Întâlnirea studenţilor de la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova cu judecătorul Mihail Udroiu

6046       0
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Editura Universul Juridic, în seria CONFERINȚELE UNIVERSUL JURIDIC, a derulat, în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universității din Craiova, o noua conferință, de data aceasta neprofesională, ci de apropiere de mediul universitar/academic, de înțelegere a diverselor aspecte legate de rigorile mediului profesional, al magistraturii, și de aprofundare a diverselor aspecte mai dificile introduse prin noile coduri în perspectiva examenelor de admitere în profesiile juridice.

Domnul Sevastian Cercel, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității din Craiova, a adresat un cuvânt de bun-venit acasă d-lui judecător Mihail Udroiu, știut fiind că domnia sa este născut în Craiova, iar domnul Nicolae Cîrstea, președintele grupului editorial Universul Juridic, a făcut o prezentare a activității publicistice a domnului Mihail Udroiu, primul autor care și-a asumat interpretarea noilor reglementări penale și de procedură penală în primele 30 de zile de la intrarea acestora în vigoare.

Conferința a fost pregătită și moderată în mod admirabil de lect. univ. dr. Lavinia Stuparu, prodecan al Facultății de Drept din cadrul Universității din Craiova, și audiată de peste 300 de studenți, în special din anii III și IV, care au interacționat permanent cu invitatul, conferința fiind una interactivă, desfășurată într-o atmosferă colocvială.

Astfel, joi, 10 decembrie 2015, studenții Facultății de Drept din cadrul Universității din Craiova au avut oportunitatea de a se întâlni, în Aula Magna, cu judecător dr. Mihail Udroiu.

În prima parte a întâlnirii, Mihail Udroiu a optat să le vorbească studenților despre experiența profesională acumulată atât ca magistrat, cât și ca formator la Institutul Național al Magistraturii. Discuția a vizat aspecte precum motivația personală în alegerea profesiei, inițial de procuror și abia ulterior de judecător, avantajele și dezavantajele acestor profesii și sfaturi pragmatice desprinse din activitatea sa ca formator la INM pentru cei interesați de o viitoare carieră de magistrat.

Mihail Udroiu:

Din punct de vedere științific eu sunt o persoană cu multe incertitudini. Reflectez mult asupra problemelor de drept pe care le analizez în lucrări, nu sunt în toate situațiile convins că soluțiile pe care le propun la anumite probleme extrem de specializate vor trece testul timpului și le voi menține și în viitor. Aceast lucru se datorează faptului că analizez în continuu argumentele pro și contra pe care le-am avut la momentul alegerii unei soluții. Astfel că, în unele situații (din fericire nu foarte multe), după o anumită perioadă de timp am ajuns la concluzii diferite față de cele susținute inițial.

Faptul că optați acum să deveniți avocați și ulterior pentru magistratură, sau activitatea notarială ori cea de executor judecătoresc mi se pare o situație extrem de normală, a unei persoane aflate în căutarea identității profesionale. Job – jumpingul cred că face bine carierei profesionale.

Este foarte important să discerneți ce tip de persoană sunteți și care sunt valorile cele mai apropiate ale profesiei juridice pe care doriți să o îmbrățișați. De asemenea, trebuie să știți că opțiunea inițială nu este ireversibilă și faptul că sunteți într-o funcție nu înseamnă că nu puteți renunța la funcția respectivă și să faceți altceva.

Este o conferință spectaculoasă susținută în anul 2005 de Steve Jobs la deschiderea anului universitar la Stanford University. Conferința este structurată pe 3 capitole: prima, renunțarea la mediul universitar, a doua, pasiunea lui și respingerea din cadrul Apple și a treia, cea referitoare la moarte. Conferința se încheie cu o sugestie pe care Steve Jobs le-o face studenților de la Stanford, preluată după o revistă pe care el o denumea ca fiind Google-ul anilor 70’ în Statele Unite, prin care îi îndemna să fie curioși și să fie îndrăzneți. Are 15 minute, cred că o puteți găsi pe https://www.youtube.com/watch?v=D1R-jKKp3NA. Este extrem de important de înțeles că la debutul carierei profesionale nu va aflați în fața unei opțiuni definitive cu privire la traseul vostru profesional.

Referitor la mult hulita probă a interviului de la admiterea în magistratură, eu sincer nu îl agreez, în ceea ce privește ponderea în media finală și faptul că la finalul inteviului sunt acordate note (de cele mai multe ori cu zecimale). De asemenea, nu înțeleg de ce trebuie stabilită o notă minimă prin raportare la care esti declarat admis sau respins la interviu (de pildă, ma întreb cât de dezastruos pentru sistem ar fi o persoană care obține punctaje foarte mari la testul juridic și la logică și nota de 6,80 la interviu, dar care, per ansamblu, ar avea o medie finală care l-ar face să treacă examenul. Nu cred că există o diferență reală, relevantă între o persoană care obține la interviu nota 6,80, respectiv una care obține nota 7). Pot înțelege, prin raportare la anumite obiective urmărite, rațiunea acestei probe însă nu pot discerne care este diferența între un candidat care obține 8,50 și unul care a obținut 8,75. Inexistența unui barem prestabilit sau măcar a unor criterii generale de evaluare ori a unui model abstract urmărit de către evaluatori, care să fi fost anterior comunicat potențialilor candidați, poate conduce la unele evaluari inechitabile.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Nu cred că evaluatorii urmăresc să descopere dacă sunteți persoane erudite sau dacă ați studiat Principiile de la Bangalore, ci dacă, deși ați trecut de testul juridic și cel logic, cunoașteți spre ce profesie vă îndreptați (valorile intrinseci ale acelei profesii), dacă aveți o exprimare corectă gramaticală și logică, dacă aveți proprietatea termenilor folosiți, realizând un fel de anamneză a candidatului. Proprietatea termenilor este extrem de importantă. Încercarea de a părea altceva decât ești sau de a folosi un alt tip de limbaj decât cel pe care îl stăpânești o consider o greșeală radicală pe care o mare parte dintre candidați o fac.

De asemenea, crearea unei „poezii prestabilite” cu care candidatul se prezintă în fața comisiei reprezintă o altă greșeală ușor de demontat. Întrebările în cascadă pot să releve adevăratul profil al candidatului. Ceea ce este foarte important pentru această opțiune, prima opțiune pe o aveți în viața profesională, este că nimeni nu vă cere să fiți supraoameni, să vă fi petrecut timpul numai între pereții bibliotecilor, să fi avut o cultură generală structurată de la Voltaire încoace și, de asemenea, să fi fost la curent cu ultimele dezvoltări în literatura suedeză, spre exemplu.

Atmosfera de acasă regăsită la Craiova a permis animarea întâlnirii prin împărtășirea a numeroase experiențe anecdotice din profesie și din viața privată. Totodată, Mihail Udroiu a accentuat necesitatea ca studenții Facultății de Drept din Craiova să valorifice la maximum privilegiul de a studia în cel mai modern sediu al unei facultăți cu acest profil din România, punctând faptul că, dacă acesta ar fi existat la finalizarea studiilor sale la Liceul Frații Buzești din Craiova, ar fi fost hotărâtor în a urma Facultatea de Drept la Craiova.

Interesul studenților pentru activitatea publicistică și profesională a judecătorului dr. Mihail Udroiu a fost puternic pus în evidență de numărul impresionant de întrebări care i-au fost adresate în partea a doua a întâlnirii și care au vizat aspecte controversate și actuale din dreptul penal și dreptul procesul penal. Dialogul cu studenții a avut o natură dinamică, permițând un schimb incitant și util de opinii.

Întâlnirea de aproape trei ore a constituit un bun prilej pentru studenți de a vedea ce înseamnă să fii un magistrat profesionist, contribuind astfel la profilarea unei opțiuni pentru viitor.

Întâlnirea studenților de la Facultatea de Drept a Universității din Craiova cu judecătorul Mihail Udroiu was last modified: decembrie 17th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: