EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 34 – Zeno-Daniel Şuștac: Perspective și oportunități în mediere

17 nov. 2016
Vizualizari: 2523
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Extrase din această ediție:

Medierea – un mod de viață

Cornel Dărvășan: Fără îndoială că un moment important în viața aceste profesii de mediator, în România, l-a constituit o decizie a Curții Constituționale – 266, mi se pare, din 2014 –, care a ridicat obligativitatea trecerii pe la mediator înaintea unui proces. Spuneți-mi, cum v-a afectat ca profesie această decizie, pentru că în vremurile acelea se spunea că acum se vor dovedi adevărații mediatori, acum vor străluci ș.a.m.d. E adevărată această butadă sau a fost o lovitură teribilă dată profesiei?

Zeno-Daniel Șuștac: A fost o lovitură dată profesiei, cu certitudine, un lucru resimțit și în acest moment, la nivelul anului 2016, din ce motiv: În presă s-a propagat ideea, printr-o interpretare greșită – să nu spun tendențioasă – a deciziei Curții Constituționale cum că medierea ar fi neconstituțională și nu un articol din Legea medierii. Pornind de la aceste aspecte, au fost abordări care au încurajat această abordare gen medierea – procedură neconstituțională. Putem vorbi despre prejudicii de imagine pe care le resimțim și în aceste momente.

Dincolo de orice altceva, da, a fost o decizie a Curții Constituționale, ne-am conformat la decizia respectivă, dar medierea înseamnă mult mai mult decât o prevedere într-un text de lege sau o decizie a Curții Constituționale. Și când mă refer la acest lucru, fac o mică trimitere spre partea istorică. Termenul de mediere a fost folosit pentru prima dată cu 1800 de ani î.e.n., în zona actuală a Siriei – iată ce paradox, ce se întâmplă acum în Siria și termenul de mediere este de acolo. Exista un regat – Regatul Mari –, iar medierea era folosită ca modalitate, să spunem, diplomatică, de rezolvare a conflictelor dintre state în acel moment.

Medierea înseamnă mult mai mult decât un text de lege care reglementează într-o cheie juridică ceea ce se întâmplă în procedură. Este un mod de viață pentru fiecare dintre noi; este o alegere cum dorim să ne rezolvăm disputele atunci când ele există – și ele există în permanență, fie că recunoaștem acest lucru, fie că negăm existența lor. Societatea umană în esență este o societate conflictuală. Apariția conflictelor ține de cotidian și ține de firesc. Capacitatea noastră de a depăși aceste moment mai puțin plăcute ține de construcția interioară a fiecăruia dintre noi. Dacă orice neînțelegere se transformă într-un proces în instanță, este o alegere personală. Sau, dacă se merge pe calea dialogului, pe calea găsirii unei soluții, pe calea consensului, la urma urmei…

Din nefericire, în limbajul uzual și chiar în partea de limbaj politic, am remarcat de-a lungul timpului conotații negative cu privire la unii termeni care au legătură cu posibile înțelegeri, și anume: Noi nu facem compromisuri, cu tentă compromis = compromitere. Și în realitate n-are niciun fel de legătură. Foarte multe discursuri politice au în prim-plan această abordare: noi nu facem compromisuri. Cu alte cuvinte, nu există cale de dialog, nu există cale de rezolvare inteligentă a unor situații…

Cornel Dărvășan: Se percepe cuvântul compromis ca fiind ceva rău.

Zeno-Daniel Șuștac: Da, și este o greșeală capitală pentru o societate nu neapărat dezvoltată; o societate normală. Pentru societatea anului 2016.

[…]

Medierea – oportunitatea pentru avocați

Zeno-Daniel Șuștac: Există o piață de un miliar de euro, a conflictelor. Majoritatea conflictelor se soluționează în instanță în România. Acel miliard de euro despre care vă vorbesc merge înspre anumite profesii juridice, spre anumiți practicieni ai anumitor domenii. Și în 2006 apar și mediatorii. Evident că nu s-a dorit ca și mediatorii să fie puși la masa egalilor aici. S-a crezut, în mod greșit – și se crede din nefericire și acum – faptul că mediatorul, prin prezența lui, va duce la diminuarea veniturilor unor alți profesioniști din domeniul juridic. Din contră.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Cornel Dărvășan: În speță a avocaților, nu?

Zeno-Daniel Șuștac: Și vă spun aici următorul lucru. Ca avocat – că ați dat dumneavoastră acest exemplu – poți participa în procedura medierii, îți asiști clientul, îl consiliezi din punct de vedere juridic, iei un onorariu pentru asta. Mai mult decât atât, dacă ții la clientul tău, dorința ta e de a pleca cu problema rezolvată, de a fi mulțumit de tine ca avocat și acel client să te aprecieze pe tine ca avocat, că nu te-ai gândit la onorarii viitoare, pe care urmează să le iei în instanță, în căile de atac, ci te-ai gândit la interesul clientului tău.

Există foarte mulți avocați care privesc lucrurile așa; există și avocați care privesc mediatorul ca fiind un concurent; există avocați speriați de orice posibile modificări legislative în domeniul medierii. Pentru ei am următorul sfat: Medierea poate fi o oportunitate pentru un avocat de succes. Medierea poate fi o modalitate prin care clientul rămâne alături de avocat, mulțumit, cu problema rezolvată și, nu în ultimul rând, cu un gust foarte plăcut: acela că da, datorită eforturilor și susținerii avocatului, prin dialog, a reușit să obțină acea soluție pe care probabil ar fi obținut-o în instanță sau nu.

[…]

Măcar 10% din milioanele acelea de procese să fie rezolvate pe cale amiabilă

Cornel Dărvășan: Să vorbim puțin despre modificări importante, care sunt acum pe rol; sunt în procedură parlamentară și vor fi aduse Legii medierii. La ce vă așteptați?

Zeno-Daniel Șuștac: În primul rând, mă aștept ca aceste modificări legislative să se discute în noua legislatură, acum dat fiind începutul campaniei electorale și, mai mult decât atât, perioada de sărbători. Cel mai probabil este ca ele să fie discutate undeva în luna februarie, după ce noul parlament va fi pus în funcțiune cu toate cele necesare.

Evident că este necesară popularizarea medierii, ceea ce nu se întâmplă acum prin actualul cadru legislativ. E necesar să se ofere anumite facilități celor care apelează la procedura medierii, ajung la acorduri de mediere… Stimulente de natură financiară. Sunt țări în care dacă ai ocolit procedura medierii, deși ți-a fost recomandată de un magistrat, și ai pierdut un proces în instanță, ești obligat să suporți cheltuielile de judecată din start, pentru că ai ocolit procedura medierii. Nu cele uzuale, cheltuieli și mai mari. Mai mult decât atât, dacă există o recomandare din partea unui judecător să apelezi la procedura medierii și nu ai apelat la această procedură – vorbesc de legislația din alte state – există modalități de sancționare concrete și în aceste cazuri.

Ce ar fi benefic pentru sistemul juridic din România: ca măcar 10% din milioanele acelea de procese să fie rezolvate pe cale amiabilă, soluționate prin procedura medierii.


Timp de 2 ani am spus în paginile revistei „Legal Point” poveștile de viață ale personalităților din lumea juridică, academică și culturală.

Printr-un proiect marca „Universul Juridic”, povestea merge mai departe!

Miercuri, 16 noiembrie 2016, începând cu ora 17.00, a avut loc emisiunea TV „Legal Point” pe canalul „UJ-TV” găzduit de portalul universuljuridic.ro.

Realizatorii emisiunii l-au avut ca invitat pe dr. Zeno-Daniel Șuștac, Vicepreședintele Consiliului de Mediere.

EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 34 – Zeno-Daniel Șuștac: Perspective și oportunități în mediere was last modified: noiembrie 21st, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: