Discursul procurorului general al PÎCCJ transmis de Ziua Justiției

1052       0
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Cu prilejul Zilei Justiției, organizată de CSM în data de 5 iulie 2015 în Sala Pașilor Pierduți a Palatului de Justiție, procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Tiberiu Nițu, a rostit discursul pe care îl vom reda în continuare, conform comunicatului de presă publicat pe site-ul Ministerului Public:

„Stimați invitați,

Dragi colegi,

Sunt onorat să particip la acest moment aniversar și vă mulțumesc, domnule președinte, pentru invitație.

Cred că este mai puțin important să vorbesc despre realizările și parcursul procurorilor din cadrul Ministerului Public în anul care a trecut de la precedenta aniversare a Justiției. Este mai puțin important pentru că aceste lucruri sunt cunoscute atât de dumneavoastră cât și de opinia publică: raportul MCV de la începutul anului precum și ședințele de bilanț ale unităților de parchet au prezentat pe larg parametrii activității noastre, eforturile depuse pentru implementarea noilor Coduri penale, problemele cu care ne confruntăm, dar și prioritățile pentru anul în curs.

De asemenea, am convingerea că sunt în asentimentul dumneavoastră dacă afirm că reforma instituțională a sistemului judiciar începută în anul 2004 este consolidată, cel mai important câștig – în ceea ce privește Ministerul Public – fiind impunerea – de iure și de facto – a statutului de magistrat al procurorului. Acest statut reprezintă – pentru noi, dar și pentru cetățeni – una dintre garanțiile faptului că ne putem exercita profesia în mod imparțial și independent.

Cu toții cunoaștem și recunoaștem pașii importanți care s-au făcut în ultimii ani pentru ridicarea standardelor calității actului de justiție. Am fost, în egală măsură, beneficiarii dar și artizanii reformelor.

Justiția este însă, în primul rând, un serviciu public. În consecință, unul dintre cele mai importante criterii de apreciere a calității actului de justiție, a muncii judecătorilor și procurorilor, este percepția opiniei publice asupra activității noastre. Ori, după cum bine știți, gradul de încredere al populației în justiție se află, de multă vreme, pe un trend ascendent. Mai mult, un sondaj de opinie realizat în luna mai a.c. arată că 30 % dintre români consideră Justiția drept instituția publică cea mai importantă a democrației, alte instituții indicate de intervievați obținând procente mai mici.

Mai sunt însă multe lucruri de făcut, iar eu despre acestea doresc să vă vorbesc și, mai ales, să vă solicit sprijinul. Este vorba despre luarea de măsuri rapide pentru reorganizarea parchetelor și rezolvarea problemei distribuției neuniforme a resurselor umane în Ministerul Public. Cunoașteți foarte bine această stare de lucruri, a fost discutată cu toți factorii responsabili, am expus punctul meu de vedere în acest sens.

În calitate de șef al Ministerului Public, consider că este momentul să dăm o eficiență sporită dispozițiilor art. 131 din Constituția României. Vă rog să îmi permiteți să vă reamintesc doar conținutul alin. (3): «Parchetele funcționează pe lângă instanțele de judecată, conduc și supraveghează activitatea de cercetare penală a poliției judiciare, în condițiile legii». Se poate observa că, reorganizarea parchetelor este strâns legată de o reorganizare a poliției judiciare. Structurile specializate ale Ministerului Public – DNA și DIICOT – beneficiază de corpuri polițienești specializate, eficiența acestui mod de lucru fiind validată de rezultatele deosebite obținute. Este momentul să instituim acest sistem la nivelul întregului Minister Public. În acest sens, consider că este oportună înființarea în cadrul Poliției Române a unei structuri de poliție judiciară, constituită din ofițeri și agenți de poliție judiciară specializați, care să fie implicați exclusiv în efectuarea actelor de urmărire penală în cauzele aflate pe rolurile parchetelor.

În legătură cu acest deziderat, vă reamintesc faptul că echilibrarea volumului de activitate, jurisprudența unitară la nivelul Ministerului Public, raționalizarea parchete lor sunt și obiective în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Consider că acest proiect de raționalizare a parchetelor împreună cu reorganizarea poliției judiciare reprezintă măsuri esențiale și obligatorii pentru a desăvârși reformele din ultimii ani.

Sunt convins că raționalizarea parchetelor ar duce la o echilibrare a volumului de activitate, înlăturând dezechilibrele existente atât în plan vertical, între unitățile de parchet de grade diferite, cât și în plan orizontal, între unitățile de parchet de același grad.

Știu că am ieșit din nota caracteristică acestui tip de eveniment, dar – fiind vorba de o aniversare – am dorit să fac publică, încă o dată, dorința pe care o avem noi, procurorii, și care, sperăm, cu sprijinul tuturor factorilor responsabili, să se îndeplinească până la următoarea aniversare a Zilei Justiției.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Și, pentru că mă apropii de finalul intervenției mele, vă rog să îmi permiteți să transmit mulțumirile mele CSM și Ministerului Justiției, partenerii cei mai importanți ai Ministerului Public în perioada care a trecut de la ultima celebrare a Zilei Justiției, perioadă în care, doar printr-o foarte bună colaborare, am reușit să gestionăm problemele sistemului judiciar.

Totodată, doresc să amintesc suportul extrem de important pe care l-am primit în toată această perioadă din partea partenerilor noștri europeni și să multumesc reprezentanților ambasadelor prezente pentru sprijinul acordat atât în derularea unor proiecte cât și pentru interesul arătat față de activitatea noastră.

De asemenea, vreau să transmit mulțumirile mele presei, în special ziariștilor acreditați pe lângă instituțiile judiciare, și să îi asigur că apreciez eforturile depuse, precum și interesul față de activitatea Ministerului Public.

În final, vă rog să îmi permiteți să le mulțumesc tuturor celor care contribuie zi de zi la bunul mers al înfăptuirii justiției: judecători, procurori, avocați, notari, grefieri, executori judecătorești!

Felicitări pentru sărbătoarea de astăzi și mult succes”!

Consultați sursa informației, comunicatul de presă publicat pe site-ul Ministerului Public (www.mpublic.ro).

Discursul procurorului general al PÎCCJ transmis de Ziua Justiției was last modified: iulie 6th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: