Întâlnire italo-română la Casa de Asigurări a Avocaților din România

21 oct. 2016
Vizualizari: 1460

În perioada 14-16 octombrie 2016, Casa de Asigurări a Avocaților din România i-a avut invitați de onoare pe domnii av. Nunzio Luciano (Președintele Cassa Forense) și av. Valter Militi (Vicepreședintele aceleiași instituții). Prezenți la întâlniri au fost domnii av. Florin Petroșel (Președintele Casei de Asigurări a Avocaților din România), av. Cornel Ursache (Președintele filialei Botoșani a Casei de Asigurări a Avocaților), av. Burciu Remus Iustinian (consilier în cadrul filialei București a CAA), Klaus Râpeanu (metodolog în cadrul CAA), precum și doamnele Mariana Dumitrașcu și av. Mălina Osman.

👍Vezi și: Interviu cu Av. Nunzio LUCIANO, președintele casei de asigurări a avocaților din Italia, „Cassa Forense”, și cu Av. Valter MILITI, vicepreședintele acesteia

Întâlnirea a avut drept scop întărirea relațiilor de colaborare de peste 2 ani, care s-au concretizat în cadrul unor întâlniri care au avut loc la Roma. Aceasta a fost prima întâlnire la București și reprezintă, din alt punct de vedere, prima vizită la nivel înalt a unui președinte și a unui vicepreședinte ai unei case de asigurări a avocaților importante din Europa.

S-au pus la punct bazele unei colaborări viitoare, care să aibă în vedere mai mulți vectori. Unul dintre vectori este colaborarea pentru formarea de cadre. Se dorește posibilitatea trimiterii din România (atât din cadrul personalului TESA, cât și din cadrul avocaților tineri care vor dori ca pe viitor să dedice o parte din timpul lor sistemului de asigurări sociale) spre formare pe baza unor programe în Italia, urmând ca și România să primească din Italia avocați și personal care urmează să se formeze.

Un alt vector la care se dorește contribuția este acela al punerii bazei unei asociații europene de tipul ADEP – o asociație care există în Italia, a sistemelor de pensii neintegrate – care sunt 19 în momentul de față – și în cadrul cărora cel al avocaților este cel mai mare privat 100% și al doilea ca mărime din cele 19. Pentru că primul este cel al doctorilor, care, pe lângă doctorii care au o activitate liberală, înglobează și tot personalul din unitățile sanitare publice, cele de stat – deci doctori, infirmieri, personal TESA ș.a.m.d. – care nu desfășoară o activitate liberală și care lucrează pe bază de contract de muncă numai în baza acestor instituții.

Trebuie reținut că ADEP (Asociatione delle Enti Presidentiali = asociația autorităților care se ocupă de pensii neintegrate) are un patrimoniu de 74 de miliarde de euro și este unul dintre principalii susținători ai economiei, a unor proiecte mari de infrastructură din Italia. Statul italian încheie anual sau periodic convenții cu ADEP, prin care ia sume mari de bani de la sistemele neintegrate, pe care le folosesc în proiecte foarte mari, de exemplu construcții de autostrăzi, de viaducte, de poduri ș.a.m.d., urmând ca banii să fie întorși într-un termen mediu și cu o dobândă care este mai mare decât dobânda de la bancă. Prin aceasta, practic sistemele de asigurări sociale neintegrate din Italia își demonstrează și dimensiunea lor socială în sensul sprijinului pe care-l acordă economiei italiene, iar din alt punct de vedere își fortifică investițiile, în sensul că acestea sunt sigure și se întorc cu o dobândă care oricum este mai mare decât dobânda pe care le-ar oferi-o băncile la care s-ar ține depozitele.

Proiectul este ca și pe plan european să se constituie o asociere tip ADEP, din care, cel puțin în România, Casa de Asigurări a Avocaților din România să facă parte.

Cel de-al treilea vector este legat de faptul că sistemul din Italia, neintegrat, are experiență mult mai mare decât cel din România. Casa de Asigurări a Avocaților, ar dori, practic, să aibă un schimb de experiență cu cineva care are un sistem mult mai complex decât cel din țara noastră. Și până acum se poate spune că schimbul de experiență, cel puțin pentru Casa de asigurări a Avocaților din România, a fost mai mult decât benefic.

Pe viitor, periodic, de cel puțin două ori pe an, și la nivel de conduceri să fie organizate întâlniri alternative, când la București, când la Roma, în care să fie abordate și tematici concrete de interes imediat.

Cassa Forense este denumirea dată autorității care se ocupă de drepturile de asigurări sociale ale avocaților din Italia. „Cassa” vine de la latinescul cassa sau francezul quese, care înseamnă Casa Forte – cu alte cuvinte casa unde sunt banii pentru vremuri grele pentru avocați, sistemul fiind susținut de aceștia. În Italia a fost creat odată cu celelalte sisteme de către regimul fascist al lui Mussolini în cadrul unui sistem integrat unic, public.

După cel de-la Doilea Război Mondial, în anul 1952, practic, el prinde contur și se creează o entitate aparte în cadrul sistemului public unit, care s-a ocupat numai de avocați, 1952 fiind anul de când avocații plătesc numai pentru ramura lor din sistem și nu sunt puși în aceeași loc cu cei din sistemul public.

Merg așa până în anul 1994, când în Italia vine Decretul 509, de reformare a sistemului de pensii. Una dintre reformele prevăzute de această lege a fost ca toate entitățile, practic, de asigurări sociale din cadrul sistemului public care se ocupau de profesii liberale să fie organizate sub formă de fundații și să primească personalitate juridică și să se desprindă de sistemul public.

În baza acestui decret-lege 509/1994 avocații – și nu numai ei, împreună cu alte 18 categorii de profesii liberale – își formează propriile sisteme, independente, de pensii. De aceea este considerat momentul în care este reformată pensia avocaților.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Cassa Forense în momentul de față este organizată sub forma unei fundații persoană juridică de drept privat. Are sediul, în mod obligatoriu, la Roma.

Cassa Forense se ocupă practic de drepturile de asigurări sociale ale avocaților, care sunt împărțite pe mai multe categorii. Categoria principală este dreptul la pensie. O altă categorie o reprezintă indemnizațiile pentru anumite situații, alte drepturi de asigurări sociale, cum e situația indemnizației pentru maternitate, cea pentru pierderea temporară a capacității de muncă și altele.

Cea de-a treia categorie este dedicată asistenței sociale. Asistența socială în Italia este dedicată în anumite cazuri avocaților care se află în anumite momente de dificultate și care sunt ajutați pe baza unor fonduri speciale să iasă din aceste situații de criză. Câteva exemple de astfel de situații sunt: cazuri de boală gravă, când avocatul are nevoie de bani, asigurarea medicală nu este suficienta și atunci, prin programul de asistență, Cassa Forense participă și îi acoperă parțial tratamentul sau intervenția chirurgicală de care este nevoie.

Un alt exemplu este cel al tinerilor avocați, care sunt obligați să-și pună afacerea pe picioare și sunt ajutați cu niște sume de bani pentru organizarea biroului. Sau sunt ajutați printr-un fond de garantare să ia un credit de la o bancă pentru o mică întreprindere și să-și organizeze afacerea, avocatul nefiind obligat să vină cu alte garanții, întrucât obligația de garanție a lui este preluată de către Cassa Forense.

În ceea ce privește dreptul la pensie, acesta este acompaniat de mai multe tipuri de contribuții. Și avem pensia pentru pilonul I, care este pensia obligatorie. Pentru asta există așa-numita contribuție subiectivă sau de bază, în cadrul căreia avocatul plătește practic 14% din venitul său impozabil; deci diferența dintre venitul brut și cheltuieli. 14%, dar nu mai puțin de 2700 de euro pe an și se aplică acest procent până la un plafon de 98.000 de euro, la care se blochează.

Pensia de bază, care este alimentată cu aceste contribuții, poate să fie însoțită de o altă componentă, care este pensia complementară, ce se realizează prin ceea ce în Italia se numește pilonul II, iar la noi e pilonul III – pensia facultativă; în cadrul căreia avocatul mai poate contribui cu până la 10% din veniturile sale anuale.
Există o sumă care este un fel de plafon maxim – 98.000 de euro. Avocații care realizează venituri peste 98.000 de euro valoare impozabilă sunt obligați să plătească pe valoarea care depășește 98.000 de euro o contribuție de 3% pentru diferența dintre venitul realizat și acești 98.000 de euro, care este contribuția de solidaritate. Asta nu este dedicată pensiei individuale, ci completează un fond menit să ajusteze pensiile mici ale avocaților, în așa fel încât pe sistem să existe o pensie minimă garantată.

Avocații care au venituri mai mari, pentru a ajunge la o pensie mai mare, pot contribui și cu o cotizație complementară de 10%, care este nelimitată ca plafon. Deci, dacă se face un calcul se observă că, într-adevăr, în Italia pensiile avocaților sunt și de 5-6000 de euro, chiar 7000 de euro pe lună; dar ele sunt alimentate pe perioada de stagiu, care este de 35 de ani, de niște contribuții foarte mari, care nu sunt limitate la un plafon maxim, cum se întâmplă în România și al cărui plafon pentru o pensie mare înseamnă 14% contribuția de bază plus 10% contribuția complementară, plus 3% din ceea ce depășește 98.000 de euro venit impozabil, contribuția de solidaritate.

În afară de pensie, care rămâne dreptul principal al sistemului, indemnizațiile de maternitate sunt alimentate pe baza unei contribuții care are această destinație, pe care o plătesc toți avocații, indiferent de sex, care constă într-o sumă fixă. Această sumă în momentul de față este de 140 de euro pe an/ avocat. Și are ca destinație precisă numai indemnizațiile de maternitate.

Celelalte indemnizații plus latura de asigurare socială se obțin dintr-un timbru special al casei de pensii a avocaților, care constă în 4% din valoarea tuturor onorariilor, valoare care este plătită direct de către client. Este pusă pe factură ca poziție separată de onorariul avocatului. Și acești 4% din valoarea onorariului este dedicat să acopere celelalte drepturi de asigurări sociale, plus latura de asistență socială pe care sistemul o acordă avocaților.

În cadrul aceleiași întâlniri a fost făcută o vizită la complexul balnear de la Techirghiol – Corpore Sano, în cadrul discuțiilor purtate fiind prezent și domnul Septimiu Bourceanu, managerul complexului.

👍Vezi și: EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 29 – Florin Petroșel: Experiențe internaționale în domeniul asigurării avocaților

Întâlnire italo-română la Casa de Asigurări a Avocaților din România was last modified: octombrie 21st, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: