Decizie ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 10/2015: Art. 367 („Constituirea unui grup infracţional organizat”) alin. (1) şi (6) Cod penal

23 apr. 2015
Vizualizari: 7692

Despre

  • Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 10/2015
  • Interpretare dispoziţiilor art. 367 („Constituirea unui grup infracţional organizat”) alin. (1) şi (6) Cod penal

Decizia ÎCCJActul normativ
Articol
Decizia ÎCCJ
(Complet DCD/P) nr. 10/2015
Cod penal Art. 367 alin. (1) și (6)

Prin Decizia nr. 10/2015, ÎCCJ (Complet DCD/P) s-a pronunțat, în ședința din data de 22 aprilie 2015, cu privire la modalitatea de interpretare a dispozițiilor art. 367 („Constituirea unui grup infracțional organizat”) alin. (1) și (6) din Codul penal, respectiv dacă este îndeplinită condiția tipicității infracțiunii de grup infracțional organizat (sau dacă sunt întrunite elementele constitutive) atunci când pentru infracțiunea care intră în scopul grupului a intervenit dezincriminarea odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal.

 

Dispoziții legale incidente

Art. 367 („Constituirea unui grup infracțional organizat”) Cod penal:

(1) Inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Când infracțiunea care intră în scopul grupului infracțional organizat este sancționată de lege cu pedeapsa detențiunii pe viață sau cu închisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) au fost urmate de săvârșirea unei infracțiuni, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.

(4) Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2), dacă denunță autorităților grupul infracțional organizat, înainte ca acesta să fi fost descoperit și să se fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului.

(5) Dacă persoana care a săvârșit una dintre faptele prevăzute în alin. (1)-(3) înlesnește, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului și tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracțional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate”.

(6) Prin grup infracțional organizat se înțelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp și pentru a acționa în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracțiuni.

Decizia ÎCCJ (Complet DCD/P)  nr. 10/2015

Prin Decizia nr. 10/2015, ÎCCJ (Complet DCD/P) a admis sesizarea formulată de către Curtea de Apel Craiova, Secția Penală și Pentru Cauze cu Minori, prin încheierea din 9 februarie 2015, dată în dosarul nr. 11491/63/2013, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizând modalitatea de interpretare a dispozițiilor art. 367 alin. (1) și (6) din Codul penal, respectiv dacă este îndeplinită condiția tipicității infracțiunii de grup infracțional organizat (sau dacă sunt întrunite elementele constitutive) atunci când pentru infracțiunea care intră în scopul grupului a intervenit dezincriminarea odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal.

În interpretarea dispozițiilor art. 367 alin. (1) și (6) din Codul penal, ÎCCJ a stabilit că, în ipoteza în care odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal, infracțiunea care intră în scopul grupului organizat a fost dezincriminată, nu mai este îndeplinită una dintre trăsăturile esențiale ale infracțiunii, respectiv condiția tipicității.

 

Pentru a vedea minuta Deciziei nr. 10/2015 vizitați site-ul ÎCCJ (www.scj.ro).

Decizie ÎCCJ (Complet DCD/P) nr. 10/2015: Art. 367 („Constituirea unui grup infracțional organizat”) alin. (1) și (6) Cod penal was last modified: aprilie 23rd, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.