Despre realizări și perspective profesionale

2 ian. 2015
Vizualizari: 4332
Nicolae Cirstea

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc pentru disponibilitatea dvs. de a sta de vorbă cu noi (și vorbesc acum din perspectiva portalului universuljuridic.ro care a fost lansat de curând). Sunteți la sfârșitul unei perioade de 8 ani în care colegii avocați v-au incredințat coordonarea celui mai mare barou din România după București. A fost o provocare?

Ion Turculeanu: Bineînțeles. O provocare, o inconștiență, au fost de toate, din toate câte ceva, dar mai presus de toate a fost dorința de a repoziționa această minunată profesie și de a reda avocaților încredere în ceea ce înseamnă profesia de Avocat.
Și, nu în ultimul rând, au fost orgoliul și mândria mea pliate pe buna-credință și experiența de viață pe care le am. Am dorit, de asemenea, să impun profesia de avocat în viața cetății pentru că, în opinia mea, această activitate nu se reduce doar la sala pașilor pierduți, dimpotrivă, avocații sunt intelectuali, sunt formatori de opinie și, într-o societate civilizată, contează opiniile lor. Nu a fost și nu va fi ușor pentru că la 25 de ani de la căderea dictaturii comuniste, România face încă eforturi mari să devină un stat de drept, iar instituțiile sale încă traversează o criză de credibilitate.

Turculeanu Ion

Nicolae Cîrstea: Cea mai mare parte a mandatului dvs. a coincis cu criza economică. Dacă în București mulți colegi avocați s-au reinventat, în sensul abordării și altor arii de practică care nu intrau în sfera lor uzuală în anii dinaintea crizei, iar firmele mari și-au dezvoltat departamente de insolvență, litigii, etc., cum a evoluat din acest punct de vedere avocatura doljeană?

Ion Turculeanu: Mă gândesc că, dacă nu ar fi fost criza, poate nu ar fi fost atât de evidente schimbările care s-au produs în cele două mandate ale mele, pentru că ceea ce s-a întâmplat la Baroul Dolj în ultimii opt ani, chiar în condiții de criză, a fost un fenomen. Craiova nu este Bucureștiul în ceea ce privește ofertele pentru avocați, dar sigur că și în baroul nostru mulți colegi au descoperit noi frontiere ale profesiei de avocat. Și acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care reglementările contemporane au diminuat sfera de activitate a profesiei. Paradoxal, acest lucru se întâmplă într-o epocă în care globalizarea ar trebui să ducă la o nevoie permanentă de a avea alături un avocat. Pe de altă parte, și profesia are o culpă în pasivitatea de care a dat dovadă, când multe activități specifice profesiei de avocat în trecut au fost trecute astăzi în sfera de activitate a altor profesii. Acest lucru s-a datorat, printre altele, și faptului că foarte mulți membri ai forului legislativ provin din alte profesii decât cea de avocat, având prin urmare un interes în legiferare.

Nicolae Cîrstea: Privind retrospectiv, credeți că se puteau face mai bine unele lucruri din poziția dvs. de decan?

Ion Turculeanu: Întotdeauna este loc de mai bine, dar cred că mai degrabă aș putea spune nu că aș fi făcut lucrurile mai bine, ci că aș fi făcut mai multe. Din păcate, este foarte greu să impui o profesie de care mulți uită că este reprezentanta dreptului la apărare, prevăzut de Constituție, în condițiile în care, în această perioadă, s-au schimbat cele patru coduri, lipsa de autoritate s-a accentuat într-o țară coruptă care îmi amintește de Italia, înainte de operațiunea Mani Pulite. De asemenea, greutatea vine și din faptul că este greu să stabilești relații instituționale, când atitudinea din marea majoritate a instituțiilor încă aparține unor vremuri care nu au nici o legătură cu statul de drept și care au fost reformate în reglementări, dar nu în realitate.

Nicolae Cîrstea: Al doilea mandat încredințat de colegi a reprezentat o certificare a unor reușite, dar și, probabil, a ralierii și încrederii acordate de colegi unui proiect pe care l-ați prezentat. Care a fost, așadar, proiectul dvs. pentru Barou și care ar fi câteva dintre reușitele celor două mandate?

Ion Turculeanu: Ideea proiectului a fost simplă. Decanul trebuie să fie în slujba avocaților și trebuie să se sacrifice, căci a fi decan nu este un privilegiu, ci este o mare onoare și o mare responsabilitate. Ca dovadă, faptul că în fiecare zi petrec câteva ore la sediul baroului. Numai așa am reușit să schimb fața baroului în opt ani și să îi conving pe avocați că decanul este în slujba profesiei.
Acest fapt este dovedit de activitățile desfășurate în mod tradițional de Baroul Dolj, într-un cadru profesional, care presupune planificare din timp, promovare adecvată, organizare minuțioasă și desfășurare responsabilă, în măsură să atragă încrederea și participarea unui număr semnificativ de avocați din județul Dolj și nu numai.
În fiecare an, am organizat conferințe profesionale pe teme de actualitate ale profesiei. Sălile de conferință cele mai mari din municipiul Craiova s-au dovedit neîncăpătoare față de cererile de participare. Baroul Dolj susține și activitatea Centrului Teritorial Craiova al I.N.P.P.A. sub egida căruia au fost organizate peste 600 de evenimente de pregătire profesională pentru 3066 de avocați din cele 7 barouri afiliate – Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea. De altfel, toți avocații din cele șapte barouri se pot informa în timp real cu privire la orele de pregătire continuă prin site-ul INPPA Craiova – www.inppacv.ro.
Pentru prima dată în istoria baroului de 150 de ani, Tabloul Avocaților (cu drept de exercitare și suspendați) a depășit numărul de 1000 de avocați.
După 16 ani de când ne-am mutat în sediul actual, am reușit să intrăm în normalitate și să îl renovăm la cel mai înalt nivel profesional și cu maxim de eficiență.
Vila Themis***, proprietatea Baroului Dolj de la Călimănești – Căciulata este funcțională turistic și se autofinanțează. Toți avocații din România beneficiază de prețuri preferențiale.
Baroul Dolj a depășit granițele țării, devenind membru IBA (International Bar Association) și UIA (Union Internationale des Avocats), încă din anul 2007. În această calitate, baroul și membrii săi pot accesa elita internațională a profesiei de avocat și cele mai noi informații care influențează profesia; în același timp, conectat fiind la cele mai importante rețele internaționale, baroul poate contribui la eforturile de protejare și promovare a profesiei de avocat. Baroul Dolj a realizat întâlniri anuale cu vecinii și confrații din Vidin (Bulgaria) și Zaječar (Serbia), relație care a fost concretizată și prin semnarea de parteneriate de colaborare.
Organizarea baroului ține pasul cu tehnologia, activitatea noastră fiind complet informatizată. Site-ul nostru a înregistrat la sfârșitul anului 2014 peste 180.000 de vizite și 5600 de știri, anunțuri și articole publicate, fiind un model de bune practici pentru alte barouri. Secretariatul, contabilitatea, asistența judiciară, casieria, pregătirea profesională, biblioteca se bucură de baze de date și aplicații concepute special pentru a satisface nevoile de organizare ale Baroului Dolj. Mai mult, am acordat o atenție specială transparenței, site-ul nostru fiind o sursă permanentă de informații pentru avocați, atât prin secțiunea publică, cât și prin cea privată „contul avocatului”. Spre exemplu, pe lângă datele profesionale proprii pe care le poate vedea prin „contul avocatului”, avocatul poate accesa programul legislativ Legalis sau poate observa în timp real delegațiile din oficiu primite și statistici aferente.
Și activitățile extraprofesionale au fost foarte importante pentru noi. Fii Bun și Dăruiește de Crăciun, Ziua Avocatului, Balul anual al Baroului Dolj, Balul Mărțișorului, Toamna Culturală a Baroului Dolj, activitățile sportive, Serbarea Crăciunului și Ghidul de beneficii ale avocaților din Baroul Dolj sunt doar câteva din activitățile extraprofesionale pe care baroul le desfășoară în fiecare an.
De asemenea, după fiecare an, Consiliul Baroului Dolj a întocmit Rapoarte anuale de activitate pe care din anul 2011 le-a publicat pe site-ul nostru. Pe scurt, răspunsul la întrebarea dumneavoastră este simplu – proiectul a fost să fim profesioniști în fiecare zi și să transformăm cotidianul în tradiție.

Nicolae Cîrstea: Cum ați situa Baroul Dolj în interiorul UNBR? V-am văzut la câteva congrese ale uniunii susținând foarte hotărât o idee, un punct de vedere!

Ion Turculeanu: Nu ne-am dorit să fim o voce în interiorul Uniunii. Am fi vrut, mai degrabă, ca, din toate barourile, să ajungă la suprafață ideile Baroului Dolj pentru că avem aceleași interese de promovare a profesiei și de apărare a dreptului la apărare. Din nefericire, majoritatea rezoluțiilor adoptate de Congresele UNBR au rămas fără efect, și am să vă dau un exemplu. Congresul a adoptat o rezoluție în baza statisticilor prin care a propus modificarea articolului 200 din Codul de Procedură Civilă referitor la regularizarea cererilor de chemare în judecată. Deși a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare, rezoluția nu a produs niciun fel de efect pentru că ea nu a fost susținută. Am solicitat, de curând, de la CSM, în numele Baroului Dolj, o statistică a anulării cererilor de chemare în judecată pe primele 18 luni de la intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă (aceasta în condițiile în care, potrivit statisticii Tribunalului Dolj, aproximativ 10% din acțiunile depuse la instanțele de pe raza sa de actitivitate au fost anulate, pe un motiv sau altul). Nu am primit niciun răspuns, deși avocații din toată țara se plâng de câte ori au ocazia de acest fenomen. Interesează pe cineva? Da. Ar trebui să intereseze, pentru că în măsura în care una este anulată greșit și cetățeanul pierde dreptul material la acțiune, înseamnă că s-a produs o încălcare a dreptului constituțional al accesului liber la justiție și atunci regula trebuie schimbată. Apropos de Statul de Drept …. Dar intervențiile noastre din forurile de conducere ale UNBR se bazează pe succesele pe care le-am înregistrat pe plan local în promovarea profesiei de avocat. Din păcate, ele nu au fost îmbrățișate întotdeauna, iar aici apare una din marile mele dezamăgiri, și anume lipsa de solidaritate a corpului profesional, lipsa de reacție în fața agresiunilor la care este supusă profesia. Vă dau două exemple. Un avocat de la Cluj este scos cu forța din sala de judecată la ordinul judecătorului pentru modul curajos și profesional prin care și-a susținut punctul de vedere ca avocat. Corpul profesional nu a reacționat, așa cum nu a recționat nici conducerea UNBR. Pentru mine, reacțiile de susținere nu vin doar din birouri. La Paris, avocații Federației Barourilor Franceze au ieșit în luna iunie, în centrul Parisului, în robe, protestând împotriva diminuării onorariilor din oficiu, socotind a fi o încălcare a accesului liber la justiție și a dreptului la apărare, pentru că un avocat plătit prost de stat pentru cei care nu au posibilități materiale nu va face o apărare calitativă. Pe 10 decembrie, aceiași avocați francezi, de data asta în număr de 30.000, s-au adunat în centrul Parisului, exprimându-și în acest fel dezacordul cu privire la proiectul Macron de modificare a legii avocaturii din Franța. La noi a trebuit să intervină Curtea Constituțională și să reașeze Codul de Procedură Penală în limitele constituționalității. Profesia nu a reacționat decât tot individual și izolat. Un alt exemplu se referă la comunicatul transmis de CSM privind concluziile sondajului de opinie referitor la impactul proiectului „Reforma sistemului judiciar”, din care rezultă că avocații au din ce în ce mai mult de lucru și au din ce în ce mai multă încredere în justiție. Am rămas suprins nu de conținutul comunicatului, ci de lipsa de reacție a corpului profesional față de concluziile acestuia, care sunt în contradicție cu realitatea.
Este evident că trăim într-o epocă în care, nu numai în România, constatăm o încercare a guvernelor de limitare și de îngrădire a dreptului la apărare, și mă gândesc acum la secretul profesional care face obiectul unor dezbateri din ce în ce mai aprinse la diversele întâlniri profesionale ale avocaților din lumea întreagă.

Nicolae Cîrstea: Am apreciat foarte mult la Baroul Dolj derularea unui plan anual cu activitățile de pregătire profesională, dar și a unui bal al avocaților. Toate, foarte bine organizate. Au fost importante pentru dumneavoastră cele două tipuri de activități – profesionale și extraprofesionale?

Ion Turculeanu: Activitățile profesionale și extraprofesionale nu au făcut decât să impună Baroul Dolj la nivel local și național. Ambele tipuri de activități duc la consolidarea corpului profesional pentru că ideea de solidaritate trebuie să primeze. Avocatul care este pus în dificultate într-un mod sau altul trebuie să știe că se poate baza pe solidaritatea colegilor lui. Implicarea Baroului Dolj în diverse activități extraprofesionale nu este decât consecința unei întoarceri în trecut și în istorie, pe vremea când la originea marilor elanuri culturale ale României, instituția avocatului împlinea deopotrivă și ctitoria și creația.

Nicolae Cîrstea: Din interacțiunea mea cu Baroul, dar și din activitățile desfășurate în parteneriat mi-am dat seama că aveți și o foarte bună echipă. Se mai poate vorbi astăzi de management, mai ales profesional, fără o echipă?

Ion Turculeanu: Nu se poate face nimic fără echipă, iar șansa mea a fost că am găsit la barou profesioniști dedicați și devotați baroului și care nu au avut nevoie decât de un semnal pentru a contribui la ridicarea baroului și a profesiei. Mă mândresc cu echipa de la Baroul Dolj.

Nicolae Cîrstea: Sunteți implicat și în mediul universitar, în calitate de cadru didactic – profesor universitar doctor. Răspunde astăzi învățământul necesităților și realităților de pe tărâmul, uneori foarte dur, al vieții de zi cu zi ca profesionist?

Ion Turculeanu: Aș prefera să nu vorbesc despre acest lucru, dar ceea ce constat este că, deși UNBR agreează un număr de facultăți de drept în sensul unei colaborări, de când sunt eu decan și membru în structurile de conducere ale UNBR, nu a fost niciodată o întâlnire între reprezentanții UNBR și cei ai facultăților de drept, iar asta spune totul.

Nicolae Cîrstea: Am discutat foarte mult despre trecut, despre realizări, dar și despre insuccese. Suntem la început de an 2015 – ce ne puteți spune despre viitor? Vă veți asuma alte provocări profesionale?

Ion Turculeanu: Da. Cred că experiența și cei opt ani de decanat mă îndreptățesc să cred că pot să fac lucruri la fel de bune pentru profesie și nu numai. I-am îndemnat tot timpul pe avocați să se implice în viața politică și, dacă mă uit pe tabelul existent la Primăria Craiova cu primarii de la 1865 încoace, constat că foarte mulți au fost avocați și acest lucru nu a fost întâmplător. De asemenea, forul legislativ, în perioadele de democrație ale țării a fost preponderent juridic, lucru care astăzi nu se mai întâmplă, pentru că, din păcate, unii au devenit juriști după ce au devenit parlamentari. Cred că a venit timpul, în fața eșecului unei clase politice corupte și incapabile, și din cauza lipsei instrucției, să înțeleagă către ce se îndreaptă țara în mileniul trei, că avocații să fie mai prezenți în viața cetății și a țării, chiar dacă acest lucru presupune un efort în plus și nu neapărat o pierdere de vreme.

Nicolae Cîrstea: Baroul Dolj a avut în rândurile sale o seamă de personalități, deține o impresionantă bibliotecă – unele dintre cele mai valoroase fiind donate chiar de către aceste figuri ilustre. Ce ne puteți spune, din punct de vedere istoric, despre Barou și despre personalitățile care au marcat acest trecut?

Ion Turculeanu: Cred că avem cea mai mare bibliotecă dintre barourile din România, cu aproximativ 20.000 de volume legate în piele, cele mai vechi fiind din secolul XVII. Biblioteca este profesionalizată, fiind transformată în acest an în bibliotecă privată specializată. Biblioteca cuprinde printre multe altele și colecțiiile profesorului Dimitrie Alexandresco și probabil celui mai important decan din istoria Baroului Dolj, Dem Stoenescu. În ceea ce privește personalitățile, cred că este relevant faptul că primul decan al Baroului Dolj după apariția Legii nr. 1709 din 6.12.1864, Gheorghe Chițu, era în același timp și primul primar al Craiovei moderne, găsindu-l ulterior ministru și apropiat al regelui Carol. Asemenea exemple sunt multe și nu aș vrea să îi neîndreptățesc pe unii, omițându-i dintr-o listă.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc pentru amabilitatea dvs. de a răspunde câtorva întrebări și vă doresc un an 2015 care să facă posibile nu numai realizări profesionale, dar și personale!

Ion Turculeanu: Și eu vă mulțumesc pentru faptul că mi-ați dat posibilitatea să mă adresez avocaților și profesiei cărora le urez Sărbători Fericite, să fie optimiști și să creadă că reușim numai dacă ne implicăm și suntem uniți.
Editura Universul Juridic a fost unul din partenerii cei mai apropiați ai Baroului Dolj în ultimii opt ani. În numele meu personal și al avocaților din Baroul Dolj vă mulțumesc pentru încredere și colaborare.
Vă felicit pentru lansarea portalului universuljuridic.ro iar pentru noul an 2015 vă doresc multă sănătate și împlinirea tuturor dorințelor.

Despre realizări și perspective profesionale was last modified: mai 5th, 2015 by Ion Turculeanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice