EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 21 – Mădălina Elena Afrăsinie: Despre provocările și frumusețea profesiei de judecător

12 iul. 2016
Vizualizari: 3707
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Extrase din această ediție:

Eu niciodată nu i-am condamnat cu executare pe cei care chiar am crezut în puterea lor de a se recupera

25.19: Să știți că unii chiar regretau. Eu niciodată nu i-am condamnat cu executare pe cei care chiar am crezut în puterea lor de a se recupera. La noi penitenciarele nu cred că s-au schimbat prea mult față de perioada anterioară. Sunt locuri în care îți desăvârșești ucenicia în ale infracțiunilor. Și nu mi s-a părut corect să trimit în penitenciar un tânăr, la prima faptă penală, și am considerat că este mai bine să-i mai dau o șansă – că i-am dat cu suspendare, că i-am dat cu suspendare sub supraveghere, așa erau instituțiile la acel moment – și legea m-a lăsat să fac lucrul ăsta, am făcut.

Dacă, din păcate, unul care, să zicem, a avut un prim furt, a avut cu suspendare, dar în perioada termenului mai săvârșește o infracțiune, legea îmi spune clar, sau la acel moment, că nu mai am voie. Judecătorul nu este creator de legi, nu face lex tertia. Adică iau de acolo partea ailaltă, le mixez eu și le fac lex tertia și cred eu că așa este corect, ar fi și în spiritul și în litera legii. Nu am voie să fac lucrul acesta.

Se mai supără lumea pe noi. O lege proastă eu o aplic așa. Pentru că, repet, nu am cum să vin să creez altceva. Că pot să vin să dau o interpretare, da, ține exclusiv de activitatea mea ca judecător. Așa este, cel puțin în Civil, Comercial, pot să interpretez legea. Dar în Penal, n-am cum. Eu sunt unul dintre judecătorii adepți ai ideii: Domnule, ai săvârșit fapta, ești la primă faptă, mi-ai recuperat prejudiciu, nu te bag în închisoare. Pe mine mă interesează, ca stat, să-mi recuperez prejudiciul. Și dacă te bag în închisoare, care este efectul?

Sunt unul dintre judecătorii care iubesc pledoariile, să știți. Îmi plac oratoriile, îmi plac luptele de idei

15:49: Dacă ei nu conștientizează că a fi judecător nu este o joacă, nu au ce să caute în profesie. Oricât de deștepți ar fi, oricât de citiți ar fi, oricât de grozavi ar fi, oricât de buni recitatori de coduri, de legi sau de ce or mai fi, nu au ce să caute în această profesie. Pentru că suntem oameni. Și este bine să rămânem așa, nu simpli roboți. Că așa facem un soft, introducem datele speței, apăsăm un enter și vedem care este soluția. Nu cred că de așa ceva are nevoie magistratura.

În privința pledoariilor sau, mă rog, știu sau nu știu, sunt unul dintre judecătorii care iubesc pledoariile, să știți. Îmi plac oratoriile, îmi plac luptele de idei…

Nicolae Cîrstea: Asta înseamnă că îi și lăsați pe justițiabili, prin avocații lor, să vi le prezinte.

Da, și au fost situații când la dosare… Eu așa procedez, întreb părțile: Vreți să punem concluzia astăzi sau stabilim un alt termen, unde ne întâlnim în sala de ședințe și îmi puneți concluzii dezvoltat, astfel încât să nu vă întrerup – știți că mai intră și câte un coleg de după-amiază, mai sunt și alții care așteaptă la audieri de martori etc., etc.

Vă dați seama că avocatul face ceea ce trebuie să facă – să-și apere clientul, pe bună dreptate.

Nicolae Cîrstea: Dar există, totuși, aceste frustrări ale faptului că nu pot să-mi dezvolt pledoaria finală sau pledoaria intermediară, în sistemul juridic.

Da, pentru că, vă dați seama, ei se pregătesc asiduu pentru acel proces. Fiecare dosar – și apropo de noi judecătorii – fiecare dosar reprezintă o problemă importantă pentru partea care vine în fața ta. Nu există un dosar mai puțin important decât celelalte dosare; toate sunt la fel. Pentru că ai în mâinile tale drama unei persoane, afacerea unei societăți comerciale.

În momentul în care au fost declarați admiși la INM sau au intrat direct cu examen de 5 ani pentru profesiile juridice, să înțeleagă că în pixul lor stă o viață de om

13:29: Responsabilitatea – cred că ar trebui să o conștientizeze toți cei care intră în posesie. În momentul în care au fost declarați admiși la INM sau au intrat direct cu examen de 5 ani pentru profesiile juridice, să înțeleagă că în pixul lor stă o viață de om; fie că se numește o viață de om în Penal – că stabilești asupra libertății respectivei persoane –, fie că vorbești în Comercial, pentru că din semnătura ta poți să bagi în faliment o firmă, ceea ce înseamnă că ai pus pe drumuri angajații, cu repercusiuni evidente asupra familiilor lor. În Dreptul muncii, la fel, e vorba de deciziile de pensionare sau de concediere. În Civil sunt dramele cu minorii și nu numai.

Este o responsabilitate extraordinară și, repet, dacă nu conștientizezi acest lucru, dacă ai impresia că profesia de judecător este un job la care stai 8 ore, te-ai ridicat și ai plecat acasă, îi sfătuiesc pe toți cei care își doresc această profesie să nu vină. Pentru că responsabilitatea este dată din capacitatea ta de a fi om.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Am pretenția, ca judecător de instanță de control, să motivez pe legislația mea internă

2:02: Problema pe care noi o constatăm, și vorbesc acum ca judecător la o instanță de control: verificând hotărârile celor care sunt la judecătorii, din păcate, nu prea mai văd pădurea din cauza copacilor.

[…]

Atunci când vine o hotărâre în fața mea, mie trebuie să mi se explice clar de ce i-a dat câștig de cauză sau de ce nu i-a dat câștig de cauză; de ce a reținut acele apărări și de ce a înlăturat alte apărări. Or, asta nu prea mai văd. Nu generalizez, dar sunt hotărâri pe care habar nu am cum să mă apuc să le citesc.

Dacă eu, ca judecător, nu știu cum să le citesc, nu vreau să mă pun în pielea părților, reprezentate de avocați, de consilieri juridici – cam ce pot ei să scoată din acea hotărâre.

Am văzut că se pune foarte mult accent pe CEDO. Da, este foarte frumos că se fac motivări pe CEDO, numai că, ce să vezi, avem legislație internă, slava Domnului, bogată, motiv pentru care am pretenția, ca judecător de instanță de control, să motivez pe legislația mea internă. Că vrei tu să mai pui niște „floricele pe câmpii”, respectiv ceva de practica CEDO, foarte frumos, admir munca, dar munca aia vreau să reflecte exact de ce da, de ce nu, de ce înlătur ceva, de ce nu am administrat o probă la un moment dat.  


Timp de 2 ani am spus în paginile revistei „Legal Point” poveștile de viață ale personalităților din lumea juridică, academică și culturală.

Printr-un proiect marca „Universul Juridic”, povestea merge mai departe!

Miercuri, 6 iulie 2016, începând cu ora 17.00, a avut loc emisiunea TV „Legal Point” pe canalul „UJ-TV” găzduit de portalul universuljuridic.ro.

Realizatorii emisiunii, Cornel Dărvășan și Nicolae Cîrstea au avut-o ca invitată pe doamna judecător Mădălina Elena Afrăsinie, Președinta Secței a VI-a civilă a Tribunalului București.

Emisiunea, cu o frecvență săptămânală, este transmisă în direct pe www.universuljuridic.ro.

EMISIUNEA TV „LEGAL POINT” 21 – Mădălina Elena Afrăsinie: Despre provocările și frumusețea profesiei de judecător was last modified: octombrie 17th, 2016 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: