Dialog vs. monolog

14 feb. 2017
Vizualizari: 1866

Protestele de stradă au continuat și duminică seară. HotNews scrie despre evenimentele din centrul capitalei: „Peste 50.000 de oameni au fost în Piața Victoriei duminică seara, pe un ger năprasnic, în cea de-a 13-a zi consecutivă de proteste anti-guvernamentale. Cel mai spectaculos moment al serii a fost de departe cel de la ora 21:00, când mulțimea din piață a format un tricolor imens prin aprinderea lanternelor de la telefoane sub coli colorate în roșu, galben și albastru”.

Proteste au fost duminică seară și în alte orașe ale României.

„A 13-a zi de proteste împotriva Guvernului și în orașele țării. Mii de oameni au ieșit în stradă duminică seara la Cluj (10.000), Sibiu (7.000), Timișoara (5.000), Iași (3.000), Brașov (1.500), Constanța (500), Galați (câteva sute), Craiova (câteva sute) și Alba Iulia (câteva sute). În majoritatea acestor orașe, manifestanții au organizat marșuri pe bulevardele principale și s-au oprit apoi în piețele centrale. În Piața Unirii din Iași, ca și în București, participanții au creat un tricolor uman cu ajutorul luminilor de la telefoane, al hainelor și al hârtiilor colorate”, mai notează HotNews.

Dincolo de coregrafii, protestele par să își fi atins scopul, ministrul Iordache a demisionat, iar Ordonanța nr. 13/2017 a fost abrogată. La Timișoara, încă de vineri, protestarii au cerut demisia premierului Grindeanu și a președinților celor două camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, după cum notează TimișOnline.

„Reprezentanții protestatarilor i-au transmis reprezentantului guvernului în teritoriu trei cereri de demisie: pentru prim-ministrul Sorin Grindeanu, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Reprezentanții protestatarilor au trimis Guvernului, prin intermediul prefectului, și Proclamația România 2017+”, notează TimișOnline.

„Comisia de constituționalitate a Senatului a dat luni aviz favorabil pentru respingerea O.U.G. nr. 13 referitoare la modificarea Codurilor penale. De asemenea, comisia a dat aviz favorabil Ordonanței nr. 14 care abrogă O.U.G nr. 13”, scrie Agerpres.

De asemenea, Comisia a dat aviz favorabil Proiectului de lege pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Agerpres notează: Potrivit lui Florin Iordache, ministru al justiției, în funcție de acea dată, proiectul, care include o serie de măsuri pentru evitarea unei hotărâri pilot la CEDO, prevede grațierea unor pedepse, „nu vizează violatorii, faptele de corupție, actele cu violență, recidiviștii, pedepsele cu suspendare”.

Ministrul interimar al justiției, Ana Birchall, a afirmat, vineri, că a înțeles mesajul cetățenilor din piața Victoriei și preocupările partenerilor externi ai României. Despre mandatul său, ministrul Ana Birchall a spus că va fi „unul bazat pe dialog”.

„În momentul de față vreau să am un dialog și începând de luni o să invit la un dialog toate instituțiile care au un cuvânt de spus în domeniul justiției și împreună vom găsi cele mai bune soluții. (…) Primul telefon pe care am vrut să îl dau este către CSM pentru că mi-aș dori ca luni să avem o primă întâlnire, așa cum tot luni îmi doresc să am o întâlnire și cu DNA și cu DIICOT și cu toți cei care au un cuvânt de spus în domeniul justiției, tocmai pentru a avea acest dialog. (…) După ce voi avea un dialog corect, cinstit, profesionist pe baza expertizei tuturor celor care au un cuvânt de spus în domeniul justiției, eu sunt convinsă că toți vom găsi cele mai bune soluții. (…) Nu este nicio agendă ascunsă, am venit aici cu cea mai bună credință să-mi pun în slujbă expertiza pe care eu o am de om al dreptului și cred că, cu toții, și vă invit și pe dumneavoastră mass-media, societatea civilă, pe orice persoană care are un cuvânt de spus pentru bunul mers al justiției să știți că sunt foarte deschisă la orice soluție, dar soluția finală tot în Parlament trebuie să fie, pentru că este forul democratic al oricărei societăți”, a declarat Ana Birchall pentru Agerpres.

La Guvern, s-au discutat la finele săptămânii trecute câteva teme importante: Legea prevenției, legislația privind guvernanța corporativă, înființarea și dezvoltarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Aceste teme au fost abordate de ministrul economiei, Alexandru Petrescu, cu membrii unei delegații a Consiliului Investitorilor Străini (FIC).

„Identificarea celor mai bune măsuri de stimulare a investițiilor dezvoltate fie prin capital autohton, fie străin, se subscrie unui scop comun: dezvoltarea economică și sustenabilă a României. Trebuie să păstrăm un cadru de comunicare viabil în care să construim legi, nu pentru companii, ci împreună cu acestea, pentru a ne asigura, în primul rând, de aplicabilitatea practică a reglementărilor”, a declarat Alexandru Petrescu, citat într-un comunicat remis Agerpres.

Eric Stab, președintele FIC, a precizat că organizația pe care o conduce apreciază deschiderea la dialog manifestată de ministrul economiei.

„FIC crede că investitorii străini prezenți deja în România sunt cei mai buni ambasadori pentru acest mesaj și că la baza succesului acestui obiectiv stau semnalele despre stabilitate, transparență și predictibilitate pe care Guvernul le poate transmite. Întâlnirea confirmă așteptările noastre către un proces normal de dialog structurat și consultare cu mediul de afaceri pe probleme ce pot afecta mediul economic”, a spus președintele Stab, declarație consemnată de Agerpres.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut, duminică, o convorbire telefonică cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„Șeful diplomației române a subliniat „importanța unei abordări unitare din partea Alianței, care să asigure coerența de acțiune între dimensiunea nordică și cea sudică a flancului estic. (…) Secretarul general al NATO a adresat mulțumiri pentru contribuția de substanță a României la operațiile și misiunile aliate, în special în Afganistan. Totodată, înaltul oficial NATO a exprimat aprecierea față de angajamentul României de a aloca, anual, 2% din PIB pentru apărare, ceea ce confirmă, o dată în plus, determinarea fermă a României de a-și respecta obligațiile în calitate de stat membru NATO”, notează DC News.

Digi24 prezintă un interviu interesant cu ambasadorul României în SUA, George Maior. Acesta a declarat jurnaliștilor că: „România se axează în relația cu noua administrație republicană de la Washington pe extinderea parteneriatului strategic, mai ales în domeniul securității în regiunea Mării Negre și investiții strategice în domeniul energetic”.

În Parlament s-a discutat luni despre referendumul propus de președintele țării, Klaus Iohannis.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Ludovic Orban și-a anunțat luni candidatura la funcția de președinte al Partidului Național Liberal (PNL).

Agerpres consemnează declarația lui Ludovic Orban cu ocazia depunerii candidaturii sale.

„Mi-am depus candidatura la funcția de președinte al PNL pentru a oferi partidului din care fac parte caracter și identitate, forță și credibilitate. Ca președinte al PNL, vreau să fiu garantul unității, coeziunii interne a PNL, iar obiectivul meu principal este să transform în bine PNL, astfel încât să putem să câștigăm toate competițiile electorale împotriva PSD”.

„Orban a afirmat că își dorește ca PNL să devină „forța politică dominantă în societatea românească”, mai notează Agerpres.

Actualitatea externă este deschisă de alegerea noului președinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Acesta a fost felicitat de președintele Iohannis, dar și de alți președinți de state din regiune.

„Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, duminică, un mesaj de felicitare noului președinte ales al Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în care a arătat că România reprezintă un „partener de încredere și stabil al Germaniei”, scrie Agerpres.

Un mesaj de felicitare a primit noul președinte al Germaniei și de la președintele Putin, prin care „Președintele rus, Vladimir Putin, l-a invitat să viziteze Rusia oricând va dori”, transmite Xinhua.

„Putin și-a reafirmat deschiderea pentru un „dialog constructiv” cu Germania asupra chestiunilor bilaterale și internaționale, a informat Kremlinul într-un comunicat. Președintele rus și-a exprimat în mesajul către Steinmeier încrederea că acesta va contribui la dezvoltarea relațiilor ruso-germane și a cooperării reciproc avantajoase în diferite domenii”, notează Agerpres.

Coreea de Nord a lansat la finele săptămânii trecute o nouă rachetă balistică. „Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat duminică lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord și a îndemnat Phenianul „să se abțină de la alte provocări”, scrie Agerpres, citând RTBF.

Ultima știre vine din SUA. „Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (CIA) i-a decernat o medalie prințului moștenitor al Arabiei Saudite”, a anunțat duminică agenția de presă oficială SPA, preluată de France Presse, citată de Agerpres.

Lumea cunoaște o schimbare efervescentă, iar dialogul pare a fi singura cale pentru a evita conflicte reprobabile.

Bună dimineața!

Dialog vs. monolog was last modified: februarie 14th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: