

Nicolae Cîrstea: Ca zonă de acțiune, ca puncte de vedere pe care asociația pe care o reprezentați le-a vehiculat în spațiul public, am văzut câteva dintre acestea. Care ar fi o sinteză a celor mai importante puncte de vedere pe care le-a avut asociația în acest timp, de când funcționează?

Remus Mîndru: Din intenția de a ne exercita obiectul de activitate, în fond, și de a aduce o contribuție netă viziunii avocatului modern din anul 2016, am încercat să ieșim prin toate mijloacele de comunicare, cu anumite comunicate de presă adresate publicului larg, membrilor, confraților noștri și organelor de conducere, cu privire la protejarea intereselor avocatului în raport cu alte profesii. Spre exemplu, am promovat un comunicat, un punct de vedere fundamentat juridic, referitor la modificarea Legii 303 sau 314 privitor la accesul în profesia altor persoane licențiate în Drept după o anumită perioadă în care au exercitat alte profesii. Și, evident, am fost ușor surprinși de inițiativele respective, având în vedere cel puțin faptul că ele nu sunt dezbătute în maniera în care ar trebui și nu se bazează pe reciprocitate. Practic, facilitează accesul în profesia de avocat a altor categorii de profesii, fără un examen în prealabil care să certifice faptul că îndeplinesc condițiile exercitării profesiei de avocat.

Nicolae Cîrstea: Mai ales în condițiile în care INPPA și UNBR, prin INPPA au dus examenul de admitere în profesie la o exigență superioară față de ce se întâmpla acum 10-12 ani. Cred că diferențele sunt mici față de examenul de admitere în alte profesii juridice și din acest punct de vedere și prestigiul avocaturii cred că a crescut foarte mult.

Remus Mîndru: Trebuie să recunoaștem faptul că exigențele examenului de admitere în profesie, cât și a celui de definitivare, de altfel, sunt mult mai mari decât au fost acum ceva vreme. Iar acest trend este firesc, pentru că vorbim de interesele justițiabilului, care trebuie să aibă minima garanție că atunci când își angajează un avocat pentru conservarea drepturilor sale, pentru protejarea patrimoniului, pentru orice problemă de natură juridică pe care o are, acel avocat este capabil, profesional, deontologic, să-i apere interesele. Motiv pentru care salutăm – și nu este o noutate pentru nimeni – faptul că exigențele au crescut și în profesie, de fapt criteriile de admitere se apropie foarte mult de nivelul pe care l-am dori în privința accesului în profesie.

Nicolae Cîrstea: La nivel instituțional cum colaborați cu organele profesiei, cu baroul? Sunteți, totuși, la un început de drum, poate perspectivele pe această zonă a interacțiunii instituționale cu organele profesiei?

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Remus Mîndru: Având în vedere că suntem la început, așa cum am înțeles până acum să ne manifestăm punctul de vedere, suntem în relații foarte bune, atât cu Uniunea Națională a Barourilor din România, cât și cu Baroul București. Noi vrem să aducem un aport, să ajutăm, în măsura în care ajutorul nostru este relevant, și sunt sigur că obiectivele noastre converg cu cele ale organelor de conducere, fără niciun dubiu. Noi ne manifestăm intenția de a ne pune la dispoziția acestor organe de conducere, tocmai în ideea de a aduce la îndeplinire obiectivul pe care-l avem, și anume de protejare a intereselor noastre și a avocaților din Baroul București. Prin urmare, apreciem colaborarea ca fiind una instituțională bună, spre foarte bună și sperăm că acest trend va continua, odată cu dezvoltarea asociației noastre și, bineînțeles, cu subiectele care vor mai apărea pe parcurs și care ne vor solicita atenția.

Nicolae Cîrstea: V-aș face o invitație în emisiunea Legal Point pentru a discuta despre acest început, despre perspectivele pe care societatea pe care o reprezentați le are, despre colaborările pe care le intenționați, despre ceea ce vreți să faceți pentru viitorii membri ai asociației pe care o reprezentați. Și sper să putem dezbate mai pe larg tot ce înseamnă principiile și lucrurile pe care vreți să le faceți în interiorul acestei asociații cu privire la profesia de avocat și la binele pe care vreți să-l aduceți în viața profesională a colegilor.

Remus Mîndru: Vă mulțumim pentru invitație. În mod cert, și suntem onorați să participăm în cadrul unei asemenea emisiuni. Ne vom prezenta așa cum membrii unei asociații reprezentative trebuie să se prezinte în cadrul unei emisiuni care va dezbate, probabil, absolut toate aspectele ce țin de intențiile noastre în calitate de asociație. Și așteptăm cu nerăbdare emisiunea.

Nicolae Cîrstea: Sigur că după emisiune vom și monitoriza, pe parcursul următoarelor zile și săptămâni, implementarea celor pe care le veți declara, astfel încât să nu vă lăsăm să derapați foarte tare de la aceste principii.

Remus Mîndru: Să știți că noi încă prin statut am vizat o transparentizare a tuturor aspectelor ce țin de activitatea noastră și, implicit, așteptăm o transparentizare din partea tuturor factorilor implicați în acest demers și în protejarea intereselor profesiei de avocat. Prin urmare, vă vom ține la curent cu absolut toate demersurile pe care le facem și ne manifestăm și interesul unui parteneriat pe termen lung, atât cu dumneavoastră, cât și cu cei care vor binele profesiei.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc și vă doresc succes!

Remus Mîndru: Vă mulțumesc pentru invitație.

Interviu cu Vicepreședintele Societății Avocaților din București was last modified: noiembrie 18th, 2016 by Remus Mîndru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice