Frumusețea vieții de student la Drept este dată în mare parte de calitatea de membru ELSA

14 iul. 2016
Vizualizari: 3993
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bună ziua, suntem împreună la Timișoara cu colegii noștri de la ELSA România, filiala Timișoara, actualul încă, președinte – Paul – și viitorul președinte al ELSA filiala Timișoara – Claudia. O să vă rog să vă prezentați pe fiecare dintre voi.

Paul Rusciac: Bună ziua. Bine ați venit la Timișoara, ne bucurăm că sunteți alături de noi. Da, numele meu este Paul Rusciac, student în anul 2 la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara și, exact cum ați menționat mai devreme, încă președintele filialei Timișoara, până la 31 iulie.

Nicolae Cîrstea: Claudia, te rog și pe tine să te prezinți.

Claudia Andrei: Bună ziua, bine ați venit. Numele meu este Claudia Andrei. Sunt studentă în anul  2 la Facultatea de Drept din Timișoara și sunt viitorul președinte ELSA Timișoara.

Nicolae Cîrstea: Iată, avem o predare de ștafetă în interiorul aceluiași an, nu? Sunteți, amândoi, viitori studenți în anul 3. Cum a fost mandatul de anul acesta, mandatul pe care-l predai, Paul? Ce proiecte ați avut, care au fost dificultățile în activitatea pe care ați desfășurat-o?

Paul Rusciac: A fost un mandat foarte frumos, în același timp foarte greu. Chiar săptămâna trecută, după ce au fost alegerile și s-a stabilit componența biroului local din mandatul viitor, m-am întâlnit cu colegii mei de birou local și am făcut un bilanț. Și am ajuns la un număr de peste 30 de evenimente în 8 luni de zile, evenimente care au atins toate nevoile studenților, pe care facultatea nu reușește prin structura actuală a învățământului românesc să le atingă. Și putem vorbi despre concursul de procese simulate, care a devenit deja tradiție, putem vorbi despre sesiuni de traning pe diverse skill-uri, pe care nu le dezvoltăm în cadrul facultății precum public speaking, time management ș.a.m.d., conferințe, seminarii cu diverse subiecte, stagii de practică la nivel local, stagii de practică la nivel internațional, foarte bine plătite. Și putem continua. Suntem foarte mândri în acest an, sunt două reușite impresionante, am reușit în acest an să doborâm multe recorduri la nivel ELSA România aici, în Timișoara. Cu ce ne mândrim cel mai tare sunt două conferințe – o conferință realizată pe tema malpraxis-ului, unde am reușit să strângem un număr de peste 600 de participanți – și țin să menționez că această conferință a avut bilet de intrare, deci nu a fost gratuită – și spre finalul anului ne-am surprins colegii cu o conferință unde l-am avut invitat pe dl judecător Mihail Udroiu. A fost ceva la care noi am lucrat cam jumătate de an să reușim să ne punem programul nostru, să-l completăm cum trebuie cu programul d-lui judecător. A fost foarte greu și am reușit să-i surprindem pe finalul anului pe colegii noștri cu această conferință.

De asemenea, o conferință care nu a fost gratuită, a fost bilet de intrare, și care a reușit să umple cel mai mare amfiteatru din cadrul facultății noastre.

Nicolae Cîrstea: Deci, iată, avem un bilanț nu numai pozitiv, dar și încărcat cu foarte multe proiecte, foarte multe lucruri interesante, utile mai ales colegilor voștri studenți, care s-au desfășurat în acest mandat. Claudia, cât de greu crezi că îți va fi să păstrezi ștacheta atât de sus cum a dus-o Paul? Acum, probabil că, fiind colegi de an, veți avea posibilitatea să lucrați acolo unde, să zic, proiectele vor fi mai grele, unde sunt diverse dificultăți.

Claudia Andrei: Sunt conștientă că ne va fi foarte greu, deoarece colegii noștri au fost extrem de buni și au dat tot ce au avut mai bun. Dar încercăm și vom face tot ce ne stă în putință să fim cel puțin la fel de buni ca ei.

Nicolae Cîrstea: Ce ne dorim noi, la Universul Juridic, în acest parteneriat, aș zice tradițional, aproape, cu ELSA, este să reflectăm activitatea pe care o aveți atât la nivelul ELSA România, cât și la nivelul filialelor locale, pentru a vă ajuta să transmiteți mai mult mediului juridic în care activați, nu numai ca studenți, dar și ca viitori profesioniști. Din punctul acesta de vedere, la nivel local, cum s-au implicat diversele entități, instituții, cabinete de avocatură, notariale, în susținerea activității voastre? Instanțele, poate, chiar? Ați găsit sprijin pe plan local pentru proiectele voastre? Nu știu, ca invitați, ca susținere materială ș.a.m.d.?

Paul Rusciac: Voi începe nu cu susținerea materială, ci cu ajutorul de care noi avem poate chiar mai mare nevoie. Voi începe în primul rând cu facultatea – dl decan și profesorii facultății – care, din fericire, ne ajută de fiecare dată când le solicităm acest lucru, fie că este nevoie de dânșii ca speakeri la diversele evenimente pe care le organizăm, fie că avem nevoie de săli sau de alte ajutoare pe care universitatea ni le poate acorda, mereu avem ușa deschisă la oricare profesor și mai ales la dl decan.

Cabinete de avocatură, notariale, de executor și Palatul de Justiție din Timișoara, de asemenea, ne sunt colaboratori deja de ani de zile, mai ales la acele stagii de practică de care vorbeam mai devreme, la nivel local. În fiecare semestru trimitem în jur de 100-150 de studenți din Facultatea de Drept să facă pregătiri timp de două săptămâni la aceste entități.

La nivel financiar, de asemenea, de obicei ne bucurăm de ajutorul profesorilor noștri. Țin să fac o mică mențiune: Faptul că 3 dintre profesorii care acum ne predau nouă sunt membri fondatori ELSA Timișoara și nu doar membri fondatori, ci 3 dintre aceștia au fost în primii 8 din primele funcții de conducere, și anume: dl prof. Cristian Clipa, dl prof. Sergiu Stănilă și dl prof. Alexandru Popa. Deci deschiderea noastră vă puteți imagina că este una foarte mare și tot timpul putem, foarte ușor, să ajungem la dânșii, să le prezentăm nevoile și problemele noastre și mereu beneficiem de ajutorul dânșilor, fie că este nevoie de un sfat, de un mic ajutor, de un nume sau de resurse financiare.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Nicolae Cîrstea: Claudia, ai candidat pentru această funcție de președinte al filialei Timișoara. Probabil că ai proiecte, idei pe care vrei să le pui în aplicare. Alături de acestea care crezi că au fost lucrurile care au fundamentat alegerea colegilor tăi pentru tine, de a te aduce, iată, în această poziție de viitor președinte?

Claudia Andrei: Pe lângă multele evenimente pe care noi le organizăm, dorim să venim cu evenimente mai speciale, care să se asemene cu conferința pe care am organizat-o cu ajutorul d-lui Mihail Udroiu. Dar nu dorim încă să dezvăluim nume, pentru că vrem să le facem o surpriză colegilor noștri.

Nicolae Cîrstea: Aș vrea să discutăm pentru că, iată, ne apropiem de examenul de licență, admiterea în profesiile juridice. Voi sunteți încă la mijlocul facultății. Cum este studențimea, viața de student în aceste timpuri, cât de diferită este de cea pe care o auziți povestită de profesorii voștri, de seniorii ELSA cu care vă întâlniți la diversele manifestări pe care le organizați?

Paul Rusciac: Viața de student în momentul de față este una foarte grea și complicată și ce ne place nouă să credem și chiar credem că așa este adevărat, frumusețea vieții de student la Drept este dată în mare parte de calitatea de membru ELSA. Observăm faptul că de multe ori studenții sau elevii, de fapt, intră pe băncile facultății, încă nu sunt studenți, când vin să dea examen de admitere la Facultatea de Drept și sunt focusați pe faptul că trebuie să învețe foarte mult și că asta le va fi studenția. Este adevărat, în momentul de față, știm cu toții, examenele de admitere în profesie sunt draconice, mult mai grele decât erau acum 10 ani de zile și este foarte greu pentru un student, după 4 ani de studiu, termină cu licența în mijlocul lunii iulie și în septembrie să ia examenul de admitere în profesie, fie că vorbim de profesia de avocat, fie că vorbim de examenul de la INM sau de notar sau de executor.

Ei intrând cu această idee că vor trebui doar să învețe, de multe ori, în momentul în care intră în ELSA, axa li se schimbă. Și își dau seama că în același timp pot învăța ce trebuie pentru examenul de admitere în profesie și pot învăța să se dezvolte și pe sine, prin cadrul ELSA, și pot învăța să-i ajute pe ceilalți, organizând proiectele pe care noi le organizăm.

Nicolae Cîrstea: Chiar voiam să vă întreb cum influențează viața voastră, în general, implicarea în organizația ELSA. Vă ajută să fiți mai focusați, să lucrați pe obiectiv mai mult? Care sunt lucrurile pe care le adaugă contribuția și implicarea în organizația ELSA?

Claudia Andrei: În primul rând că tot timpul tău pe care l-ai avea pentru tine îți dorești tot mai mult să-l dedici acestei asociații. Te dezvoltă foarte mult ca persoană, în gândire, și te ajută să cunoști foarte multă lume importantă din mediul juridic.

Nicolae Cîrstea: În încheiere, aș vrea să vă întreb, fiind la mijlocul facultății, dacă după doi ani credeți că Dreptul este alegerea corectă pentru voi, pentru cariera voastră. E posibil ca atunci când ați optat pentru această facultate să nu fi avut toate informațiile la îndemână, dar după 2 ani bănuiesc că s-au tras niște concluzii și s-au fundamentat niște lucruri. Așadar, Paul, e o alegere corectă, e o alegere bună pe care ai făcut-o pentru Drept?

Paul Rusciac: E un lucru foarte interesant, că majoritatea studenților, dacă s-ar face un sondaj, în momentul în care intră în facultate sunt convinși că vor să se facă avocați, procurori, judecători ș.a.m.d. După primul an, încep să se schimbe aceste opțiuni, da. Eu nu am fost convins de meseria pe care doresc să o practic pe viitor, nici nu am fost convins că Dreptul este pasul potrivit, înainte să intru în facultate – trebuie să mărturisesc asta. Asta mi-a plăcut și am crezut că mi se potrivește cu caracterul meu. După doi ani de facultate sunt convins că Dreptul a fost și este alegerea corectă în continuare, dar nici acum nu pot spune cu siguranță ce doresc să fac după cei 4 ani.

Nicolae Cîrstea: Claudia, cum este și pentru tine?

Claudia Andrei: Cum a spus și colegul meu, nu știu exact ce voi face mai departe, știu doar că ceea ce mi-am dorit să fac este Dreptul și nu aș schimba cu nimic asta.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc foarte mult pentru această discuție, pentru ideile împărtășite și vă felicit, în primul rând pentru activitatea pe care o desfășurați. Cu siguranță în carierea și în viața voastră, întotdeauna implicarea în ELSA va avea un reper important în ceea ce veți face. Sper să ne revedem, în special cu tine, Claudia, în postura de viitor președinte la proiectele interesante pe care le veți derula. Paul, sper că rămâi alături de colegii tăi și experiența acumulată le-o vei transmite și lor.

Paul Rusciac: Cu siguranță, da. ELSA devine o plăcere. Pe lângă munca enormă pe care trebuie să o depui în cadrul asociației, devine ceva de care te atașezi și nu poți să te mai desparți. Cu siguranță și la anul colegii mei nu vor scăpa de mine și de fiecare dată când vor avea nevoie vor ști că în persoana mea vor găsi persoana care să îi ajute de fiecare dată când se impune acest lucru.

Aș dori să adaugă că vă mulțumim și noi pentru colaborarea pe care o avem cu dumneavoastră, Universul Juridic, de ani de zile, din 2009, cum povesteam înainte de interviu. Și sperăm ca aceasta să fie și mai lungă și mai fructuoasă decât a fost până acum.

Nicolae Cîrstea: Un cuvânt de încheiere și din partea ta, Claudia.

Claudia Andrei: Mulțumim pentru prezența dumneavoastră în toate activitățile noastre și de abia așteptăm să ne începem mandatul și să colaborăm cât mai mult.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc și eu.

Frumusețea vieții de student la Drept este dată în mare parte de calitatea de membru ELSA was last modified: iulie 13th, 2016 by Claudia Andrei

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Claudia Andrei

Claudia Andrei

Este viitorul președinte ELSA Timișoara.
A mai scris:
Paul Rusciac

Paul Rusciac

Este președintele ELSA Timișoara.