Conventus, conventum*

23 sept. 2016
Vizualizari: 4435

Cuvintele ne apropie ori ne despart. Vorbesc despre iubirile sau durerile noastre. Despre neliniști, tristeți, neîmpliniri. Sau, din contră, despre împăcare, mulțumire ori visuri împlinite.

Am stat mereu departe de ele. Nu mi le-am apropriat niciodată citind cât ar fi trebuit. Nu am visat să le aliniez la un start cu final nedefinit. Ne-am împrietenit întâmplător. La orele dimineții, le așterneam uneori dintr-o răsuflare, întrebându-mă apoi cine le-a scris acolo. Am conlocuit cu ele și o fac încă fără să ne simțim unul. Aproape că mă autosituez în categoria celor mulți care mai mult scriu decât citesc. Mă autoexclud scriind despre ce mă preocupă sau, mai ales, despre ce simt. Fără să simulez că știu. Întrebându-mă, pentru a încerca să aflu.

Cuvintele mă eliberează de alte gânduri, mă învăluie și acaparează, așezându-se cuminți într-o succesiune niciodată previzibilă. Scriu fără să mă gândesc la final. Fără să-l anticipez. Le las să mă conducă și, mai mereu, la sfârșit, îmi induc bucurii ciudate, dar mereu plăcute.

Mă feresc să mă las înregimentat de ele în preocupări formale. Ajung să mă refugiez în teme uneori (prea) intime. Câteodată îmi propun să scriu fără să pot așterne prima literă. Cuvintele urmează un drum neștiut. Le caut zile sau săptămâni, dar vin pe neașteptate, la un simplu gând, la o mirare ori o simplă întrebare. Fără un program prestabilit. Pesemne că sunt tributare unor chemări ancestrale, unor incantații indefinibile, accesibile după coduri greu descifrabile. Cu siguranță, pentru mine, intangibile fără trăiri sincere…

„Frumos” e un cuvânt care, alăturat altora, devine un tot. Un întreg. Cuvintele frumoase sunt baza unui proiect pe care am fost invidios. Pe care l-am admirat. Dorit. Era împlinirea unui vis ce se înfiripa și concretiza în afara mea și independent de mine. Curios ca visul tău să nu te includă! Să nu participi. Dar să-ți urmeze fidel dorințele. Am admirat partizanatul necomun mass-media, chiar amputat de viziune și principii, cum este azi. Vedeam un partizanat al oamenilor și ideilor. Unei proprii filozofii simple și naturale. Dar nu simplistă. Mă împlinea ce vedeam. Am ales să particip. Am făcut pasul devenind actor în propriul vis.

LEGAL POINT vorbește, prin cuvinte, despre o bucurie. De fapt, despre mai multe. Mai ales despre bucuria sinceră a discuției, a ideilor izvorâte din interacțiunea pe care oamenii o dezvoltă în momentele speciale; despre bucuria vederii ori revederii. Cuvintele dintre aceste coperți sunt cărămizile cu care am clădit stările speciale pe care le-am trăit și le-am dorit împărtășite.

Liant ne este sinceritatea a ceea ce simțim când ne apropiem. Dar mai ales lipsa preconcepțiilor. Mergem la întâlniri dorind să acumulăm; să descoperim; să înțelegem. Ne schimbă toate acestea. Ne folosim de cuvinte, dar și de fotografii ca sa fixăm stări. Imortalizăm trăiri necomune prezentului. Care ne fac bine. Sperăm să facă bine.

Celebrăm, prin cuvinte, bucuria apropierii de invitații noștri, tușând acele trăiri care trădează căldura amfitrionului ce pune interlocutorul în lumina care îl avantajează cel mai bine. Timpul s-a compactat. Trăim vremi și vremuri care ne apasă sau ne trăiesc. LEGAL POINT nu se grăbește. Celebrează lucrurile în care credem și cărora le rămânem fideli.

Prin LEGAL POINT trăim însă intens un proiect care ne împlinește și vorbește despre noi mai mult și mai puternic decât am putea-o face individual. Este un corolar de aspirații și așteptări. Este un catalizator de idei pe care le dorim împărtășite. Este un izvor de visuri. Un pod peste neîmplinirile mărunte. Un aeroport de pe care decolăm într-un carusel de proiecte și construcții viitoare.

Am realizat mai puțin decât am sperat. Am concretizat doar o mică parte din lucrurile la care am visat. Din puținul de acum, sperăm însă să răzbată dorința și neliniștea obligatorii unei construcții solide viitoare. Ne-am tatonat ca echipă și ne-am descoperit descoperindu-i pe invitații noștri. Ne-am simțit mici la umbra unora dintre ei, dar am fost întăriți de curajul lor de a transmite. Am devenit puternici aflând.

LEGAL POINT este un vis frumos unde dezbatem, dar mai ales trăim, descoperim, simțim ori argumentăm intens. Cu argumente consistente sau doar de dragul unei idei aparent colosale. Uneori primează evidența, alteori intuiția. De fiecare dată, bunele intenții.

În mâinile dumneavoastră vă suntem acum musafiri. Suntem de cealaltă parte a baricadei. Încercăm să transmitem și să vă convingem. Vă conducem, însă fără a dori să vă orientăm. Vă lăsăm să alegeți un interviu sau altul, să achiesați la o afirmație sau alta, să acceptați ori să combateți o idee ori o afirmație. Sigur ne vom bucura împreună de GALERIA LEGAL POINT. Ne vom lăsa mintea să plutească și să asimileze, după mai multe citiri, incredibilele șapouri care întregesc un proiect ce vorbește despre lucrurile simple, dar adevărate…

Transmitem printr-un proiect special, PREMIILE REVISTEI LEGAL POINT, o parte din viziunea noastră. Ele vorbesc despre percepția asupra celor ce se întâmplă sau ni se întâmplă. Este modalitatea de a arăta că nu suntem indiferenți. Că ajung la noi lucrurile importante. Conferindu-le, oprim timpul punând în lumină oamenii care stau la baza lor. Le admirăm realizările și ne bucurăm că le putem celebra.

Într-o lume în care reperele devin relative, îndrăznim să propunem standarde care să le statueze. Sperăm ca lumea în care credem să existe. Cuvintele revistei vorbesc despre acest deziderat cu inflexiuni și pe tonalități care particularizează.

Clădim prin cuvinte. De aceasta dată, o revistă. Ne dorim ca această „adunare” prilejuită, dorită și așteptată să fie baza „înțelegerii”.


Acest editorial a fost publicat în nr. 1/2016 al revistei LEGAL POINT.

* Mergând la origine – la limba latină –, găsim în DEX, în dreptul termenului CUVÂNT, următoarele înțelesuri: conventus = „adunare, întrunire”, conventum = „înțelegere”. În mod natural, aceste rânduri poartă un titlu care vorbește despre toate acestea.

Conventus, conventum* was last modified: octombrie 25th, 2017 by Nicolae Cîrstea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC (UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND - EVRIKA PUBLISING) şi al UJmag.ro.A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost reprezentant al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris: