Guvernul a adoptat Regulamentul pentru aplicarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal

14 mart. 2016
Vizualizari: 5335

Despre

  • Sedinta de Guvern
  • 10 martie 2016
  • Regulament pentru aplicarea Legii nr. 254/2013

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul Guvernului (www.gov.ro), în ședința din 10 martie 2016 au fost adoptate o serie de acte normative, printre care și Regulamentul pentru aplicarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Noul Regulament instituie măsuri pentru aplicarea legii privind executarea pedepselor și măsurilor privative de libertate, menținând cele patru regimuri de detenție: de maximă siguranță, închis, semideschis și deschis.

Un element de noutate este abordarea față de prevederile în vigoare, regăsindu-se în ceea ce privește schimbarea regimului de executare,  încercând să răspundă, în acest fel, atât necesităților de încurajare a resocializării persoanelor condamnate, dar și posibilității reale de a se efectua acest lucru. Un aspect care prezintă importanță care este reglementat este acela al  stabilirii regimului de executare însoțit de un program de resocializare adaptat fiecărui deținut în parte.

Vorbind despre siguranța penitenciarelor, Legea nr. 254/2013 reglementează posibilitatea recoltării probelor biologice prin metode non invazive a corpului deținutului, dacă există indicii că acesta a consumat substanțe stupefiante, alcool ori substanțe toxice sau a ingerat fără prescripție medicală medicamente care pot conduce la tulburări de comportament; după modelul  reglementărilor aparținând legislației mai multor state europene. Există, de asemenea, posibilitatea audierii prin videoconferință în cazul în care un deținut se află în alt penitenciar decât penitenciarul în care se desfășoară a impus necesitatea detalierii in Regulament a procedurii de realizare, în plus un alt element de noutate detaliat în acest Regulament face referire la supravegherea electronică la distanță.

Regulamentul prevede situațiile în care pot fi utilizate sistemele electronice de supraveghere la distanță în cazul persoanelor condamnate, respectiv: dacă persoanele condamnate participă la activități lucrative, educative, de asistență psihologică, de asistență socială, în exteriorul locului de detenție, se deplasează pentru acordarea asistenței medicale sau sunt internate în spitale din rețeaua publică de sănătate, beneficiază de permisiunea de ieșire din penitenciar etc. Aceste sistemel electronice de supraveghere la distanță sunt folosite numai dacă îndeplinesc cerințele privind securitatea în utilizare, respectarea demnității umane și nepunerea în pericol a sănătății ori integrității fizice a deținuților.

Dreptul de petiționare și dreptul la corespondență, cu privire la aceste drepturi, Regulamentul prevede că în cazul exercitării drepturilor de petiționare și la corespondență, prin trimiteri poștale în alt regim decât cel simplu, cheltuielile sunt suportate în totalitate de către deținuți.

De asemenea, deținuții au dreptul să efectueze, pe cheltuiala lor, convorbiri telefonice de la telefoanele instalate în incinta sectorului de deținere, cu cel mult 10 persoane din exteriorul penitenciarului (din țară și din străinătate).

Pe lângă toate acestea, Regulamentul detaliază și dreptul care poate fi exercitat de persoanele condamnate, respectiv dreptul la convorbiri online, stabilind categoriile de persoane condamnate, numărul și durata convorbirilor online, precum și modalitatea de acordare a acestora. Sunt stabilite, desigur, și categoriile de deținuți care pot beneficia de comunicările online.

Trebuie precizat și faptul că reglementările privind asistența medicală și examenul medical reiau, cu unele îmbunătățiri, prevederile aflate în vigoare. Ca element de noutate a fost introdus tratamentul necesar deținuților cu tulburări psihice grave care va fi administrat în secții speciale de psihiatrie, se vor desfășura programe de intervenție specifice cu personal specializat (medici, psihologi, supraveghetori etc.).

Regulamentul mai reglementează și munca în cadrul structurilor de economie socială, care se desfășoară în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată. Veniturile astfel realizate de către deținuți pentru munca prestată în structurile de economie socială constituie venituri salariale și se impozitează conform legislației în vigoare. Există și posibilitatea ca deținuții să se ofere voluntari să presteze o activitate în interesul comunității (de exemplu, ridicarea de școli sau biserici).

Mai sunt detaliate și prevederile privind organizarea centrelor de reținere și arestare preventivă, în administrarea Ministerului Afacerilor Interne, executarea reținerii, executarea arestării preventive, dosarele individuale ale persoanelor condamnate, registrele privind persoanele reținute sau arestate preventiv.

Internarea într-un centru educativ comportă, de asemenea, o serie de noutăți. Regimul de executare este comun tuturor persoanelor internate, cuprinzând și componente distincte, specifice, adaptate fiecărei persoane internate în parte, astfel încât să răspundă cât mai bine necesităților de dezvoltare fizică și psihică a persoanei respective. Regulamentul dezvoltă și  atribuțiile consiliului educativ în privința stabilirii și schimbării regimului de executare a măsurilor educative și individualizării asistenței psihosociale acordate fiecărei persoane internate.

În același sens, Regulamentul mai prevede și faptul că „la depunerea în centrul educativ membrii consiliului educativ stabilesc persoanele internate care desfășoară activități atât în interiorul, cât și în afara centrului, supravegheați sau nesupravegheați în raport de:

a) capacitatea de adaptare la normele instituționale;
b) durata măsurii educative;
c) situația juridică;
d) nivelul de maturitate intelectuală și afectivă”.

În fine, dispozițiile finale și tranzitorii din Regulament fac referiri la inspecțiile și controalele efectuate în locurile de deținere, dispun asupra informării autorităților cu privire la prezența persoanelor private de libertate în diferite zone din afara locului de deținere, măsurile determinate de supraaglomerare, abrogarea unor dispoziții, procedurile în curs de desfășurare și termenele de aplicare.

Prin respectivul comunicat, Guvernul dispune faptul că regulamentele de ordine interioară din toate locurile de detenție vor fi modificate după intrarea în vigoare a regulamentului adoptat în data de 10 martie.

Pentru a vedea respectivul comunicat, vizitați site-ul Guvernului (www.gov.ro).

Guvernul a adoptat Regulamentul pentru aplicarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal was last modified: martie 11th, 2016 by Redacția ProLege
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.