EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 31 – Tudorel Toader și Ion Gagim: 156 de ani de învățământ universitar în România

28 oct. 2016
Vizualizari: 1333
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Extrase din această ediție:

156 de generații

Nicolae Cîrstea: D-le rector Toader, gazda noastră de astăzi, aceeași întrebare: Care sunt atuurile Universității Al. I. Cuza și cum se situează  ea la acest moment în interiorul sistemului de învățământ românesc?

Tudorel Toader: Atuurile universității – unul dintre ele le-am tot evocat zilele acestea: nu numai faptul că apare cea mai veche primă universitate din România, dar patrimoniul acesta inestimabil de cultură, de educație, de știință. Universitatea Cuza – gândiți-vă, 156 de generații care au învățat, care au plecat în lume, în societate, în comunitate; și care acolo unde s-au dus au devenit, fiecare în parte, o făclie vie ce a luminat, a educat, a format parte din comunitatea în care trăiește. Gândiți-vă că un absolvent de Litere, de Filosofie, de Matematică, de Istorie – un profesor – se formează aici, dar învățăturile și simțirea, trăirea pe care le-a dobândit aici le va duce cu el toată viața și le va transmite tuturor generațiilor de elevi, de liceeni pe care i-a învățat și-i învață.

Ăsta este un atu formidabil, care nu poate fi compensat cu nimic altceva; care nu poate fi măsurat în nimic altceva decât într-o contribuție a universității la educarea, la formarea, la evoluția statului și poporului român.

În același timp, atuul universității n-am spune neapărat că rezultă din numărul de angajați, profesori, personal didactic, cercetători, didactic auxiliar – 2000; nici din numărul de studenți – 25.000. Atuul universității e dat și de dimensiunea pe care o are în raporturile cu celelalte universități din țară sau din străinătate. Avem parteneriate cu 308 universități din toată lumea. Universitatea răspândește, așadar, cultură, știință, educație – în țară și în străinătate.

În același timp, e bine plasată și geografic. La momentul acela era în fosta capitală a Moldovei. E bine plasată geografic și în felul acesta răspândește lumina aceea formatoare pe Moldova – de aici sau de dincolo de Prut – și, repet, în toată țara.

Cred că acestea sunt, și până la urmă noi – declarăm aici – avem absolvenții noștri; dar rezultatele activităților didactice de cercetare științifică nu le găsim numai în cărți sau în reviste, sau în faptul că un coleg citează, se formează, învață după cărțile respective. Rezultatele le găsim – și dumneavoastră știți prea bine – atunci când mergem în instituții, în unități publice sau private și vedem absolvenți de la Cuza; care sunt serioși, care sunt bine pregătiți, care sunt de bună credință, care își fac cinste lor și care, în același timp, fac cinste universității care îi promovează – acest atu, această marcă – și care sunt adevărați ambasadori ai Universității Al. I. Cuza.

Acesta este o sumă de atuuri care dau ceea ce se numește prestigiul, emblema, marca U.A.I.C.

Tot ceea ce faci să faci gospodărește, adică calitativ

Nicolae Cîrstea: D-le rector Gagim, aș vrea să vă întreb – ați avut un discurs foarte echilibrat în această emisiune: Care sunt atuurile Universității Alecu Russo din Bălți și cum se situează ea în interiorul învățământului superior din Republica Moldova?

Ion Gagim: Se situează bine la moment. Iarăși, poate pare o lipsă de modestie: Lumea zice la Chișinău, de câte ori mergem, cel puțin colegii noștri: La Bălți e universitate serioasă, cu tradiții, care merge înainte după acele reguli pe care trebuie să le respecte un învățământ superior. Bineînțeles că nu este ușor. Pentru că toată lumea se află acum într-o instabilitate, chiar pe plan mondial, zonal. Ziceam de un specific care există la noi, între Prut și Nistru, sub diferite aspecte – și aceasta trebuie să ne mobilizeze și mai mult, ca să facem față acestor provocări. Noi ne aliniem la tot ce este mai bun, la universitățile și instituțiile de cercetare care există la noi, în Republica Moldova, instituții care au, și ele, la rândul lor, o experiență de colaborare cu multe centre universitare și de cercetare din România, dar și din Europa și nu numai.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Și – spunea dl rector despre internaționalizare – același lucru ni-l dorim și noi. Acesta este spiritul timpului și dacă nu luăm seama de lucrul acesta rămânem în urma trenului, ne dăm seama. Această internaționalizare, această globalizare, într-un fel, dar totodată păstrând ce avem al nostru acasă. Iată, aici eu aș zice că am avea o problemă. Ca să vedem ce a fost. Pentru că învățământul nostru, cel puțin cel de dincolo de Prut, nu-și ia acum începutul. Nu și-a luat începutul nici atunci când au început să fie construite școlile. Are o tradiție; are o tradiție în familie – cei 7 ani de acasă. Eu nu știu care alt popor are această formulă – cei 7 ani de-acasă. Adică o educație gospodărească, să spunem așa; așezată, cântărită, aranjată, ordonată pe toate dimensiunile.

Ce înseamnă a fi gospodar? În sensul larg al cuvântului. Iată, această educație. Și eu cred că astăzi tocmai acest lucru ne trebuie și nouă – să fim gospodari, în sensul inteligent, aș spune, al fostului nostru țăran de cândva, în calitatea noastră de manageri, de cadru didactic. Tot ceea ce faci să faci gospodărește, adică calitativ. Astăzi cuvântul este calitate – este cuvântul-cheie care trebuie respectat în toate activitățile. Dar, iată, eu l-aș sinonimiza cu acest cuvânt – a fi gospodar în tot ce faci.

Și cei 7 ani de-acasă pe care-i are fiecare dintre noi atunci când s-a format în familie, cu acea gândire, cu acel respect față de oameni, cu acea căldură umană, cu acel sufletism pe care l-am avut noi românii întotdeauna, și pe care trebuie să-l păstrăm – pentru că există și pericolul ca el să dispară în epoca aceasta a tehnologizării totale etc. Să păstrăm acest lucru, că altfel ne transformăm în altceva – poate în mașini, în instrumente. Și atunci mașinile vor gândi în locul nostru, vor face totul în locul nostru, vor iubi, poate, în locul nostru și vor crede în Dumnezeu în locul nostru – iată, pericolul acesta.

Deci să vedem ce este al nostru, să păstrăm ca să nu se spele lucrul acesta. Pe mine foarte mult mă preocupă acest lucru. Și dacă am putea să reușim, mergând spre internaționalizare, dar păstrând ce este al nostru și poate să vină și alții să împrumute de la noi ceea ce a fost cândva bun și mai există bun, cred că aceasta trebuie să fie una din grijile noastre de azi.


Timp de 2 ani am spus în paginile revistei „Legal Point” poveștile de viață ale personalităților din lumea juridică, academică și culturală.

Printr-un proiect marca „Universul Juridic”, povestea merge mai departe!

Vineri, 28 octombrie 2016, începând cu ora 14:30, va avea loc emisiunea TV „Legal Point” pe canalul „UJ-TV” găzduit de portalul universuljuridic.ro.

Realizatorul emisiunii, Nicolae Cîrstea, va avea ca invitați pe domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, Rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și domnul prof. univ. dr. Ion Gagim, Rector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 31 – Tudorel Toader și Ion Gagim: 156 de ani de învățământ universitar în România was last modified: noiembrie 3rd, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: