O discuție la cald cu dl. Lucian Săuleanu, noul Decan al Baroului Dolj, la început de mandat

9 apr. 2015
Vizualizari: 4691
Nicolae Cirstea

Nicolae Cîrstea: Bună ziua, domnule avocat. În urmă cu două săptămâni au avut loc alegerile pentru demnitatea de Decan al Baroului Dolj. Prin votul colegilor, sunteți noul Decan. Felicitări! Cum a fost bătălia electorală?

 

Lucian Săuleanu: Vă mulțumesc pentru invitație și pentru felicitări! Meritul apreciez că aparține deopotrivă celor care au crezut și s-au regăsit în mine și în ideile susținute de-a lungul ultimilor ani.
În primul rând, cred însă că este nepotrivit să o numim bătălie electorală, întrucât, chiar dacă această demnitate este foarte râvnită, totuși a fost mai degrabă o competiție a ideilor și toți colegii au mizat pe renumele câștigat în exercitarea profesiei.

Lucian Sauleanu

Nicolae Cîrstea: Care este mesajul dumneavoastră pentru colegii candidați alături de dumneavoastră în aceste alegeri?

Lucian Săuleanu: Pe cei mai mulți țin să-i apreciez pentru faptul că au știut ce înseamnă candidatura pentru cea mai înaltă demnitate a profesiei de avocat, dând dovadă de maturitate și fair-play, iar, cum majoritatea fac parte din actualul Consiliu al Baroului Dolj, doresc să le transmit invitația colaborării alături de mine și să accepte că, odată început mandatul fie de decan, fie de consilier, nu există decât un singur interes, anume acela al avocaților. Este reperul după care trebuie să navigăm.

Nicolae Cîrstea: Aveți un mesaj și către colegii avocați care v-au adus prin votul dumnealor în această poziție?

Lucian Săuleanu: Mesajul meu se îndreaptă către toți colegii avocați prezenți la adunarea electivă, indiferent de opțiunea avută, invitându-i să mi se alăture în misiunea ce mi-a fost încredințată. Vremurile actuale sunt tulburi pentru profesia noastră, poate nu din cele mai rele, însă, cu siguranță, cu evidente obstacole pe care împreună trebuie să le depășim. Rămân credincios modelului urmat profesional care se reazemă pe trei piloni: echipă, profesionalism, eficiență.

Nicolae Cîrstea: Unde ați găsit și cine v-a fost cel mai important sprijin în ultima lună?

Lucian Săuleanu: Cel mai important sprijin l-am simțit de la colegii avocați care mi-au împărtășit ideile, care, participând la întâlnirile programate înaintea alegerilor, au simțit că direcția sugerată de mine privind viitorul profesiei și al Baroului Dolj, în special, este cea întrevăzută și de ei. Sunt cei care mă cunosc și care au crezut în proiectul meu, l-au susținut și îmbunătățit în urma discuțiilor.

Nicolae Cîrstea: Cum veți reuși să asigurați echilibrul între personal și profesional în această nouă calitate. Aveți timpul necesar să vă preocupați de problemele colegilor avocați?

Lucian Săuleanu: Tot timpul am susținut că nimeni și nimic nu obligă pe avocați să acceadă la această demnitate, dar, în măsura în care au făcut acest pas, trebuie să se dedice acesteia. Nu există altă cale.
Rolul decanului în ultimii ani s-a schimbat simțitor. Am considerat că rezolvarea problemelor colegilor avocați și implicarea de care trebuie să dea dovadă un decan al baroului impun ca acesta să-și asume un program zilnic în cadrul baroului și să-și dedice parte a zilei identificării celor mai bune soluții. Evident că o aplecare serioasă asupra acestora conduce la sacrificarea în parte a activității de avocat, căci numai astfel poate să-și dedice timpul exclusiv în favoarea colegilor și fără să fie încorsetat în raporturile cu instituțiile publice de interesele propriilor clienți.

Nicolae Cîrstea: Sunteți un barou mare, sunteți și centru INPPA. Cum vedeți conlucrarea cu celelalte barouri ale Centrului?

Lucian Săuleanu: Într-adevăr, cu ocazia înființării în 2008 a Centrului Teritorial Craiova al INPPA, care are în componență 7 județe (la județele Olteniei adăugându-se județele Argeș și Teleorman), s-a stabilit ca sediul acestuia să fie în Craiova, soluție justificată și prin raportare la importanța baroului, dar și a faptului că este centru universitar.
De altfel, aceste argumente i-au determinat pe inițiatorii Centrului, în frunte cu domnul decan Turculeanu, să stabilească, prin art. 19 din Regulamentul de Organizare și Funcționare, că decanul Baroului Dolj este și Președintele Centrului INNPA.
Sunt sigur că voi avea o colaborare bună cu decanii celorlalte barouri, pe care, de altfel, în parte îi cunosc personal de mai mult timp, profesioniști desăvârșiți, împreună cu care vom da greutate acestui for și vom contura un parcurs al pregătirii profesionale eficient.
Regândirea activității Centrului trebuie să pornească de la două principii: toate barourile sunt deopotrivă partenere, iar activitățile și programele care se vor desfășura în comun trebuie să se plieze mai mult pe necesitățile avocaților.

Nicolae Cîrstea: Dar conlucrarea inter-instituțională cu instanțele/parchetele?

Lucian Săuleanu: În acest moment suntem departe de o relație potrivită cu instituțiile publice în general, însă lipsa unei comunicări constante a condus la neînțelegerea greutăților cu care ne confruntăm și implicit nerezolvarea unor probleme care privesc activitatea zilnică a avocaților din Baroul Dolj.
Multe aspecte pot și trebuie să fie îmbunătățite, pornind de la condițiile cu care se confruntă colegii avocați în arhivele instanțelor, trecând prin necesitatea schimbării condițiilor în penitenciar care fac imposibilă relaționarea normală a avocatului cu clientul său și afectează implicit calitatea asistenței juridice, precum și accesul în arestul preventiv de la I.P.J. Dolj unde avocații nu au prioritate și timpul de așteptare ajunge și la 3-4 ore. Trebuie sprijinită implementarea de urgență a sistemului de arhivare electronică (funcțional pe raza Curții de Apel Timișoara) pe bază de parolă transmisă prin fiecare citație, măsură menită a relaxa și aerisi compartimentele de arhivă de la instanțe și a diminua timpii pierduți prin așteptarea la studiu a dosarului și, de asemenea, s-ar evita costurile cu fotocopierea documentelor.

Nicolae Cîrstea: Ce vreți să păstrați și ce veți schimba în politica Baroului Dolj?

Lucian Săuleanu: Vom continua programele derulate de Baroul Dolj, vom întări vizibilitatea acestuia și vom păstra transparența asupra activității baroului. Vom iniția proiecte menite să conducă la conștientizarea rolului avocatului, atât în relațiile instituționale, cât și în relațiile cu mediul de afaceri sau societatea civilă, în general.
Împreună cu colegii mei vom atinge scopul propus: un barou puternic, o profesie puternică.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, Domnule Decan! Sunt sigur că nu vă va fi ușor, cel puțin în primul mandat. Pentru că suntem în prag de sărbătoare, vă doresc dumneavoastră și colegilor avocați din Baroul Dolj Paște Fericit alături de cei dragi!

Lucian Săuleanu: Mulțumindu-vă pentru urările făcute, permiteți-mi, în numele colegilor avocați din cadrul Baroului Dolj, să vă dorim atât dvs., cât și echipei Universul Juridic Paște Fericit!

O discuție la cald cu dl. Lucian Săuleanu, noul Decan al Baroului Dolj, la început de mandat was last modified: mai 5th, 2015 by Lucian Bernd Săuleanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Lucian Bernd Săuleanu

Lucian Bernd Săuleanu

Este decan al Baroului Dolj, doctor în drept cu teza „Specificul obligațiilor comerciale în comparație cu obligațiile civile”, cadru universitar la Facultatea de Drept și Științe Administrative din Universitatea din Craiova, având în prezent titlul de profesor universitar, unde predă dreptul societăților comerciale și operațiuni juridice bancare și de bursă.
A mai scris: