Frământarea europeană generală a avocaților în legătură cu problema secretului profesional

23 aug. 2016
Vizualizari: 1503

Universul Juridic: Domnule președinte, am avut o dezbatere extrem de interesantă astăzi. Care a fost motivația, de ce această dezbatere acum, în spațiul public?

Gheorghe Florea: Avem dialogul profesiilor, care cunosc în reglementările lor – legale sau interne – necesitatea protejării secretului. Fie că e vorba de secretul sursei, în cazul ziaristului, fie că e vorba de secret profesional reglementat – cazul avocatului, fie că este vorba de secretul spovedaniei – cazul preotului, dialogul dintre profesii este extrem de util pentru că suntem în cursul desfășurării unui proiect, vizând pregătirea și adoptarea, în final, a noului cod de conduită al avocaților, un cod de conduită care-și propune să cuprindă norme deontologice, printre care un loc de cinste vor fi cele care reglementează secretul profesional. Pe de o parte.

Pe de altă parte, există o dezbatere publică creată de proiectul legii privind profesia de avocat, în care problemele privind secretul profesional s-au dovedit a fi dintre cele care nu sunt înțelese chiar de oameni ai legii, prezumați că ar trebui să le cunoască.

Și, în fine, există o preocupare europeană cu privire la apărarea secretului profesional, care în realitate ne obligă să procedăm la astfel de acțiuni, așa cum am și făcut-o.

Universul Juridic: Această dezbatere pe care o înțeleg acum într-un context mai amplu – ați dorit ca toate aceste profesii liberale să vină alături de dumneavoastră – are și o motivație în ceea ce se întâmplă în spațiul românesc. Ați avut cazuri în care avocații au avut probleme legat de apărarea clienților, de secretul relațiilor.

Gheorghe Florea: Din presă aflăm și noi că sunt cazuri care sunt construite pe baza informațiilor procurate de către avocați în legătură cu propriii lor clienți. Ca atare, informațiile publice bazate pe investigații jurnalistice ne pun în situația în care apreciem că este cazul să adâncim problema secretului profesional, atât în mediul profesional, cât și în spațiul public.

Universul Juridic: Justiția românească nu poate fi judecată decât într-un context european. La fel și profesia dumneavoastră. Există probabil exemple, în spațiul european, pe chestiuni asemănătoare. Cum credeți că se vor reglementa?

Gheorghe Florea: Toate documentațiile care vizează evoluția europeană a subiectului au fost puse la dispoziția participanților astăzi. Fiecare dintre participanți au avut la dispoziție și au și plecat cu un material complet, elaborat de către Consiliul Barourilor Europene, care vizează frământarea europeană generală a avocaților în legătură cu problema secretului profesional. În aceste materiale există și o cazuistică europeană, cu privire la modul în care este tratată problema în diferite țări ale Europei. Socotim că le-am avut în vedere câtă vreme și materialele pe care le-am întocmit special pentru o astfel de întâlnire au fost deja pregătite.

Universul Juridic: Dezbaterea de astăzi face parte dintr-un calendar de activități pe care le vizați până când acest proiect de lege va ajunge în dezbaterea Parlamentului?

Gheorghe Florea: Nu. Dezbaterea de astăzi face parte dintr-o succesiune de activități care sunt consacrate eforturilor pe care le facem pentru a realiza noul cod de conduită profesională  a avocaților, de etică și de deontologie. Întâmplător momentul actual este unul care are legătură și cu proiectul de lege de care vorbiți. Este o coincidență fericită, iar dacă dezbaterea folosește și pentru acest scop, este cu atât mai bine.

👍Vezi și: Unele aspecte actuale în practica profesiei de avocat privind protecția secretului profesional al avocatului*

👍Înregistrarea evenimentului. UNBR și INPPA. Ziua Avocatului și Ziua Justiției. Masă rotundă cu tema: „Proiectul noului Cod de conduită profesională al avocaților, de etică și deontologie. Confidențialitatea raporturilor dintre avocați și clienți. Aspecte deontologice.”

Frământarea europeană generală a avocaților în legătură cu problema secretului profesional was last modified: august 23rd, 2016 by Gheorghe Florea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Gheorghe Florea

Gheorghe Florea

Este doctor în drept procesual civil, avocat, membru al Baroului București, președinte al UNBR și lector în cadrul INPPA.
A mai scris: