EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 33 – Ioan-Luca Vlad: Despre Coroană și avocatură

8 nov. 2016
Vizualizari: 3137
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Extrase din această ediție:

Ioan-Luca Vlad: În sine, a fi avocatul familiei regale este o mare, mare bucurie. Sunt recunoscător soartei și celor care m-au adus aici, în special maestrului Adrian Vasiliu, avocatul de renume al familiei regale, pentru această oportunitate și, de asemenea, este o răspundere mare, pentru că genul de cauze cu care am de-a face sunt neobișnuite pentru un avocat, ceea ce are părți bune – trebuie să învăț tot timpul lucruri noi, să îmi dezvolt cunoștințele și o parte mai puțin bună – sunt foarte puțini alți clienți care se lovesc de așa ceva, în special în zona de internațional privat și, uneori când intru în contact și cu alte familii regale sau princiale în aceeași situație.

Cornel Dărvășan: În legătură cu tipurile de activități juridice, mai concret, cu ce vă ocupați?

Ioan-Luca Vlad: În special drept administrativ și civil legat de persoane cu dublă cetățenie, rezidență și drepturile aferente acesteia. Probleme am avut de litigii de defăimare la nivel internațional, chestiuni de drept dinastic, nobiliar, titluri, să spunem moștenirea unor funcții ereditare, probleme care țin de internațional privat și contractual și, desigur, sunt și activități de zi cu zi în casa majestății sale: contracte, drepturi de autor, chirii – ce se întâmplă în orice casă mai mare.

Cornel Dărvășan:  Din perspectiva dvs, ce vă definește mai mult, calitatea de avocat sau cea de consilier regal?

Ioan-Luca Vlad: Am ales dreptul pentru că voiam să lucrez pentru familia regală, pentru că mi-am dat seama că prin drept pot să schimb mai multe lucruri decât dacă aș fi fost pe stradă sau în societatea civilă, dar după aceea a început să îmi placă atât de mult, încât cred că în acest moment sunt în primul rând avocat.

Cornel Dărvășan: Misiunea avocatului, pentru dvs, care este?

Ioan-Luca Vlad: Eu cred că sunt un translator, o să sunt foarte ciudat, cred că misiunea avocatului este să traducă în limbajul și în limitele dreptului dorințele clienților săi.

[…]

Cornel Dărvășan: La Editura Universul Juridic, recent a apărut primul dumneavoastră volum juridic, numit Succesiuni internaționale. Cui se adresează și de ce este util acest volum?

Ioan-Luca Vlad: Vă mulțumesc pentru că ați făcut referire la el. Este un volum pe care l-am conceput, este în Biblioteca profesioniștilor, un volum ghid practic pentru oricine are o cauză de succesiuni internaționale, persoane decedate după momentul 17 august 2015, când a intrat în vigoare Regulamentul nr. 650/2012 al Uniunii Europene, privitor la legea aplicabilă, competența și recunoașterea hotărârilor și documentelor în materie de succesiuni.

Pe cine „prinde”, să spun așa, acest regulament? Prinde pe orice persoană care are reședința obișnuită la momentul decesului în alt stat decât cel de cetățenie. Sau are mai multe cetățenii. Aici mă gândesc la românii care muncesc în străinătate – și Doamne ferește să se întâmple ceva –, dar și la străinii din România. Și regula e simplă, la prima vedere: Cine are ultima reședință obișnuită într-un stat, va fi guvernată succesiunea, moștenirea lui, de legea statului respectiv. Indiferent unde i s-ar afla bunurile. Deci un român care muncește în Spania, stabilit acolo, va trebui să-și guverneze moștenirea după legea spaniolă, nu după legea română. Și de aici vin o mie de surprize – pentru rude, pentru facerea unui testament, majoritatea oamenilor nu se gândesc.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Acum, regulamentul, ca toate celelalte regulamente europene, prevede și o zonă de libertate personală. Și aici vreau să pun accentul, că pentru mine asta e frumusețea relațiilor umane internaționale. Când ieși din sfera ta națională câștigi mai multă libertate. Cum? Pentru că poți să alegi. În momentul în care ai o cetățenie poți să alegi ca succesiunea ta să fie guvernată de cetățenia respectivă. Sau căsătoria ta să fie guvernată de legea oricăruia dintre soți. Sau de legea unui stat în care s-au căsătorit; sau de legea unui stat în care se află. Îți faci calculele, vezi cum e mai bine, vezi care e sistemul cel mai simplu și poți să obții rezultatul pe care ți-l dorești – în relațiile patrimoniale din familie sau în relațiile de moștenire: ce vrei să lași, cui vrei tu să lași, nu cum te obligă legea.

[…]

Cornel Dărvășan: Din postura dumneavoastră de avocat, consilier privat, cancelar al declarațiilor legale, aveți foarte multe interacțiuni cu sistemele juridice românești și cel european și internațional. Ce lipsește Justiției române în acest moment în care vorbim?

Ioan-Luca Vlad: Banii pentru justiția civilă – prin asta înțeleg inclusiv infrastructură și posibilitatea de a dispersa un pic cauzele și de a da timp judecătorului să se ocupe de fiecare cauză în parte. Și doi – o problemă  majoră este ultima etapă a procesului civil, executarea silită. N-am vorbit despre asta pentru că nu-i domeniul meu, dar de fiecare dată când am avut de-a face cu asta, am întâmpinat probleme mari legate de această parte a procesului civil – și cred că ar fi bună o altă emisiune –, dar merge foarte greu, și asta din cauza modului greșit în care a fost concepută legislația. Oameni buni există, metode există, doar că ele nu sunt prevăzute de legislație.

Altfel, cred că Justiția română se poate mândri cu faptul că are un personal pozitiv, bun, bine pregătit, și cu faptul că avocatura și corpul avocaților își crește capacitățile zi de zi și poate să fie un partener adevărat și bun pentru sistemul judiciar.


Timp de 2 ani am spus în paginile revistei „Legal Point” poveștile de viață ale personalităților din lumea juridică, academică și culturală.

Printr-un proiect marca „Universul Juridic”, povestea merge mai departe!

Miercuri, 9 noiembrie 2016, începând cu ora 17.00, a avut loc emisiunea TV „Legal Point” pe canalul „UJ-TV” găzduit de portalul universuljuridic.ro.

Realizatorii emisiunii l-au avut ca invitat pe domnul av. Ioan-Luca Vlad, Consilier Privat Onorific al Familiei Regale a României și Cancelar al Decorațiilor Regale.

EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 33 – Ioan-Luca Vlad: Despre Coroană și avocatură was last modified: noiembrie 14th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: