Un student, în decursul celor 4 ani, „naște” o afinitate pentru o anumită materie

7 dec. 2016
Vizualizari: 1795
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: De ce Științe penale și nu alt master care se derulează în interiorul facultății?

Dinu Sidor: Sigur că da. Este foarte simplu: Un student, în decursul celor 4 ani, practic naște, eufemistic vorbind, o afinitate pentru o anumită materie. Iar urmarea unor cursuri de master practic aprofundează acea materie pentru care a „născut” atracția în decursul celor patru ani.

Nicolae Cîrstea: Cu ce te ajută pe tine acest masterat? Ești într-o perioadă intermediară între cursurile urmate ale facultății de Drept și examene de admitere în profesie? Vrei să aprofundezi mai mult și vrei o carieră în această zonă, a Științelor penale?

Dinu Sidor: Sigur că da. Tocmai de asta mi-am ales și tema de licență „Infracțiuni de corupție. Luarea de mită”. Vreau să merg pe această filieră, anume corupția, aceste fenomen care practic a devenit din ce în ce mai evoluat în România. O idee pe care am născut-o în această lucrare de licență a fost că e mai bine să prevenim ceva decât să luptăm cu acel ceva. Exemplu clasic: Mai bine previi o boală, decât să lupți cu ea mai târziu.

Nicolae Cîrstea: Știu că tu vii de la o altă facultate de Drept la Universitatea Al. I. Cuza. De ce ai ales un masterat aici și nu la o altă facultate de Drept din România?

Dinu Sidor: Am dat mai multe facultăți, am fost acceptat, dar am ales să rămân la Iași. Am terminat aici o universitate și am venit să continui tot la Iași, în primul rând fiind și eu ieșean – originar din Republica Moldova, dar stabilit aici –, în primul rând pentru calitatea profesorilor, pentru relațiile internaționale pe care le are această universitate, oportunitățile pe care ți le oferă această universitate și exemplele pot continua.

Nicolae Cîrstea: La 4-5 ani de când ai ales facultatea de Drept și cunoscând în profunzime zona juridică, consideri că facultatea de Drept a fost alegerea potrivită pentru tine?

Dinu Sidor: Din punctul meu de vedere da. Și asta mi-am dat seama chiar din anul II de facultate. În anul I a fost ca o joacă, după care în anul II mi-am dat seama că este ceva foarte serios, implică foarte multă seriozitate, ceea ce mă caracterizează în primul rând ca persoană, și mi-am dat seama că pot excela în acest domeniu. Ceea ce e important în primul rând pentru piața muncii, pentru că e foarte important pentru un angajator, pentru o profesie liberală pe care o urmăm noi, să mergi să faci cu dragoste. Un client trebuie să vadă că ai afinitate pentru materie, nu doar îmi fac treaba și am plecat acasă.

Nicolae Cîrstea: Cât de importante sunt pentru tine, ca fost student la cursurile de licență, actual student la cursurile de masterat, modelele, profesorii pe care îi ai? Cât de mult de ajută să aprofundezi faptul că ai încredere, stimă, respect pentru profesorul care-ți stă în față la curs sau la seminar?

Dinu Sidor: Este foarte important și acest aspect, în primul rând pentru că noi, practic, învățăm din experiența profesorului pe care-l avem în fața noastră. Un profesor trebuie să vină în fața unui student, ca un practician, ca un teoretician care a acumulat o anumită experiență în domeniu. Pentru că, indirect, noi practic furăm meserie. Este ceva care se practică și este cel mai vizibil. Dar, repet, indirect.

Nicolae Cîrstea: Cât de greu e examenul de admitere în profesiile juridice și cu atât mai mult la INM, către care probabil te îndrepți?

Dinu Sidor: Din punctul meu de vedere nu este un examen atât de greu pe cât este de logic, dar și complex. În sine complexitatea acestui examen practic îi dă și această culoare, această afirmație de „greu”. Este, pur și simplu, complex și dacă te pregătești din timp – după cum ați observat, acum chiar și organizarea examenelor INM nu se mai axează atât de mult pe partea teoriei, cât pe partea interviului, pentru a discuta față în față cu candidatul respectiv, tocmai în ideea de a vedea ce vrea mai exact, care este nivelul lui. Pentru că a studia e foarte ușor – ai învățat, ai scris ce ai învățat. Dar un judecător, un procuror se află față în față cu un client – are nevoie de audieri, are nevoie de toată procedura pe care o implică un proces, o urmărire penală.

Nicolae Cîrstea: Îți mulțumesc și îți doresc succes!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Un student, în decursul celor 4 ani, „naște” o afinitate pentru o anumită materie was last modified: decembrie 7th, 2016 by Dinu Sidor

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Dinu Sidor

Dinu Sidor

Este masterand la Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
A mai scris: