Industria naţională de apărare şi modificarea şi completarea unor acte normative (Legea nr. 232/2016)

7 dec. 2016
Vizualizari: 1762
Actul normativ publicat în Monitorul OficialSumar
Legea nr. 232/2016
(M. Of. nr. 972 din 5 decembrie 2016)
Cap. I („Dispoziții generale”)
Cap. II („Organizare și funcționare”)
Cap. III („Restructurarea, reorganizarea și privatizarea operatorilor economici”)
Cap. IV („Protecția socială a personalului”)
Cap. V („Cooperarea și promovarea internațională a industriei de apărare”)
Cap. VI („Răspunderea juridică. Drepturile și obligațiile operatorilor economici”)
Cap. VII („Dispoziții tranzitorii și finale”)

 

În M. Of. nr. 972 din 5 decembrie 2016, a fost publicată Legea nr. 232/2016 privind industria națională de apărare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

În continuare, vom prezenta structura respectivei legi.

Cap. I („Dispoziții generale”)

Cap. II („Organizare și funcționare”)

Cap. III („Restructurarea, reorganizarea și privatizarea operatorilor economici”)

Cap. IV („Protecția socială a personalului”)

Cap. V („Cooperarea și promovarea internațională a industriei de apărare”)

Cap. VI („Răspunderea juridică. Drepturile și obligațiile operatorilor economici”)

Cap. VII („Dispoziții tranzitorii și finale”)

În continuare, vom prezenta dispoziții ale respectivei legi.

Cap. I („Dispoziții generale”) din Legea nr. 232/2016

Cap. I dispune asupra scopului respectivei legi, asupra sensurilor termenilor și definițiilor utilizate în respectiva lege.

Cap. II („Organizare și funcționare”) din Legea nr. 232/2016

Cap. II dispune asupra componenței industriei naționale de apărare, asupra coordonării activităților operatorilor economici din industria națională de apărare, asupra regimului de autorizare și înregistrare, asupra inventarului capacităților de producție și/sau servicii pentru apărare, asupra conservării și securizării capacităților, asupra regimului juridic al documentațiilor tehnice, asupra managementului și resurselor umane, asupra politicii de investiții în industria națională de apărare, asupra protecția mediului în industria națională de apărare, asupra asigurării mentenanței armamentului și tehnicii militare, asupra managementului calității, standardizare, interoperabilitate și competitivitate, asupra cercetării-dezvoltării-inovării în industria națională de apărare, precum și asupra sprijinirii IMM-urilor din domeniul industriei de apărare.

Cap. III („Restructurarea, reorganizarea și privatizarea operatorilor economici”) din Legea nr. 232/2016

Cap. III stabilește restructurarea și reorganizarea operatorilor economici, dispunând și asupra privatizării operatorilor economici.

Cap. IV („Protecția socială a personalului”) din Legea nr. 232/2016

Cap. IV prevede faptul că în perioada în care salariații încadrați cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată la operatorii economici cu capital majoritar sau integral de stat din industria națională de apărare nu desfășoară activități de bază din lipsă de comenzi sau contracte, aceștia efectuează activități de întreținere, conservare, reparații și pază a capacitaților de producție, activități administrative și alte activități specifice și beneficiază de sume acordate de la bugetul de stat, în vederea acoperirii drepturilor salariale și a contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajator, numai dacă desfășoară activitățile indisolubil legate de producția sau comerțul cu armament, muniție și material de război, stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Fondul lunar necesar acoperirii drepturilor salariale ale personalului prevăzut la alin. (1) se determină luându-se în calcul 75% din câștigul salarial mediu brut pe economie din luna anterioară, comunicat de Institutul Național de Statistică.

Sumele necesare pentru plata drepturilor salariale prevăzute la alin. (1), precum și cefe necesare pentru achitarea contribuțiilor datorate de angajator, potrivit legii, la bugetul asigurărilor sociale de stat, la bugetul asigurărilor pentru șomaj și la fondul de asigurări sociale de sănătate se alocă operatorilor economici, în conformitate cu numărul mediu maxim de personal aprobat, din sumele prevăzute anual cu această destinație în bugetul de stat, prin bugetul ministerului de resort.

Modul de calcul al drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) se stabilește prin norme metodologice, elaborate de ministerul de resort și aprobate de Guvern.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În vederea stabilirii numărului mediu maxim de personal necesar desfășurării activităților de la alin. (1), operatorii economici au obligația de a propune, spre aprobare, ministerului de resort, până la data de 31 august, organigrama de avarie pentru funcționarea minimală, care să asigure revenirea la condițiile stării tehnice inițiale întreruperii activității și reluarea acesteia.

Numărul mediu maxim de personal pentru fiecare operator economic care beneficiază de prevederile prezentului articol se stabilește anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului de resort, până la data de 30 decembrie.

În cazul în care capacitățile de producție pentru apărare și securitate sunt utilizate pentru desfășurarea altor activități de producție care nu se referă la producția de armament, muniție și material de război, personalul din industria de apărare nu poate beneficia de drepturile salariale plătite din fondurile de la bugetul de stat, prevăzut la alin. (3).

Salariații afectați de întreruperea activității beneficiază de prevederile alin. (1), indiferent de funcția ocupată sau vechime, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Cap. V („Cooperarea și promovarea internațională a industriei de apărare”) din Legea nr. 232/2016

Cap. V dispune asupra relației cu structurile UE și NATO, asupra operațiunilor de import, export și transfer tehnologic, precum și asupra acordurilor și tratatelor de cooperare cu alte state.

Cap. VI („Răspunderea juridică. Drepturile și obligațiile operatorilor economici”) din Legea nr. 232/2016

Cap. VI dispune asupra răspunderii juridice, precum și asupra drepturilor și obligațiilor operatorilor economici.

Cap. VII („Dispoziții tranzitorii și finale”) din Legea nr. 232/2016

Cap. VII stabilește faptul că prin derogare de la prevederile art. 2 lit. e) și f) din Legea nr. 111/1996 privind desfășurarea în siguranță, reglementarea, autorizarea și controlul activităților nucleare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, operatorii economici înscriși în registru sunt scutiți de la plata taxelor și a tarifelor pentru eliberarea autorizațiilor pentru producerea, furnizarea, închirierea, transferul, deținerea, exportul, importul amestecurilor sau substanțelor puternic explozive prevăzute la pct. I.3.19 din lista detaliată a materialelor, dispozitivelor, echipamentelor și informațiilor pertinente pentru proliferarea armelor nucleare și a altor dispozitive nucleare explozive, aprobată prin hotărâre a Guvernului.

Prin derogare de la prevederile art. 3 din Legea nr. 31/1996 privind regimul monopolului de stat, cu modificările și completările ulterioare, desfășurarea activităților cu produse militare, sensibile și strategice se face de operatorii economici numai în baza autorizației emise de ministerul de resort sau de instituțiile din cadrul FSNA pentru operatorii din subordine, coordonare sau aflați în portofoliu.

Alte prevederi relevante din Legea nr. 232/2016

Pentru punerea în aplicare a respectivei legi, ministerul de resort și instituțiile din cadrul FSNA pot emite ordine și instrucțiuni.

Guvernul aprobă, în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a respectivei legi, la propunerea Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, norme metodologice de aplicare a acesteia.

Respectiva lege intră în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Actele normative modificate de Legea nr. 232/2016 sunt următoarele:

– Legea nr. 46/2008 – Codul silvic

– O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu

– O.U.G. nr. 51/2015 privind unele măsuri pentru realizarea de investiții la operatorii economici din industria de apărare și pentru modificarea și completarea unor acte normative

– O.U.G. nr. 25/2014 privind unele măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de apărare și reglementarea altor măsuri fiscal-bugetare

Industria națională de apărare și modificarea și completarea unor acte normative (Legea nr. 232/2016) was last modified: decembrie 7th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.