[UPDATE: DNA a publicat sinteza Raportului de activitate pe anul 2016] DNA anunță publicarea Raportului său de activitate pe anul 2016

24 feb. 2017
Vizualizari: 1130
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 24 februarie 2017: DNA a publicat sinteza Raportului de activitate pe anul 2016

Potrivit comunicatului din data de 23 februarie 2013, DNA a publicat sinteza raportului său de activitate pe anul 2016, în care conform datelor statistice, a arătat că a existat o continuare a activității în mod profesionist și consecvent, atât în efectuarea urmăririi penale, cât și în activitatea desfășurată în fața instanțelor de judecată.

Investigațiile au vizat cauze complexe privind fapte grave de corupție sau fapte de corupție comise de demnitari, magistrați ori persoane cu funcții de conducere în administrația publică centrală și locală.

Conform comunicatului, principalele concluzii care au reieșit din raport sunt următoarele:

1. Numărul de rechizitorii și numărul de inculpați trimiși în judecată a crescut comparativ cu anul trecut;
2. Au fost trimise spre judecare cauze a căror importanță este determinată de valoarea ridicată a produselor infracționale și a prejudiciilor reținute, dar și de funcția persoanelor trimise în judecată;
3. Au crescut substanțial, cu peste 72% față de anul trecut, măsurile asigurătorii dispuse în vederea confiscării speciale sau a reparării pagubei produse prin infracțiune, până la concurența sumei totale de 667 milioane euro (de asemenea, DNA a remarcat și faptul că valoarea produsului infracțional recuperat încă din în cursul anchetelor penale prin măsuri de restituire depășește 4,29 milioane de euro);
4. În dosarele de mare corupție s-au pronunțat soluții de condamnare definitivă.

Din perspectiva caracterului descurajator al pedepselor aplicate, reiese că 39% dintre persoanele condamnate în cursul anului 2016 execută pedepse în penitenciar, iar în dosarele DNA finalizate cu soluții definitive, instanțele s-au pronunțat cu privire la confiscarea și recuperarea de produse infracționale în sumă totală de aproximativ 226.8 milioane euro.

Pe lângă volumul mare de muncă, determinat de înregistrarea unui număr de peste 5.000 de noi cauze, anul 2016 a fost un an dificil și prin prisma provocărilor legislative.

Astfel, activitatea DNA a fost influențată major de prevederile declarate neconstituționale. În cursul anului 2016, au fost adoptate 12 decizii ale Curții Constituționale care au constatat neconstituționalitatea unor dispoziții ale Codului de procedură penală. Prin urmare, au fost necesare eforturi mari pentru reorganizarea activității și realocarea resurselor umane. Durata de soluționare a cauzelor penale a crescut considerabil. Aceasta, în condițiile în care un procuror din DNA are în medie peste 100 de dosare de soluționat simultan – atrage atenția DNA.

Prioritățile DNA în 2017 vor viza continuarea instrumentării dosarelor de corupție, cu accent asupra cauzelor de:

– Fraudă și corupție în achizițiile publice în special, în sănătate și infrastructură;
– Fraudă cu fonduri europene;
– Corupție în sistemul judiciar;
– Recuperarea prejudiciilor și confiscarea extinsă.

Pentru datele statistice complete verificați raportul DNA.


Update 23 februarie 2017: Alocuțiunea Președintelui României cu ocazia bilanțului DNA pe anul 2016 

Potrivit comunicatului din data de 23 februarie 2017, în cadrul ședinței de prezentare a bilanțului DNA pe anul 2016, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut o alocuțiune în care a susținut că încercările Executivului de a modifica legislația penală au fost amendate în raportul MCV de anul acesta, în care se trage un semnal serios de alarmă în sensul că orice schimbări menite să slăbească eficacitatea instituțiilor judiciare care combat corupția ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate de România în acest domeniu.

Iată, deci, că ireversibilitatea luptei anticorupție nu este una garantată. Măsuri legislative care slăbesc domeniul de aplicare al infracțiunilor de corupție, ingerința factorului politic în actul de justiție, campaniile media duse la adresa unor magistrați sau instituții judiciare sunt doar câțiva dintre factorii care pot afecta radical traseul pe care s-a înscris România” – a spus domnul Iohannis.

Cu privire la situația legislativă creată de emiterea și abrogarea O.U.G. nr. 13/2017, Președintele a menționat că legislația actuală este adesea deficitară și generează probleme de interpretare: „În mod incontestabil, ea trebuie amendată, dar măsuri precum cele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală sau legi de grațiere colectivă au nevoie de o dezbatere amplă în spațiul public, de transparență și responsabilitate în procesul de luare a deciziilor”.

În opinia Președintelui aprecierea oportunității adoptării unor astfel de măsuri și intervenții trebuie să fie expresia unei dezbateri reale în Parlament, după consultarea specialiștilor și preluarea expertizei din domeniu, dezbatere care să includă și punctul de vedere al minorității parlamentare, al opoziției.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Întregul proces decizional trebuie realizat cu o consultare reală a sistemului judiciar, cel care este chemat să aplice astfel de măsuri” – a mai afirmat demnitarul.


Update 23 februarie 2017: DNA prezintă bilanțul pe anul 2016

Transmitem live prin intermediul Privesc.eu.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis participă, în data de 23 februarie 2017, la ședința de bilanț privind activitatea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pe anul 2016, alături de ministrul interimar al Justiției, doamna Ana Birchall, procurorul general, domnul Augustin Lazăr, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Mariana Ghena și președintele instanței supreme, doamna Cristina Tarcea – anunță Digi24.


Potrivit comunicatului din data de 21 februarie 2017, DNA a arătat că în ziua de joi, 23 februarie 2017, ora 11:00, la Sala de Marmură a Cercului Militar Național din București (str. Constantin Mile), va avea loc prezentarea Raportului anual de activitate al Direcției Naționale Anticorupție pe anul 2016.

Reprezentanții mass-media care vor participa la eveniment sunt invitați să își confirme prezența până miercuri, 22 februarie 2017, ora 14:00. Confirmarea se va trimite la adresa de email: presa@pna.ro sau prin fax la nr. 021.313.01.15.

Astfel, accesul jurnaliștilor în sala de conferință va fi permis numai pe baza legitimației de jurnalist și a buletinului de identitate, începând cu ora 9:30. În plus, conform comunicatului accesul în clădire al reprezentanților mass media nu va mai fi permis după ora 10:50, în nicio împrejurare.

De asemenea DNA atrage atenția că accesul în sala de conferință va fi condiționat de confirmarea prezenței în condițiile mai sus menționate.

[UPDATE: DNA a publicat sinteza Raportului de activitate pe anul 2016] DNA anunță publicarea Raportului său de activitate pe anul 2016 was last modified: februarie 24th, 2017 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: