Frământări

10 dec. 2016
Vizualizari: 1271

Aproape toate ziarele și agențiile de știri consacră spații largi alegerilor parlamentare din 11 decembrie, publicând analize, infografice și ultimele sondaje de opinie. HotNews publică o analiză interesantă și arată că prezența la vot va fi unul din elementele cheie al scrutinului alegerilor parlamentare ce au loc duminică”.

DC News notează declarația unui oficial magiar, Ministrul Dezvoltării din țara vecină, care îî îndeamnă pe etnicii maghiari din România să meargă la vot, arâtând că „guvernul maghiar este interesat de reprezentare puternică a comunității magiare în Parlamentul României”.

HotNews prezintă evoluția prezenței la vot la ultimele alegeri și publică o hartă interactivă a prezenței la vot  „În 2012, la precedentele parlamentare, prezența la nivel național a fost de doar 41,72%, județele din sudul țării conducând topurile. În acest an, la alegerile locale, prezența la nivel național a fost de 48,27%”, mai notează HotNews.

Aceeași agenție i-a luat un interviu ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor. Aceasta a declarat că  „numărul românilor din străinatate care s-au înscris să voteze prin corespondență poate fi evaluat în funcție de baza de la care se pornește această comparație, întrucât, deși peste granițe sunt câteva milioane de români, la alegerile parlamentare din 2012 au votat 61.000 de români pe tot globul”.

Ministrul Ligor  consideră că „posibilitatea votului prin corespondență ar trebui extinsă și pentru alegatorii din țară”, scriu ziariștii de la HotNews.

Poșta Română a dat, între timp, publicității datele în legătură cu votul prin corespondență. HotNews notează că „dintre cei 8.889 de cetățeni români care s-au înscris în Registrul Electoral pentru votul prin corespondență, 4.591 au trimis buletinele de vot Biroului electoral pentru votul prin corespondență în termenul legal, adică până la finalul zilei de 8 decembrie”.

Agerpres readuce în actualitate patrimoniul național, de altfel una dintre temele campaniei electorale și notează o declarație a ministrului culturii, Corina Șuteu, referitoare la Roșia Montană: „Partea științifică a dosarului pentru includerea peisajului cultural minier Roșia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost finalizată”.

O veste bună, care ar putea creiona o rezolvare fericită pentru Roșia Montană.

Actualitatea juridică este adusă în scenă de Universul Juridic, care prin Sonată pentru o impresionantă simfonie, semnată de prof. univ. dr. Traian Cornel Briciu, rememorează personalitatea regretatului profesor Viorel Mihai Ciobanu, a cărui  zi de naștere o sărbătoream în alți ani pe 10 decembrie.

Portalul Universul Juridic a transmis vineri masa rotundă cu tema „Efectivitatea accesului la justiție”, prilejuită de Ziua Europeană a Avocaților, conținut video pe care îl puteți urmări pe paginile web și facebook ale portalului.

Actualitatea juridică e completată de Agerpres, care dă publicității un comunicat al Baroului Dolj: „Consiliul Baroului Dolj a decis, în ședința de joi, să îi suspende Alinei Bica, fost șef al DIICOT, dreptul de a exercita profesia de avocat în conformitate cu articolul 50 din Statutul profesiei de avocat”.

Actualitatea externă este dominată de tema emigrației. Conștientă de scăderea demografiei și scăderea importanței  economice a Europei în plan mondial, marile puteri ale Europei au deschis robinetul emigrației. Evident, au apărut și reacțiile adverse în primul rând în statele est-europene, care nu au cunoscut un proces anterior de asimilare a emigranților, egocentrismul unor țări est-europene.

Mediafax evidențiază o declarație a lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene: „Națiunile europene riscă să dispară din cauza problemelor demografice și a scăderii influenței economice dacă nu vor rămâne în cadrul Uniunii Europene, avertizează Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, denunțând euroscepticismul populist și criticând țări est-europene”.

La capătul Europei, Turcia își construiește, la propriu, noi argumente în planul de negocieri cu Bruxelles-ul și este acum mai interesată de apărarea propriilor frontiere, amenințate de războiul din Siria și de valul de emigranți. „Turcia va finaliza zidul de la granița cu Siria în luna aprilie a anului viitor. Zidul va avea aproximativ 900 de kilometri și a fost construit pentru a stopa gruparea Statul Islamic să intre pe teritoriul Turciei”, notează DCNews.

Ultima știre, de această data una foarte tristă, vine de pe facebook și este preluată de Agerpres„Nu credeam să învăț să anunț vreodată moartea soțului meu Romulus Rusan, omul pe care l-am iubit mai mult de o jumătate de secol și fără dragostea căruia nu aș fi supraviețuit”, a scris poeta Ana Blandiana pe pagina sa de Facebook. „Romulus Rusan a scris zeci de cărți. A fost printre membrii fondatori ai Alianței Civice și ai Memorialului Victimelor Comunismului la Sighet”, notează Agerpres.

Bună dimineața!

Frământări was last modified: decembrie 10th, 2016 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: