Discursul prof. univ. dr. Ioan Muraru, în cadrul evenimentului de lansare a volumelor „Noul Cod de procedură civilă comentat şi adnotat”. Vol. I şi II

12 oct. 2016
Vizualizari: 1008

Astăzi lansăm o carte valoroasă, realizată de o echipă de autori de mare valoare științifică. E un lucru deosebit pentru literatura juridică din România. Participarea mea este mai mult una sentimentală. Despre calitățile cărții s-a vorbit pe larg; a vorbit profesorul Ioan Leș, care este un specialist în domeniu, a vorbit prof. Marian Nicolae, care este unul din coordonatori. Eu am ținut să fiu prezent, să onorez această editație pentru că legătura mea cu procedura civilă – pare interesant – este foarte veche. Când eram student, profesorul de procedură era Ilie Stoenescu – o mare somitate a timpului; era și judecător la Curtea Supremă. Seminariile le-am făcut cu prof. Zilberstein, care era o somitate. Lor le-a urmat profesorul Viorel Ciobanu, care, trebuie să o spun cu toată responsabilitatea, s-a ridicat la nivelul înaintașilor. Prin prestația științifică, prin prestația didactică, prin atitudinea de profesor universitar.

Spuneam că prezența mea este mai mult sentimentală – și sigur, nu vreau să vă țin prea mult, evocând multe lucruri – pentru că relația mea cu prof. Viorel Ciobanu a fost o relație cu un mare prieten. L-am cunoscut îndeaproape, am lucrat împreună la facultate și într-o scurtă perioadă de timp amândoi am fost judecători la Curtea Constituțională. După ce am început activitatea la prima Curte Constituțională, primul lucru pe care l-am făcut – i-am cerut prof. Ciobanu să-mi aducă manualul lui de procedură ca să citesc procedura. Pentru că era o activitate nouă; sigur că trebuia să încerc să fiu și eu la nivelul celorlalți judecători. După ce i-am citit cartea, îmi amintesc – i-am dat-o înapoi, fără îndoială; era un ardelean mai zgârcit la cărți –, i-am spus: „Dragul meu, m-am lămurit”. „Dar”, zic, „cred că exagerezi dacă le ceri studenților toate astea”. La care el mi-a spus că așa trebuie ș.a.m.d. Dar era o carte excelentă.

Pot să vă mai spun că am ținut să vin la această lansare pentru că o ultimă întâlnire pe care am avut-o cu prof. Ciobanu aici, la facultate, înainte de tristul eveniment, a fost la Centrul de Procedură Civilă – și dl prof. Marian își amintește – și, printre altele, am negociat cu el un exemplar din această carte. Mulțumesc d-lui profesor că n-a uitat discuția noastră în contradictoriu cu profesorul Ciobanu și, fără îndoială, am primit această carte, pe care am s-o consult – așa cum spuneți dumneavoastră. Pentru că înțelege punctul de vedere al prof. Ioan Leș – este un punct de vedere al civiliștilor –, dar nu pot renunța la ideea că întotdeauna unele legi ar putea să aibă și ceva neconstituțional și că trebuie verificate. Apropo de asta, am avut odată o discuție în contradictoriu, pe Codul nou de procedură civilă, pe două probleme; dar pe una care era mai interesantă – termenul rezonabil. Am avut o discuție în contradictoriu, dar frumoasă. Prof. Ciobanu știa să discute frumos asemenea lucruri. N-am căzut de acord, fără îndoială, încât acum mă gândesc că amândoi aveam dreptate. Eu aveam un punct de vedere constituționalist; profesorul, care era realizatorul Codului de procedură civilă… Și discuția a fost pe termenul rezonabil, pe care ați tot vrut să-l dați deoparte. Or, știu eu, dacă mergem pe ierarhia Dreptului și a legilor, noi, constituționaliștii, avem un punct de vedere; dumneavoastră aveți alt punct de vedere. Și zic că toți avem dreptate până la urmă. Și este bine să procedăm astfel.

Vreau, în final, să felicit echipa de autori. Toți sunt juriști de elită, teoreticieni, practicieni. Să felicit editura, pentru că a depus un efort foarte mare ca să scoată o asemenea lucrare, de asemenea amploare. Și eu sper că în general profesorii de la Drept vor continua să scoată lucrări importante, care sunt foarte cerute. Mai ales că în viața publică, dacă pot să spun așa, pentru cei care urmăresc programe de televiziune sau dezbaterile politice, predomină urechiștii. Or, noi, juriștii, în general nu acceptăm urechiștii, pentru că dezbaterile trebuie făcute pe lege, pe baza cărților ș.a.m.d.

Deci, practic, vă felicit dle profesor, felicit toată echipa care a participat. Sunt încântat că profesorul Leș a participat; ne cunoaștem de mult. A lucrat și dânsul ceva la comisia de redactare a Constituției. Dar, sigur, după aceea mari însărcinări statale l-au trimis departe.

Prof. univ. dr. Ioan Muraru,

Facultatea de Drept, Universitatea din București

👍Vezi și: Lansarea volumelor „Noul Cod de procedură civilă comentat și adnotat”. Vol. I și II

Discursul prof. univ. dr. Ioan Muraru, în cadrul evenimentului de lansare a volumelor „Noul Cod de procedură civilă comentat și adnotat”. Vol. I și II was last modified: octombrie 11th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: