Dreptul este o știință care se învață toată viața

13 sept. 2016
Vizualizari: 2259
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bună ziua. Continuăm Maratonul Facultăților de Drept printr-o discuție cu dl profesor Ioan Sabău-Pop, cadru didactic reprezentativ al Facultății de Drept din cadrul Universității Petru Maior. Bine v-am regăsit, d-le profesor!

Ioan Sabău-Pop: Bine v-am întâlnit și mă bucur de revedere. Vă mulțumesc că ați început cu un laudatio – nu se mai obișnuiește în ziua de astăzi să mai recunoaștem ceea ce a făcut bine sau n-a făcut un om.

Nicolae Cîrstea: D-le profesor, sunteți un cadru didactic care activați în cadrul facultății de Drept încă de la înființare și aș vrea să vă întreb, în această perspectivă, cum a evoluat facultatea de Drept, care au fost greutățile începutului și care este evoluția Dreptului la Universitatea Petru Maior.

Ioan Sabău-Pop: În organizarea de atunci eram șef de catedră, Facultatea de Administrație Publică, Drept și Științe Economice erau împreună și sunt și acum – se numește Științe Economice, Juridice și Administrative. Practic se cunoaște – și am discutat înainte de interviu – că sunt cel care a inițiat și practic a promovat programele de administrație publică și de Drept până la acreditare. Administrația publică fiind acreditată în 2002 și Dreptul în 2004 autorizat și în 2008 acreditat, când eu aveam această responsabilitate în universitate și unde cred că am și alcătuit, împreună cu colegii, un colectiv solid. Și mă bucur că astăzi aici văd mulți tineri dintre cei care, practic, i-am ajutat, am fost alături de ei și, desigur, am cultivat o sămânță bună, care astăzi dă roade.

Nicolae Cîrstea: Cât de greu v-a fost să catalizați în jurul noii specializări, aceea de Drept, de la începuturi, cadre didactice, având în vedere că Tg. Mureș nu este neapărat un oraș mare, dar, iată, acum există cadre didactice reprezentative și există un pol important în zona Dreptului și a profesorilor la Tg. Mureș.

Ioan Sabău-Pop: Mă aduceți spre o zonă foarte plăcută și pasionantă pentru mine, adică istoria. Eu am o aplecare deosebită pentru istorie și în special pentru istoria Transilvaniei. Inclusiv preocupările mele mai noi se îndreaptă, în marea lor majoritate, în această direcție. Așadar, a trebuit și trebuie să recunoaștem că am avut de depășit niște inerții, care sunt specifice oamenilor, care sunt specifice unor generații de intelectuali. Desigur, atunci când noi am înființat Dreptul, s-a simțit pe nedrept o primejdie din partea inginerilor, care se zice că ei sunt la originile acestei universități. Și a fost foarte greu, am întâlnit foarte multe piedici. Vreau să vă spun mai mult decât atât, că după 9 ani pentru prima dată s-a înființat o specializare în Drept în țară. A fost a noastră, după 9 ani, după ce foarte multe au fost înființate prin gări și autogări specializări de Drept și facultăți și universități. Am simțit acest lucru și în perioada cât am fost, aproape 5 ani, expert al ACIS și noi am încercat, și cred că am reușit, am coordonat colectivul de la universitate, am fost foarte puternic sprijinit de colegi – desigur, cu unele excepții – să creăm un colectiv foarte puternic și foarte bine consolidat profesional, aplecat spre problemele studențești, spre problemele vieții fiecăruia și pentru cercetare.

Noi am avut conferințe – cea la care suntem astăzi – la originile ei am fost și eu, atunci când colegul nostru dl Hrubă, actualmente conferențiar, a inițiat. Și la Sovata aveam aceste conferințe. Acum se fac la Tg. Mureș.

Am spus câteva exemple. Și mai este de reținut că Tg. Mureș nu este un oraș mic; este un oraș foarte frumos, unde trebuie să știți că au activat canceliștii pașoptiști – Treboniu Laurian, Al. Papiu Ilarian și, desigur, Avram Iancu, care după părerea mea este cel mai reprezentativ erou și personaj al Dreptului. Pentru că și în testamentul lui lasă să se înțeleagă că știința de carte, cunoașterea legilor este foarte importantă.

Nicolae Cîrstea: Aș vrea, domnule profesor, să pășim acum în interiorul facultății, în sala de curs, în sala de seminar, și să vă întreb cum sunt studenții de la Drept de la Tg. Mureș.

Ioan Sabău-Pop: Este prognoza aceea care a fost făcută de japonezi că 20% din orice colectivitate și în orice domeniu este partea care se promovează și care este foarte în față. În ceea ce privește clientela unui magazin, în ceea ce privește profesionalizarea unui domeniu. Și în privința aceasta am constatat de-a lungul timpului, mai puțin la ora actuală, unde sunt doar colaborator asociat, anume că spre această facultate, spre specializarea noastră de Drept și Administrație Publică s-au îndreptat tineri absolvenți de liceu sau colegiu, care erau foarte buni la învățătură și care n-aveau sau proveneau dintr-o familie modestă material și nu-și puteau permite să meargă la Cluj, la București, ținând seama de greutățile materiale foarte mari și de problemele financiare care se pun la ora actuală foarte puternic în societate. Deci din acest punct de vedere avem câteva colegii în oraș, Unirea, colegiul Al. Papiu Ilarian la Reghin, în județele limitrofe, unde vin la noi – în special Harghita, Liceul Octavian Goga – studenți care sunt în primul rând preocupați de faptul că trebuie să-și administreze perioada de studenție. Asta-i una.

Doi: La noi toți tinerii colegi au înființat și administrează sub patronajul și cu colaborarea noastră câte un cerc științific studențesc – în Drept penal, în Drept civil, mai nou și în Drept procesual civil, în Drept internațional. Sunt, dacă nu mă înșel, 5 cercuri de specialitate; cu promovări și cu sprijin din partea conducerii universității foarte consistent, dar cu participări și cu rezultate inclusiv la concursul de pledoarii de la Haga. Noi am fost singurii din țară care am participat, am învins în finala pe țară inclusiv Universitatea București, nu pentru că ar fi fost ai noștri mai buni – au fost mai serioși și mai la subiect și, cu foarte multă implicare, au abordat acest lucru. Un concurs de pledoarii, am avut un student care la noi nu avea peste nota 7 și la concursul de pledoarii în urmă cu 4 sau 5 ani a învins un englez – în limba engleză. Astea sunt câteva exemple; și continuă.

Pentru care eu mă bucur și nu e o bucurie disimulată faptul că lucrurile merg înainte și avem colegii noștri foarte buni, meseriași cu adevărat. Și bazat pe faptul că universitatea este mică, numărul de studenți este mic și, practic, ne cunoaștem studenții. Relația cadru didactic-student este foarte prezentă și în același timp aplicativă. O dată prin cercurile studențești și după aceea prin toate conferințele care se fac – și azi am văzut studenți prezenți, deși este vacanță, ceea ce înseamnă că este o colaborare apropiată și formarea profesională vine pe traseu.

Nicolae Cîrstea: D-le profesor, intrați în sala de curs, atât la cursurile de licență cât și la masterat și aș vrea să vă întreb din această perspectivă care este evoluția studenților din primii ani de facultate până ajung la masterat. Sunt mai bine pregătiți, sunt mai serioși? Ce se întâmplă practic și care este această evoluție.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Ioan Sabău-Pop: Sunt două lucruri: o dată, raportat la exigența proprie și după aceea raportat la exigențele altor universități. Pentru că avem și în Tg. Mureș universități care oarecum adună de pe drumuri resturile care pleacă de la noi. Și care sunt cursanți la Drept sau la Administrație publică doar pentru a avea o diplomă. Sunt persoane care sunt în câmpul muncii și care au nevoie de acest lucru. Pe urmă sunt tinerii cu adevărat foarte implicați, care doresc să învețe. V-am spus la începutul interviului că în jur de 20% sunt foarte buni – echipa din față, după aceea e o străduință din partea tuturor și în evoluția aceasta și noi am câștigat experiență, am devenit mai buni, am devenit mai pragmatici. Pe lângă faptul că una era acum 20 de ani când citeam și pregăteam cursul, alta în prezent, când vorbim liber, că deja știm aproape pe dinafară ceea ce am făcut. Și ținând seama de programul Bologna de învățământ superior – o dată studentul trebuie să fie la bibliotecă, avem o bibliotecă foarte bine pusă la punct, unde am contribuit ca să se nască depozitul de cărți al bibliotecii. Și, pe de altă parte, în raporturile pe care le avem cu studenții rezultă că, totuși, învață mult mai bine în ultima perioadă și parcă îndemnurile noastre prind viață.

Desigur, în fața lor sunt aceste ademeniri, oferte sociale. Foarte greu reziști tuturor tentațiilor care sunt în prezent în societate și să te duci la cursuri. Uneori nu se ajunge sau se ajunge mai târziu, dar regula generală este că cursurile sunt frecventate de 70-80% dintre studenți și la seminarii vin și mai mulți – desigur, eu nu mai fac seminarii, că vremea s-a adunat, se vede după culoarea părului și alte elemente de identificare.

Nicolae Cîrstea: Ce v-ați dori dumneavoastră ca profesor să regăsiți în pregătirea unui student, în structura lui după cei 4 ani de facultate?

Ioan Sabău-Pop: Un student, după 4 ani de facultate trebuie să înțeleagă că e un început de drum; și că Dreptul este o știință care se învață toată viața. Deci așa-zisa formare continuă nu este o lozincă în acest domeniu. Și noi am avut codurile care au intrat în vigoare, noi profesioniștii și în același timp teoreticienii dreptului, am avut de învățat. El trebuie să știe în primul rând că nu se termină cu facultatea sau cu masterul studiul, învățătura Dreptului, care este foarte importantă și care privește progresul raporturilor sociale. Este foarte important să aplici legea, să ceri ca să fie aplicată ținând seama de aceste relații sociale, pentru că la urma urmei, cum spune I.L. Georgescu, Dreptul nu face altceva decât ordonează. Dar relațiile sunt în mișcare și față de relațiile sociale în mișcare, Dreptul este relativ static. Și atunci, este menirea unui judecător, a unui procuror și a unui practician – avocat, notar sau executor – este aceasta de a ține pasul, pentru ca Dreptul să fie, totuși, în pas cu viața fiecăruia dintre noi. Și soluțiile care se dau să nu fie anacronice, în orice domeniu – un avocat care o dă, un executor și, cu atât mai mult, un magistrat.

Nicolae Cîrstea: Sunteți un avocat recunoscut în Tg. Mureș și aș vrea să vă întreb: Dacă ați avea în fața dumneavoastră un student, dacă v-ați căuta un partener pentru viitor într-o discuție pe care o aveți cu un student, ce calități ați dori să aibă studentul dumneavoastră, care sunt lucrurile pe care ați vrea să le regăsiți în pregătirea lui, în structura lui, pentru a fi un bun avocat, pentru a face față până la urmă unei provocări pe care o reprezintă avocatura?

Ioan Sabău-Pop: Trebuie să fie bun profesionist. El trebuie să se desprindă de metehnele societății contemporane, adică mercantilismul financiar. Foarte mulți se fac avocați ca să facă bani. Acela nu va fi un avocat dedicat Dreptului. Am întâlnit avocați de toate felurile și, desigur, uneori sunt supărați judecătorii și au replici împotriva unor avocați care nu sunt pregătiți. Suntem mai mulți, ca atare și cei buni sunt mai mulți, dar și cei care nu sunt atât de buni. Asta e o primă problemă. După aceea, să aibă un format profesional foarte bine pus la punct. După aceea, să citească, să studieze dosarul. Să aibă grijă că într-un litigiu, dacă vorbim de un avocat în fața unui litigiu, sunt două raporturi: raportul de Drept material – pe care să știe să-l dezlege; și este raportul de Drept procesual – pe care, de asemenea, să știe să-l dezlege. Și acele două raporturi fac parte din cadrul procesual propriu-zis. Acum codurile care au intrat în vigoare – codul civil și codul de procedură civilă tocmai ridică ștacheta profesionalismului și rigorile procedurilor, cu care trebuie să fie contemporan avocatul. Am întâlnit – îmi pare rău – în rândul generației mele avocați care n-au mai putut să priceapă lucrurile. Dacă 40 de ani el știa că într-un proces poate să facă, de-a lungul lui, 2 ani de zile tot precizări și completări și adăugiri, în ziua de astăzi nu se mai poate. Era un exemplu.

Așa că în privința tinerilor acest lucru este foarte important. După aceea, trebuie să aibă un respect; dar respectul trebuie dat celor care-l merită. Spun asta pentru că el nu trebuie să aibă în fața instanței o situație de umilință, de slugărnicie. El trebuie să se poartă cu demnitate și să pretindă ca drepturile pe care el le reprezintă și clientul său să fie întru totul respectate și chiar să ceară magistratului aducerea la ordine. Eu fac foarte des acest lucru; uneori produc supărări. Dar am văzut colegi care zic să ne punem bine cu instanța, să nu supărăm ș.a.m.d. E adevărat, nu trebuie să supărăm, dar trebuie să stăm în procedură. Procedura însemnând respectarea fazelor, a drepturilor procesuale și chemarea la ordine, pe care o fac față de avocați procurorii, prefecții, magistrații, să fie făcută legal. Dar să se ferească de a fi surprins că nu cunoaște dosarul. Și pregătirea profesională, și respectul, deontologia profesională în raporturile pe care le are cu un alt coleg. Avocații sunt adversari în proces; ei nu sunt dușmani. Este foarte important acest lucru. Și după aceea, cred că trebuie să înlăturăm – și asta o putem face – numai fiind corecți cu clienții și reprezentând interesele lor până la ultima picătură.

Nicolae Cîrstea: D-le profesor, în încheiere aș vrea să vă întreb cum se prezintă avocatura în Tg Mureș.

Ioan Sabău-Pop: Avocatura în Tg Mureș – am auzit și în interviul anterior – într-adevăr, se face într-un oraș de provincie. Eu cred că, ținând seama de tradițiile pe care le avem, austriece, în Transilvania, încă este marcată de foarte multă seriozitate această profesie. Circul prin țară cu procesele cu proprietatea, cu restituirile, cu strămutări – și observă că, totuși, în Transilvania, e o constatare – și regret că este așa – parcă este mai mult respect față de această profesie. Se și poartă ca atare, relațiile cu serviciile instanțelor de judecată sunt foarte bine organizate, sunt bine puse la punct. Mai este loc, dar, totuși, nu e ca în București, bunăoară, unde e o debandadă totală. Îmi pare rău, dar deseori faci comparație cu piața Matache, cu precupețele de acolo. Deci e o problemă foarte delicată această chestiune și de aceea trebuie lucrat și create condiții.

Am văzut instanțe în țară – la Ploiești, bunăoară – unde cad ușile pe avocați și dosarele se răstoarnă de pe masă, circulă printre ele făcând echilibristică. Deci baza materială pentru justiție trebuie pusă la punct. Și, de asemenea, făcând acest lucru, creăm și un respect; vedem o sală impunătoare, un magistrat sever – în sensul legii. Și în acest context cred că se include și avocatura care se face la Tg. Mureș. Și în contextul mai larg, al țării, cu particularitățile respective. Pentru că, totuși, în zona aceasta nu sunt mari investitori și de regulă cei care au pasager probleme aici vin cu casele mari de avocatură – uneori e o capcană. Îmi pare rău, am avut adversari sau probleme cu case mari de avocatură și am văzut că cei care veneau nu erau pe acasă în problemele dosarului respectiv. Desigur, noi frunzăream altfel, eram mai atenți.

Așa că este o avocatură care se practică cazuistic, nu la mari bătălii. E foarte rar acest lucru; se întâmplă mai des în Penal, totuși, unde la fraude, DNA-ul ș.a.m.d. se duce la plan egal cu alte județe. Dar în județul Mureș sunt 340 de avocați și spun că ne facem datoria, de lucru este.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, d-le profesor.

👍Vezi și: Maratonul Facultăților de Drept

Dreptul este o știință care se învață toată viața was last modified: septembrie 13th, 2016 by Ioan Sabău-Pop

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Ioan Sabău-Pop

Ioan Sabău-Pop

Este prof. univ. dr. în cadrul Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș și avocat.
A mai scris: