Despre management universitar și nu numai cu Rectorul Universității din Pitești – Prof. univ. dr. Ionel Didea

2 apr. 2015
Vizualizari: 2999
Nicolae Cirstea

Nicolae Cîrstea: Stimate Domnule Rector, îmi amintesc cu plăcere anul 2004, când v-am cunoscut la Ministerul Justiției în calitate de director general al Direcției Elaborare Acte Normative, Studii și Documentare. Au trecut de atunci mai bine de 10 ani, cred că nu cu puține provocări profesionale pentru domnia voastră. Vă deranjează o incursiune în CV-ul dvs. profesional și, de ce nu, personal?

 

Ionel Didea: Vă mulțumesc pentru atenția acordată și permiteți-mi să vă felicit pentru activitatea dumneavoastră redacțională, pentru modul în care aduceți în lumina reflectoarelor acest important domeniu – dreptul.
Călătorind în timp, să începem de la momentul când tânăr fiind, vedeam viața cu mult optimism. Eram hotărât să cer de la viață tot ce e mai bun, mai frumos. Nu peste mult timp mi-am dat seama că tot ce doream de la viață numai eu îmi puteam oferi. Așadar…

Andrei Cristea

Ionel Didea: În 1990 mi-am îndreptat pașii către Facultatea de Drept din cadrul Academiei de poliție „Alexandru Ioan Cuza’’ București. A fost un moment important în viața mea, cumva un deschizător de drumuri către… ,,dreptate și adevăr’’. Astfel, din 1994, am devenit ofițer superior în cadrul Ministerului Administrației și Internelor. În anul 2002, am fost propus ca Director general în cadrul Ministerului de Justiție, momentul în care am avut onoarea și plăcerea să ne cunoaștem. În perioada 2006-2012 am activat ca notar public în cadrul Camerei Notarilor Publici Pitești.
În toți acești ani, a existat o dorință de cunoaștere și în alte domenii complementare formării mele profesionale inițiale. Astfel, am absolvit cursurile Academiei de Studii Economice cu licențiere în științe administrative și ale Universității din Pitești cu licențiere în studii economice. În paralel am parcurs o serie de cursuri postuniversitare de drept și management. Am absolvit cursuri postuniversitare de securitate și apărare națională de înalți funcționari publici și de diplomație și politică externă.
Totodată, m-am implicat în diferite zone de interes educațional în calitate de membru sau membru fondator în cadrul unor asociații universitare, consilii științifice, comisii de specialitate sau comitete de cercetare și granturi naționale/internaționale sau coordonator de proiect.
În toți acești ani, un loc important în dezvoltarea profesională a fost activitatea didactică. Pas cu pas, de la lector la profesor universitar, am încercat să acumulez cât mai mult, pentru a oferi studenților mei cât mai mult.
Începând cu anul 2012, moment în care am fost onorat să primesc mandatul de rector al Universității din Pitești, am promis că voi face tot ce îmi stă în putință să creez o comunitate academică puternică, în care fiecare student să își găsească filiera vocațională și fiecare cadru didactic să simtă mândria profesiei sale.

Nicolae Cîrstea: Cred că ați surprins pe mulți candidând și câștigând în anul 2012 alegerile pentru poziția de Rector al Universității din Pitești. Nu v-ați dorit anterior o poziție în facultatea de științe juridice și administrative, dar ați acceptat provocarea pentru cea mai importantă poziție în Universitate. Cum și de ce ați decis să candidați?

Ionel Didea:: Nu știu dacă a fost o surprindere pentru mulți candidatura mea. Am luat această decizie cunoscându-mi potențialul și, totodată, încurajat de foarte mulți colegi, atât din facultatea din care fac parte, cât și din alte facultăți. În cadrul Facultății de Științe Juridice și Administrative, din anul 2009 până la momentul candidaturii la funcția de rector, am fost șef de catedră științe juridice/director al departamentului de Drept și administrație publică.
În altă ordine de idei, nu acționez niciodată până nu evaluez și am o imagine clară a perspectivei. Am știut că pot oferi Universității din Pitești mai mult. Am văzut un potențial major în colegii mei și, cu speranța că ne vom conjuga eforturile, vom putea oferi comunității o universitate de încredere, în care tinerii să poată accede.

Nicolae Cîrstea: Dacă bine îmi amintesc, după alegerile din februarie 2012, imediat dl. ministru Funeriu a impus un criteriu nou în acordarea finanțării universitare. Cum stătea înainte de aceste noi criterii Universitatea și cum după?

Ionel Didea:: Da. Atunci a fost instituită finanțarea pe baza ierarhizării și clasificării universităților. A fost o măsură extrem de contestată. Multe universități au avut de suferit. În urma acestor măsuri, C.N.F.I.S., în Raportul public anual evidențiază agravarea subfinanțării sistemului de învățământ superior din România, care conduce la scăderea calității învățământului superior și a competitivității universităților din România pe termen mediu și lung, afectând astfel șansele de dezvoltare durabilă a societății românești.
Din fericire, din 2015, finanțarea va avea la bază indicatori de calitate, așa cum a fost din 1998 până în 2010. Un sistem de finanțare necontestat și agreat de mediul universitar. Deja M.E.C.S. a inițiat Raportarea IC 2015, raportarea datelor statistice cu date de referință la 1 ianuarie 2015, pentru a putea implementa Metodologia de alocare a fondurilor bugetare pentru finanțarea de bază și finanțarea suplimentară a instituțiilor de învățământ superior de stat.

Nicolae Cîrstea: Cum se situează Universitatea din Pitești în sistemul universitar românesc?

Ionel Didea:: Universitatea din Pitești este o universitate regională. Avem peste 50 de ani de existență în spațiul universitar românesc. A fost și este recunoscută ca izvor de resursă umană pregătită într-o formulă de excelență pentru piața forței de muncă locală, națională și internațională. Universitatea din Pitești asigură accesul liber și coordonat la o educație modernă, pliată pe nevoile și realitățile din mediul socio-economic european.
În toți acești ani, s-a simțit o preocupare majoră pentru dezvoltarea învățământului argeșean, oferta educațională devenind foarte generoasă, deschizând și filiale în zonele de interes din regiune. Universitatea din Pitești școlarizează programe de studii pe cele trei niveluri: licență, masterat și doctorat. De asemenea, avem programe de studii în limbi străine și doctorate în cotutelă.

Nicolae Cîrstea: Câte facultăți, cadre didactice și studenți are Universitatea? Există elemente particulare pe care ați dori să le evidențiați?

Ionel Didea:: Comunitatea Universității din Pitești este constituită din aproape 10.000 de studenți și 600 cadre didactice, în cele 11 facultăți.
Ne putem mândri cu cadre didactice cu o pregătire de excepție și studenți cu un mare potențial de acumulare și, totodată, de implicare în toate proiectele educaționale și de cercetare, alături de mentorii lor.

Nicolae Cîrstea: Care sunt problemele cu care vă confruntați și ce soluții ați găsit pentru acestea? Este finanțarea cea mai importantă dintre problemele cu care vă confruntați?

Ionel Didea:: Indiscutabil, punctul de pornire al dificultăților din sistemul de învățământ este finanțarea, mai bine zis, subfinanțarea. Avem însă speranța corectării acestei insuficiențe prin noua politică de finanțare descrisă anterior, și anume, finanțarea pe baza indicatorilor de performanță și calitate.
Soluția pentru depășirea situației a fost una de criză, ca și în celelalte sisteme, și anume, aplicarea metodei principiului priorității. Totdeauna se pornește de la analiza prealabilă a stării de fapt, apoi rezolvarea pe principiul priorității.

Nicolae Cîrstea: Sunteți la finalul a trei ani de mandat – care sunt nereușitele și succesele mandatului dvs. de până acum?

Ionel Didea:: Au trecut trei ani de mandat și, ca toți ceilalți, am avut și reușite și nereușite. Nereușitele, bineînțeles, au derivat din insuficiența suportului financiar. Aici mă refer la nefinalizarea corpului central al campusului universității. Facem în continuare eforturi în soluționarea acestui obiectiv și nu ne pierdem speranța că o vom finaliza curând. Această dorință de finalizare este și mai accentuată acum, având în vedere că suntem câștigătorii unui proiect foarte valoros, cu ajutorul căruia am putea echipa și dota laboratoarele și întreg corpul central de care am amintit.
Reușitele din perioada acestui mandat sunt rezultatul unui cumul de forțe, minți, atitudini ale întregii comunități a universității noastre.
Cercetarea științifică este una dintre prioritățile Universității din Pitești. Pentru a se crea un cadru unitar, armonios și coerent de colaborare la nivelul universității, pentru întreaga activitate de cercetare științifică, s-a înființat Institutul de Cercetare. În cadrul institutului, funcționează 20 de Centre de cercetare, alături de Incubatorul de afaceri și de transfer tehnologic. Cercetarea se realizează pe bază de granturi, proiecte câștigate în competiții naționale și internaționale și contracte cu mediu socio-economic.
Incubatorul de afaceri este condus de specialiști din domeniul economic și tehnic.
Acesta vizează: dezvoltarea serviciilor de incubare, de inovare și transfer tehnologic; facilitează inițierea și dezvoltarea de noi întreprinderi inovative bazate pe tehnologie avansată; consolidează legătura cu mediul de afaceri pentru transferul cunoștințelor și produselor de cercetare-dezvoltare către potențiali agenți economici; dezvoltă competențe antreprenoriale în rândul studenților, masteranzilor, doctoranzilor și cadrelor didactice ale Universității din Pitești.
În domeniul relațiilor internaționale, Universitatea acordă o atenție deosebită internaționalizării cât mai multor programe de studii, oferind astfel absolvenților șanse egale de o mai bună inserție pe piața forței de muncă națională și internațională.
În ceea ce privește colaborările internaționale, Universitatea din Pitești susține schimburile bilaterale de studenți și de cadre didactice prin proiecte comune sau cu finanțare de la Comisia Europeană: Erasmus, Comenius, Gruntvig, Leonardo da Vinci.
Bineînțeles, avem multe realizări de care suntem mândri, dar, din rațiuni ce țin de spațiul redacțional acordat, mă văd nevoit să limitez expunerea.

Nicolae Cîrstea: Ce înseamnă pentru dvs. management universitar și cum îl aplicați/l-ați aplicat în calitate de Rector?

Ionel Didea:: Pentru mine managementul universitar a însemnat crearea unui climat organizațional funcțional integrativ și eficient pentru întreaga comunitate academică a Universității din Pitești.
Să avem o misiune clară, guvernată de un set de valori proprii, un scop fundamental în societatea actuală și un viitor proiectat în baza unor indicatori de performanță, riscuri posibile și aspirații către un model de universitate competitivă la nivel internațional.
Am încercat să valorizăm întreg potențialul comunității noastre, să cultivăm entuziasmul și mândria apartenenței la această importantă verigă a societății argeșene – UNIVERSITATEA DIN PITEȘTI.

Nicolae Cîrstea: Întorcându-ne la drept și la măreția lui atât de mediatizată – cum se situează Facultatea de Drept și Științe Administrative în interiorul Universității?

Ionel Didea:: Facultatea de Drept și Științe Administrative este o facultate în continuare preferată de tineri. Avem cadre didactice de excepție, iar rezultatul muncii lor se poate vedea cât se poate de clar în reușita studenților la competițiile universitare studențești și în procentul de inserție a lor pe piața forței de muncă. Aceste rezultate sunt urmare a eforturilor comune în acțiuni educaționale, proiecte, cercetare.

Nicolae Cîrstea: Domnule Rector, având în vedere toate cele discutate, aici aș vrea să vă întreb dacă veți mai candida pentru un nou mandat sau nu v-ați decis încă? Există motive și motivație pentru a reflecta și a decide o nouă candidatură?

Ionel Didea:: La debutul mandatului am promis și am cerut colegilor mei o implicare directă, totală. Să aplicăm o politică universitară, care să asigure Universității din Pitești o vizibilitate maximă, în concordanță cu tot efortul și munca nobilă depuse aici. În ceea ce privește o posibilă nouă candidatură, cred că este prematur să mă pronunț. Știu că în Universitate sunt colegi care au pregătirea profesională pentru a accede la ocuparea acestei funcții. Este important în viață să lăsăm ceva bun în urma noastră, care să fie apreciat de generațiile viitoare.

Nicolae Cîrstea: M-a bucurat această discuție cu domnia voastră și, deși juriștii sunt alături de alte profesii la baza vieții sociale, iar fără aceștia nu-mi închipui o funcționare normală a acesteia, în mod curios și de neînțeles pentru mine, totuși nu există secție juridică separată/de sine stătătoare în cadrul Academiei Române. Îmi confirm, încă o dată că acest „dat” nu este neapărat o normalitate…

Despre management universitar și nu numai cu Rectorul Universității din Pitești – Prof. univ. dr. Ionel Didea was last modified: mai 5th, 2015 by Ionel Didea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice