CSM a fost solicitat să amâne numirea în funcții până la instalarea în funcție a noului consiliu

26 oct. 2016
Vizualizari: 717

Potrivit comunicatului dat publicității pe pagina oficială, în data de 25 octombrie 2016, Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), printr-o scrisoare, amânarea procedurii de numire în funcțiile menționate, până la instalarea în funcție a noului CSM.

Vă redăm mai jos conținutul acelei scrisori:

25 octombrie 2016

Catre Consiliul Superior al Magistraturii

Stimați Membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

În urma vehiculării în presă a faptului că membrii CSM Horațius Dumbravă și Cristi Danileț vor candida pentru ocuparea funcției de director al Institutului Național al Magistraturii, respectiv pentru aceea de formator cu normă întreagă la disciplina etică și deontologie profesională în cadrul INM, Uniunea Națională a Judecătorilor din România și Asociația Magistraților din România va solicita prin prezenta amânarea procedurii de numire în funcțiile menționate, până la instalarea în funcție a noului Consiliu Superior al Magistraturii.

Dat fiind că mandatul actualului CSM se va încheia în câteva luni, este imperativ ca asemenea decizii privind buna funcționare a Institutului Național al Magistraturii, instituție ce asigură pregătirea profesională a magistraților, să fie luate de către următorul Consiliu.

UNJR și AMR reamintesc celor doi membri ai Consiliului că, la începutul mandatului, și-au asumat un standard propriu de integritate publică, printr-o declarație a cărei inițiatori și susținători publici au fost.

Prin respectiva declarație, cei doi membri CSM și-au asumat față de corpul magistraților obligația de a nu candida, pe întreaga durată a exercitării mandatului, pentru promovarea în funcții de execuție în cadrul instanțelor/parchetelor și de a nu se delega, detașa sau transfera de la instanța/parchetul de la care a fost ales membru CSM; de a nu candida pe întreaga durată a exercitării mandatului pentru numirea în orice fel de funcții de conducere la instanțe/parchete și de a nu candida pe întreaga durată a exercitării mandatului pentru promovarea în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Declarația de integritate a venit în contextul în care membri din fostul CSM au decis, la final de mandat, să candideze pentru funcții ce implicau Consiliul Superior al Magistraturii, asociațiile profesionale pronunțându-se și la acea vreme în mod ferm împotriva unor astfel de practici.

În 2010, în contextul înscrierii pentru selecția la ÎCCJ a doamnei judecător Ana Lăbuș, UNJR a reacționat public, spunând: „Reamintim doamnei judecător că atribuția numirii în funcția pentru care candidează revine colegilor săi din CSM, ceea ce în mod evident îi creează domniei sale un avantaj nepermis față de ceilalți candidați, aducând atingere principiului egalității de șanse. Independent de calitățile profesionale ale domniei sale, numirea în funcția (…) chiar de către colegii săi din actualul Consiliu stă sub semnul subiectivismului și al arbitrariului, dând un semnal extrem de negativ atât în interiorul sistemului judiciar, cât și la nivelul întregii societăți.”

Tot doamna judecator Ana Lăbuș a solicitat în 2011 detașarea sa la INM, după ce aceasta obținuse calitatea de formator cu normă întreagă în urma unei proceduri de selecție la care participase în calitate de membru al CSM, adică al organismului care avea responsabilitatea organizării și validării concursului și care coordonează activitatea INM în general.

Cererea sa a fost respinsă, arătându-se că hotărârea Plenului corespundea standardului de integritate asumat la nivelul noului Consiliu Superior al Magistraturii, având în vedere criticile privind integritatea membrilor CSM în precedentul mandat 2005-2011, aduse prin rapoartele de monitorizare ale Comisei Europene.

Subliniem că demisia din CSM nu rezolvă problema conflictului de interese, în condițiile în care numirea directorului INM se face de către Consiliul Superior al Magistraturi, adică de cei care au fost colegii lor pe o perioadă de aproape șase ani, fapt care, cel puțin la nivel de aparență, creează suspiciunea rezonabilă a unui avantaj al acestora față de restul candidaților.

În contextul în care încrederea în justiție a scăzut cu 13% într-un singur an, este important ca toate instituțiile sistemului judiciar să arate transparență și responsabilitate deplină, mai ales în ceea ce privește numirea în funcțiile de conducere din justiție.

Vă solicităm, în consecință, să amânați procedura de desemnare în toate funcțiile din sistemul judiciar, lăsând ca noua conducere a INM-ului să fie decisă de către noul Consiliu Superior al Magistraturii.

Judecător Dana Gîrbovan
Uniunea Natională a Judecătorilor din România

Judecător Gabriela Baltag
Asociația Magistraților din România”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Sursa informației

CSM a fost solicitat să amâne numirea în funcții până la instalarea în funcție a noului consiliu was last modified: noiembrie 1st, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: