Cunoștințele rupte de rațiune nasc monștri

19 iul. 2016
Vizualizari: 2060
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dl profesor Dan Chirică, reprezentant – la această Conferință Națională de Drept Comercial, ediția a 6-a – al Facultății de Drept Babeș Bolyai. Încercăm să discutăm despre carieră în domeniul universitar, despre reperele unei asemenea cariere de zeci de ani, despre mediul studențesc, pregătirea studenților de astăzi. Domnule profesor, vă mulțumesc în primul rând pentru că ați fost de acord să purtăm această discuție.

Sunteți, iată, după zeci de ani, implicat în acest domeniu, cunoscut în special pentru exigența dumneavoastră în sala de curs. Ce stă la baza acestei exigențe, ce vă doriți dumneavoastră să rămână în pregătirea studentului după 4 ani de zile, pe care vă fundamentați, probabil, această exigență deosebită pentru care sunteți recunoscut.

Dan Chirică: Exigența o practic, ca să zic așa, în ideea de a pregăti pe studenți cât mai bine pentru ceea ce urmează ei să facă în viața practică, în profesia lor. Pentru că dacă nu sunt pregătiți pentru viitoarea carieră în mod real, atunci vor avea probleme acolo. Și vor crea probleme și pentru cei care vor apela la serviciile lor în cariera lor profesională.

Nicolae Cîrstea: Rigorile și exigența din ce în ce mai mare pe care examenele de admitere în profesie, examenul de admitere la INM, în avocatură, confirmă, iată, o exigență pe care dumneavoastră o practicați dinainte ca aceste examene să fie foarte dure.

Dan Chirică: Exigența mea n-are nimic comun cu exigența de la examenele de care ați amintit. Pentru că, în ceea ce mă privește, mie mi se pare că examenul e conceput complet greșit. Pentru că accentul principal se pune pe memorie – știm că examenele sunt tip grilă –, nu se verifică capacitatea candidaților de a raționa și de a utiliza cunoștințele de specialitate în scopul de a găsi soluțiile cele mai bune și mai adaptate la situațiile pe care trebuie să le rezolve.

Nicolae Cîrstea: Avem un număr destul de mic de locuri, atât la admiterea la INM, cât și în admiterea în avocatură în ultimii ani. Pe de altă parte, avem foarte multe facultăți de Drept. Ies de pe băncile facultăților mii de absolvenți, dar intră în profesiile juridice cred până în 500.

Dan Chirică: S-au dezvoltat facultățile de Drept în mod exponențial. Calitatea lasă, de cele mai multe ori, de dorit, și atunci evident că se creează această situație de care vorbeați. Numărul de absolvenți e mult prea mare și calitatea pregătirii lor în raport cu ce se cere în practică.

Nicolae Cîrstea: Profesați, de asemenea, și avocatura. Suntem în prag de admitere, iată, în câteva luni urmează examenele de admitere în profesia de avocat. Care ar trebui să fie reperele unui student, unui absolvent, pentru a face față rigorilor profesiei de avocat?

Dan Chirică: Păi rigorile profesiei de avocat sunt unele și rigorile examenelor de admitere în profesie sunt altele. Pentru că, vă spuneam adineauri, că ceea ce trebuie să facă practicienii în activitatea lor diferă de ceea ce li se solicită la examenul de intrare în profesie. Spuneam că ceea ce trebuie să li se verifice este capacitatea de a raționa. Cunoștințele rupte de rațiune nasc monștri, ca să zicem așa.

Nicolae Cîrstea: Suntem la o conferință de Drept Comercial. Iată, chiar în titulatura conferinței se menține această denumire pe care Noul Cod Civil a scos-o în afara lui. Rămâne Dreptul comercial un drept comercial sau rămâne un Drept civil?

Dan Chirică: În esență, Dreptul comercial este Drept civil; dar are anumite aspecte specifice. Eu nu cred că va dispărea Dreptul comercial, cum se tem unii, ci este un Drept civil specializat, ca să zicem așa.

Nicolae Cîrstea: Doctrina românească, practica, mediul universitar – credeți că au asimilat toate problemele și toate modificările introduse prin Noul Cod Civil?

Dan Chirică: Evident că nu. Timpul este scurt – abia aproape 5 ani. Nu, evident.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Nicolae Cîrstea: Sunteți un autor recunoscut în materia contractelor speciale. Ultimul volum – pe care l-ați publicat acum aproape doi ani, dacă nu mă înșel, un an și ceva – a făcut carieră în lumea universitară…

Dan Chirică: Nu de contracte, de succesiuni. După o carte din 2008.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi modificările care ar trebui făcute în materiile în care sunteți dumneavoastră specializat și pe care le-ați aprofundat în ultimii ani pentru a se potrivi mai bine la ce se întâmplă în practică?

Dan Chirică: În esență, Noul Cod Civil e un cod relativ bun. Numai, sigur că sunt chestiuni de detaliu care trebuie reglate, corelări între instituții, unele instituții sau texte au fost copiate din alte sisteme legislative și n-au fost adaptate la sistemul general al Codului Civil. Deci sunt multe lucruri de reglat și cred că ar trebui să se pună la nivelul Legislativului problema unei revizuiri, în lumina problemelor care s-au ivit în doctrină și practică și care pot fi rezolvate. Deci pot fi rezolvate.

Nicolae Cîrstea: Domnule profesor, vă mulțumesc pentru această interacțiune.

Dan Chirică: Și eu vă mulțumesc foarte mult.

Cunoștințele rupte de rațiune nasc monștri was last modified: iulie 20th, 2016 by Dan Chirică

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice