Discursul prof. univ. dr. Ștefan Deaconu, în cadrul evenimentului de lansare a volumelor „Noul Cod de procedură civilă comentat şi adnotat”. Vol. I şi II

10 oct. 2016
Vizualizari: 948

Eu vin dintr-o zonă pe care nu vreau s-o părăsesc – zona constituțională – dar nu voi vorbi astăzi despre constituționalitatea sau neconstituționalitatea anumitor dispoziții din Codul de procedură civilă, ci am acceptat invitația pentru că eu consider că e un moment editorial de excepție astăzi, din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte datorită modului de lucru al colectivului care a redactat comentariul la Codul de procedură civilă, pe de altă parte calitatea de excepție a oamenilor care au lucrat la acest cod. Atunci când se lansează o carte, de regulă vorbești despre carte și despre autori. Despre carte cu siguranță n-o să iau ceea ce au spus colegii mei, care sunt specialiști în domeniu, nu este zona mea – încă o dată o spun –, dar am răsfoit-o; pentru că nu pot spune că am citit-o. Nu e o carte care se citește; e o carte care se consultă. Și chiar îi spuneam profesorului Marian Nicolae că în week-end chiar am consultat-o pe zona de arbitraj, pentru că am un dosar care ține de arbitrabilitatea sau nu a numitei cauze. Și am citit volumul 2, articolele care mă interesau. Și mi-a atras atenția faptul că nu numai face un comentariu al textului, dar utilizează o jurisprudență bogată; o jurisprudență care merge chiar dincolo de anul 1990. Folosește o jurisprudență inclusiv din anii ’70-80. E un lucru extraordinar pentru uniformizarea jurisprudenței. Pentru că atunci când apare o lege nouă, de regulă ai o problemă de uniformizare a jurisprudenței. Or, lucrarea asta ne duce către o jurisprudență veche, la care poți apela și poți crea o anumită stabilitate și predictibilitate celor care se judecă. Asta în ceea ce privește lucrarea.

În ceea ce privește autorii, e un moment de excepție, spuneam la început, pentru că în majoritate autorii sunt persoane care mi-au fost profesori. Și să vorbești la lansarea unei cărți a profesorilor tăi este, aș spune eu, un lucru îmbucurător și îmi arată că am învățat Dreptul de la niște persoane extraordinare. Profesorul Marian Nicolae mi-a fost profesor de drept civil în anul 1, apoi profesorul Ciobanu mi-a fost profesor în anul 4 de procedură civilă. O parte dintre coautori mi-au fost colegi de facultate, ceea ce mă bucură foarte mult pentru traiectoria lor profesională, și asta îmi arată că, de fapt, am învățat la această facultate de la niște oameni extraordinari și cred eu că dumneavoastră, profesorii, nu vă e rușine atunci când vă întâlniți cu noi și vedeți că de fapt, dacă am ajuns unde am ajuns, acest lucru se datorează și modului în care ne-ați învățat la facultate.

Îi felicit pe toți autorii acestei lucrări și cred eu că acest moment nu este doar un moment editorial, ci, parafrazând din literatura română, aș spune: e și un monument al Dreptului. Pentru că, cu siguranță, aceste două volume vor rămâne în istoria Dreptului ca un comentariu de referință pentru textele Noului Cod de procedură civilă.

Vă mulțumesc foarte mult, d-le decan; mulțumesc tuturor și să dăinuiască cât mai mult învățămintele din acest cod comentat.

Prof. univ. dr. Ștefan Deaconu,

Facultatea de Drept, Universitatea din București

 

👍Vezi și: Lansarea volumelor „Noul Cod de procedură civilă comentat și adnotat”. Vol. I și II

Discursul prof. univ. dr. Ștefan Deaconu, în cadrul evenimentului de lansare a volumelor „Noul Cod de procedură civilă comentat și adnotat”. Vol. I și II was last modified: octombrie 11th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: