În linie dreaptă

15 dec. 2016
Vizualizari: 1440

Deschidem Revista de dimineață cu o informație care privește întreg sistemul bugetar: „Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, miercuri, că este constituțională legea care modifică ordonanța privind salarizarea bugetarilor, după ce a respins sesizările formulate de PNL și de Guvern”– scrie Agerpres.

Curtea a respins amendamentele Guvernului și ale celor 65 de deputați liberali care formulaseră obiecții de neconstituționalitate referitoare la Legea privind aprobarea O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Astfel, liberalii mai suferă încă o înfrângere.

Potrivit Mediafax, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că „dacă legea va fi promulgată rapid, intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017”.

În aceeași ședință, Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat pentru 16 decembrie dezbaterea sesizării președintelui Klaus Iohannis în cazul Legii privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Ziariștii de la Agerpres consemnează o declarație a președintelui CCR, Valer Dorneanu, prin care este explicată amânarea: „Am cerut celor două instituții importante: Televiziunea și Radiodifuziunea, răspunsurile le-am primit destul de târziu. Raportul a fost făcut în termen, dar nu au avut mulți dintre colegii noștri timp să analizeze.(…) În niciun caz, în niciunul din cazurile acestea nu putem vorbi de presiune politică. Singura presiune pe care ne-o facem noi nouă este ca în cazul taxelor și impozitelor să ne pronunțăm cât mai repede pentru a putea fi avută în vedere decizia noastră la analizarea bugetului”.

Bugetul este una dintre preocupările momentului.

Deocamdată, însă, nu putem vorbi de buget până nu vom afla care este componența Executivul și ce premier va fi desemnat de președinte. Tergiversarea stabilirii noului premier, agreat și de președintele Iohannis, ar putea prelungi mandatul actualului premier Dacian Cioloș.

Patronatele din România se opun însă, tergiversărilor.

„Colegiul Director al Confederației Patronatul Român (CPR) cere instalarea de urgență a noului Executiv, sub conducerea președintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, și aplicarea cu maximă operativitate a programului de guvernare. În virtutea votului popular, care a acordat, în 11 decembrie 2016, încredere PSD și a programului său de guvernare, precum și a garantării de către Liviu Dragnea a implementării unor măsuri benefice mediului de afaceri autohton în cadrul mai multor întâlniri cu Patronatele, Colegiul Director al CPR consideră că orice tergiversare a numirii noului premier și a Cabinetului acestuia este dăunătoare bunului mers al statului de drept și poate crea probleme antreprenoriatului român. Drept urmare, implicarea onestă și cu responsabilitate a șefului statului în desemnarea Executivului, cât mai curând posibil, este de natură să reașeze țara pe făgașul normal și să permită punerea în practică a promisiunilor făcute societății și antreprenoriatului”, afirmă Gheorghe Naghiu, președinte al Confederației Patronatul Român, într-un comunicat de presă, citat de DC News.

Pe de altă parte, voci din USR susțin că numirea lui Dragnea în funcția de premier ar putea determina proteste de stradă.

DC News  notează: „Marți, un candidat USR a anunțat că vor fi mișcări de stradă masive din structurile USR, dar și din societatea civilă neafiliată politic, nealiniată, dacă PSD va continua să-l susțină pe Liviu Dragnea pentru funcția de premier”.  

Probabil, cu înțelepciune, președintele și partidele vor găsi o soluție de compromis, evitând prelungirea stării de incertitudine.

La sfârșitul săptămânii vom cunoaște componența nominală a noului parlament și probabil noua formulă de guvern.

Suntem la sfârșitul unui an politic dificil, cu schimbări spectaculoase pe scena politică externă. România are nevoie mai mult ca oricând de stabilitate în plan intern, de politici economice care să genereze dezvoltarea economică a tării și creșterea nivelului de trai, dar și de o politică externă care să ne consolideze poziția de membru UE și NATO.

În 2017, România va prelua președinția UE, un motiv în plus pentru intrarea mai rapidă în normalitate a țării.

Bună dimineața!

În linie dreaptă was last modified: decembrie 15th, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: