Fără buget

15 feb. 2017
Vizualizari: 1774

Bugetul României mai are de așteptat până va fi promulgat de președintele țării. Ieri a avut loc o întâlnire a președintelui Klaus Iohannis cu premierul Sorin Grindeanu și cu ministrul de finanțe, Viorel Ștefan.

„Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic și riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate, pe de altă parte se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depășească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la așa-numitele credite de angajament – sunt credite de angajament prevăzute în sumă de 54 de miliarde – care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care probabil îl va transmite și în spațiul public. (…) În ansamblu trebuie să recunosc că sunt îngrijorat’”, a spus șeful statului, după întâlnirea avută la Cotroceni, potrivit Agerpres.

Agerpres mai scrie că președintele statului: „a precizat că în zilele următoare, împreună cu echipa sa, va aprofunda analiza bugetului de stat și cel al asigurărilor sociale pe acest an. (…) Președintele Iohannis a arătat că în zilele următoare va lua o decizie cu privire la bugetul de stat pe anul 2017”.

Și, pentru că vorbim despre bani, menționăm o informație din Ziarul Financiar: „Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, actual executive lead adviser on energy & sustainability în cadrul Deloitte, este cel care a inițiat procesul cu italienii de la Enel, Curtea de Arbitraj de la Paris hotărând că grupul de utilități trebuie să-i plătească statului român circa 400 milioane de euro pentru pachetul minoritar din fosta Electrica Munteania Sud”.

O veste bună pentru Guvernul României și pentru actualul ministru al energiei.

O altă veste bună pentru manifestanți vine de la Senat.

„Senatul a adoptat, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege privind aprobarea O.U.G. nr. 14/2017 pentru abrogarea O.U.G. nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, mai anunță Agerpres.

Cu toate acestea, ies la iveală carențe ale legislației în privința abuzului în serviciu, despre care am atras atenția într-o ediție anterioară a Revistei de dimineață.

Ieri „Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a admis contestația la executare depusă de fostul secretar al Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Dan Daniel, condamnat definitiv anul trecut la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, instanța apreciind că fapta acestuia este dezincriminată”, după cum notează Agenția națională de știri Agerpres.

Mediafax prezintă un caz similar: „Curtea de Apel Cluj a decis luni achitarea a patru persoane din fosta conducere a S.C. Electrica Nord Transilvania acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice și complicitate la abuz în serviciu, pe motiv că fapta, în cazul lor, nu mai este prevăzută de legea penală, sentința fiind definitivă”.

Cotidianul redă punctul de vedere al avocatului Gheorghe Piperea despre dezincriminarea abuzului în serviciu.

„Avocatul Gheorge Piperea consideră, referindu-se la decizia Curții de Apel Alba Iulia care a anulat o pedeapsă pentru abuz în serviciu, că o mare parte din dosarele care privesc această infracțiune, nesoluționate încă, se vor închide pentru dezincriminare, inclusiv cele de la DNA”, scrie Cotidianul.

O situație nedorită pe care ministrul justiției și Parlamentul sunt chemați să o rezolve urgent.

S-a discutat foarte mult în luna ianuarie despre soarta parteneriatului României cu NATO, despre noile raporturi ale SUA cu Rusia, s-au făcut numeroase speculații despre „încălzirea” relațiilor dintre cele două forțe militare și despre viitorul țărilor membre NATO din blocul estic.

Contrar tuturor scepticilor, SUA își întărește prezența în flancul estic.

„Sosirea „Vulturilor luptători”, Batalionul 1, Regimentul 8 Infanterie, evidențiază „faptul că puternicul Parteneriat strategic dintre SUA și România există, nu doar în scris, ci și în realitate”, apreciază ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, într-un comunicat transmis, marți, Agerpres.

„Cei 500 de soldați din Batalionul 1, Regimentul 8 Infanterie aduc cu ei tancuri M1A1 Abrams, vehicule de luptă Bradley și mortiere autopropulsate calibrul 155 mm Paladin și vor fi staționați la Baza aeriană „Mihail Kogălniceanu” din județul Constanța. Staționarea are loc ca parte a dislocării în Europa a Unității de luptă din cadrul Brigăzii 3 blindate, a Diviziei 4 Infanterie, care va continua pe bază de rotație, în viitorul apropiat, arată Ambasada SUA la București”, mai scrie Agerpres.

Se pare că avem motive să fim mai optimiști. Știrile bune apar precum ghioceii… deși suntem la mijlocul lui februarie.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Bună dimineața!

Fără buget was last modified: februarie 14th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: