Conferințele juridice – calea unei mai corecte interpretări a textelor și găsirii unor soluții pentru îmbunătățirea lor

13 mart. 2017
Vizualizari: 1511

Nicolae Cîrstea: Probleme controversate și soluții de Drept penal și Procedură penală – 24 februarie, Facultatea de Drept Universitatea Al. I. Cuza din Iași. D-le decan Florin Streteanu, ne bucurăm să fim împreună la această conferință.

Florin Streteanu: Mulțumesc. Și eu mă bucur. Mulțumesc pentru invitație și felicitări pentru inițiativa organizării acestei conferințe în parteneriat cu colegii de la Iași și cu INPPA Iași.

Nicolae Cîrstea: Avem trei ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri penale. Sunteți cel mai important specialist din România, membru al comisiilor de elaborare a noilor coduri penale. Care ar fi concluziile dumneavoastră ca profesor implicat în elaborarea codurilor, după acești trei ani de la intrarea în vigoare?

Florin Streteanu: Practic au fost trei ani care au reprezentat, să zicem, o probă de foc pentru coduri. Sigur, așa cum intuiam, nu s-a întâmplat nicio nenorocire în acești trei ani, așa cum se spunea în ajunul intrării în vigoare, că se va bloca toată justiția penală din România. Din fericire nu s-a întâmplat așa. Pe de altă parte, cu certitudine acești trei ani au scos în evidență multe neajunsuri ale codurilor, neajunsuri care își așteaptă rezolvarea, fie pe calea unei mai corecte interpretări a textelor, fie pe calea găsirii unor soluții pentru îmbunătățirea textelor. Iar manifestările de genul celor de astăzi sunt un prilej excelent pentru a realiza și una, și alta din cele două modalități.

Nicolae Cîrstea: Săptămâna viitoare, la Cluj, sunteți, la rândul dumneavoastră, gazde ale unei conferințe care aniversează acești trei ani de la intrarea în vigoare a codurilor penale. De ce ar veni un practician – un avocat, un magistrat – la aceste conferințe? Ce doriți dumneavoastră ca spicher, dar și ca organizator, să clarificați în aceste întâlniri pe care le aveți cu colegii în cadrul acestor conferințe?

Florin Streteanu: Ideea noastră a fost aceea de a încerca să aducem cele mai autorizate voci la ora actuală în Penal și Procedura penală din România și să încercăm să creăm în primul rând un cadru de discuții. Pentru că, așa cum ați văzut și astăzi, nimeni nu vine aici cu soluții prestabilite, pe care să le vândă sau să le impună. Ideea este să încercăm împreună să identificăm problemele și, mai ales, să găsim soluții la aceste probleme. Practic, orice conferință de acest gen își atinge scopul în măsura în care se constituie într-un veritabil forum de dezbateri între teoreticieni, practicieni, studenți, doctoranzi – toți cei interesați de reglementările în sfera Penalului. Și sperăm ca și conferința de la Cluj să se înscrie în același registru.

Nicolae Cîrstea: Sunteți, cum spuneam și la început, unul dintre numele cele mai importante ale Dreptului penal în România. Din punct de vedere editorial ce le pregătiți cititorilor dumneavoastră în perioada următoare?

Florin Streteanu: Încerc să mă achit de obligațiile contractuale deja asumate cu Editura Universul Juridic, în sensul de a finaliza cursul de Drept penal pe care l-am început împreună cu colegul Nițu și, de asemenea, să încercăm să oferim și perspectiva clujeană asupra părții generale a Codului, pentru că, din păcate, n-am reușit să ținem pasul cu colegii de la partea specială, care au fost mult mai operativi decât noi. Dar încercăm, până în toamnă, să ne achităm de aceste obligații.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc d-le decan! Succes conferinței dumneavoastră și sper să ne revedem curând la o nouă conferință, fie de probleme controversate, fie de trei ani de la intrarea în vigoare a codurilor penale.

Florin Streteanu: Mulțumesc mult și să ne vedem cu bine!

Conferințele juridice – calea unei mai corecte interpretări a textelor și găsirii unor soluții pentru îmbunătățirea lor was last modified: martie 13th, 2017 by Florin Streteanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice