Discursul prof. univ. dr. Marin Voicu, în cadrul evenimentului de lansare a volumelor „Noul Cod de procedură civilă comentat şi adnotat”. Vol. I şi II

12 oct. 2016
Vizualizari: 866

Am simțit nevoia din două motive să vă rog să-mi permiteți să intervin. Primul motiv se referă la faptul că am fost onorat să mă aflu zeci de ani în apropierea marelui profesor Viorel Mihai Ciobanu, deși eu, cu corpul și cu animus mă aflam în Dobrogea, la Constanța, mai apoi la București, iar el, din Huedinul lui, venise și statornicise lucruri extraordinare aici, la București.

Acesta ar fi primul motiv. Cred că trebuie să subliniez din nou, ca și prof. Muraru, că s-a ridicat foarte proeminent la nivelul înaintașilor. Crezul lui în marele Tocilescu, trimiterile frecvente la ceilalți mari – Heroveanu, al cărui capitol preliminar din primul volum al tratatului său se numea Dreptul și viața, la Procedură civilă; Petre Vasilescu, ale cărei slove din cele două volume seamănă extraordinar cu ce au făcut acești oameni în volumul de astăzi! Ca utilitate practică, ca instrument, eu am fost 40 de ani judecător și 10 ani avocat consultant. Și eu înțeleg perspectiva utilității practice, finalității și nevoia stabilității acestui instrument. Adică să-l apărăm de mobilitatea absurdă, excesivă, legislativă, care se practică în mod inconștient prin nivelul 2 de reglementare – ordonanțele de toate felurile. Nu vreau să spun că Ordonanța nr. 138/2000 a fost de natura asta. Acolo a fost o cotitură aplaudată și la care am contribuit și noi, practicienii. Profesorul Marian Nicolae fiind director general, ministrul Justiției – Valeriu Stoica –, ei doi, alături și de colega lor, au contribuit în mod vital la înnoirea vieții judiciare civile.

Eu cred că viabilitatea acestui cod trebuie privită în raport de cadrul concret al înfăptuirii justiției la noi. Cadru concret care cade în sarcina Ministerului de Justiție și care n-a făcut nicio performanță. Uitați-vă la condițiile umilitoare în care se lucrează la Înalta Curte. Vă rog nu trageți în judecători peste tot! Nu analizați soluțiile judecătorilor în lipsa lor. Eu am fost 40 de ani judecător, repet, și am simțit – acesta este al doilea motiv, să-l rog pe profesorul Marian Nicolae să-mi permită.

Sunt norme, sunt dispoziții în noul cod supuse impactului cu practica, cu viața judiciară. Nu putem să spunem că toate sunt perfecte. Unele din ele… Așa se verifică viabilitatea lor. Iată, vă dau un exemplu: Cum vă explicați că sub noul cod, în 2014 și în 2015 Înalta Curte, cele trei secții nepenale au pronunțat 3000 de regulatoare de necompetență? În materie civilă – am luat datele statistice vineri. 3000 de regulatoare; secția I civilă are cele mai multe; secția a II-a și secția de contencios are 30% din ele, că tot civil este. Care este cauza?

Eu apreciez extraordinar de mult lucrarea. Persuasiunea și efortul profesorului Marian Nicolae, care mă cucerește și printr-o altă vibrație: a fost elevul unuia dintre cei mai apropiați prieteni ai mei și coleg de an și de grupă – profesorul Gheorghe Beleiu.

Dar nu asta ar fi problema – închei imediat. Mai am și altă problemă. Corelația dintre RIL-uri, dezlegarea, hotărârile preliminare și calitatea codului. Sunt 3 ani deja. Păi avem 5-6 recursuri în interesul legii pe normele din procedura civilă; avem sesizări foarte puține. 80 de decizii a dat Curtea Supremă anul trecut – așa îi spun eu, că Înalta în niciun caz nu e – în materia dezlegărilor de drept. 7 se referă la normele curate de procedură – nu salarizare, nu…

Deci sunt întru totul de acord cu aprecierile, observațiile sincere și curate ale profesorului Marian Nicolae din interviul dat și publicat pe juridice.ro pe 27 septembrie. L-am citit cu mare plăcere. Sunt de acord că un proiect de revizuire a Codului nostru va putea veni după revizuirea Constituției, după 5-10 ani de experiență și de impact sub multiple feluri. Dar eu cred că acest cod al vieții judiciare civile nu trebuie pus totul pe seama judecătorului. E adevărat, judecătorul este actorul principal, în jurul lui gravitează ceilalți. Domnule, dar eu nu împărtășesc punctul de vedere al dlui președinte al uniunii noastre cum că fiecare judecător are o procedură civilă. Păi avem 4872 de judecători; deci avem 4872 de coduri în țară? Vulgarizând un pic. Cu câțiva ani în urmă, președintele comisiei juridice a Senatului, un onorabil senator, ajuns și judecător la Curtea Constituțională, cât a stat 3 luni ministru al Justiției, ne certam toată ziua. Că spunea: „Domnule, câte curți de apel sunt, atâtea soluții sunt pe aceeași problemă juridică”. Și hai să le desființăm. Cum să vă zic? Eu văd că avem un comentariu extraordinar, o lucrare de cercetare aplicată pe care o simt. În 3-4 zile am fost și eu prin ea, căutând ce căutam; avem un cod, a cărui viabilitate ne-o va spune viața, și durabilitate în timp; și avem nevoie de o expresie politică a acestor cerințe, care să asigure stabilitatea. Și, sigur, puțin miciurinism când este cazul – altoire a unor norme.

Mulțumesc foarte mult pentru invitație. Felicitări din tot sufletul! Poate că am pus un pic accente uneori unde un trebuie, dar experiența de viață m-a obligat.

Prof. univ. dr. Marin Voicu,

Președintele Asociației „Themis-Casația

👍Vezi și: Lansarea volumelor „Noul Cod de procedură civilă comentat și adnotat”. Vol. I și II

Discursul prof. univ. dr. Marin Voicu, în cadrul evenimentului de lansare a volumelor „Noul Cod de procedură civilă comentat și adnotat”. Vol. I și II was last modified: octombrie 11th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: