Executare silită. Stabilirea instanței de executare (NCPC)

22 feb. 2017
Vizualizari: 7710
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1431/2016

NCPC: art. 650 [art. 651, dupa rep. din 2015]

Potrivit art. 650 alin. (1) C. proc. civ. în forma inițială „instanța de executare este judecătoria în circumscripția căreia se află biroul executorului judecătoresc care face executarea, în afara cazurilor în care legea dispune altfel”.

Dispozițiile textului legal anterior citat au fost declarate neconstituționale prin Decizia nr. 348 din 17 iunie 2014 a Curții Constituționale, publicată în M. Of. nr. 529 din 16 iulie 2014, dată de la care statuarea conținută în respectiva decizie a devenit obligatorie pentru instanțe, iar tot de la aceeași dată norma legală a art. 650 alin. (1) din NCPC și-a încetat efectele. Punând de acord norma procedurală cu statuările Curții Constituționale, prin Legea nr. 138/2014 s-a prevăzut că art. 650 alin. (1) C. proc. civ. va avea următorul conținut: „Instanța de executare este judecătoria în a cărei circumscripție se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul debitorului, în afara cazurilor în care legea dispune altfel. Dacă domiciliul sau, după caz, sediul debitorului nu se află în țară, este competentă judecătoria în a cărei circumscripție se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul, sau, după caz, sediul creditorului, iar dacă acesta nu se află în țară, judecătoria în a cărei circumscripție se află sediul biroului executorului judecătoresc învestit de creditor”.

Cum atât Decizia Curții Constituționale nr. 348 din 7 iunie 2014, cât și Legea nr. 138/2014 ce a modificat textul declarat neconstituțional au fost publicate în M. Of. anterior sesizării Judecătoriei Constanța cu soluționarea prezentei cereri, respectiv 19 ianuarie 2016, producându-și efectele general obligatorii anterior înregistrării cererii de chemare în judecată, se constată că în cauză sunt incidente dispozițiile art. 650 alin. (1), astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 138/2014.

Aceasta, întrucât o normă declarată neconstituțională nu mai poate constitui temei pentru stabilirea competenței instanței, față de efectele general obligatorii pe care le produce publicarea deciziilor Curții Constituționale în M. Of., conform art. 147 alin. (4) din Constituția României.

De aceea, în stabilirea competenței interesează nu data înregistrării cererii de executare silită la biroul executorului judecătoresc (în speță 30 octombrie 2013), ci data învestirii instanței de judecată cu o atare solicitare, când verificarea competenței de judecată se va face în raport de cadrul normativ în vigoare la data sesizării sale (care nu-și poate avea temei într-o normă declarată neconstituțională).

La stabilirea competenței urmează să fie avute în vedere și cele statuate prin decizia în interesul Legii nr. 5/2012 în sensul că instanța de executare în această materie, în virtutea principiului simetriei juridice, este aceeași cu cea care a încuviințat anterior executarea „fiind singura care cunoaște în detaliu modul de săvârșire a procesului de executare silită”, respectiv, judecătoria.

Cum sediul debitoarei reclamante se află în circumscripția teritorială a Judecătoriei Sector 1 București, competența de soluționare a cauzei aparține acestei instanțe, potrivit celor mai sus precizate.

Sursa informației: www.scj.ro.

Executare silită. Stabilirea instanței de executare (NCPC) was last modified: februarie 23rd, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: