Contractul de leasing. Persoanele juridice nu pot invoca dispoziţiile Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive (CPC)

21 dec. 2016
Vizualizari: 1487
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 1069/2016

CPC: art. 312 [art. 496 NCPC]

Chestiunea de drept supusă analizei vizează sfera aplicării Legii nr. 193/2000 în cazul garantului ipotecar – persoană fizică – semnatar în contractele de leasing financiar încheiate între o societate comercială și o unitate bancară.

Astfel, pentru a determina domeniul de aplicare a legii trebuie făcută distincția cu privire la calitatea părților și natura actului juridic.

În ceea ce privește părțile, legiuitorul a făcut referire la comerciant și consumator, stabilind, în mod clar, persoanele care pot beneficia de dispozițiile legii privind clauzele abuzive.

În conformitate cu dispozițiile O.G. nr. 21/1992, Legea nr. 193/2000 și Legea nr. 86/2004, subiectele raportului juridic ce intră sub incidența legislației privind protecția consumatorilor sunt, pe de o parte, profesionistul – comerciantul – care fabrică un produs, îl distribuie, comercializează, respectiv furnizează un serviciu și, pe de altă parte, consumatorul care achiziționează un produs ori beneficiază de un serviciu oferit de un profesionist.

Prin urmare, reiese că persoanele juridice nu pot invoca dispozițiile Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive, legiuitorul excluzându-le din categoria persoanelor care pot beneficia de prevederile acestei legi.

În speță, în considerarea faptului că reclamanta SC B. SRL este un profesionist, iar suma împrumutată a fost destinată finanțării activității economice curente, se reține că, în mod corect, s-a constatat că reclamantul A. – în calitate de garant – a acționat în atingerea unui interes legat de activitatea sa profesională și nu un interes personal, astfel încât acesta nu are calitatea de consumator în sensul Legii nr. 193/2000, iar raportul juridic încheiat între acesta și pârâtă fiind distinct de raportul juridic principal, născut în baza contractului de credit.

Așadar, actul juridic la care a participat reclamantul are un caracter accesoriu contractelor de leasing semnate între reclamanta SC B. SRL și pârâta SC C. SA, astfel că nu i se poate reține calitatea de consumator în accepțiunea art. 2 alin. (1) din lege având în vedere că utilizatorul – SC B. SRL – este comerciant și nu poate fi încadrat în categoria persoanelor limitativ prevăzute de norma legală evocată, așa cum corect a reținut instanța de apel.

Premisele evocate prin hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene, invocată în susținerea prezentului recurs, nu sunt aceleași cu cele ale cauzei, astfel că, nefiind îndeplinite cerințele prevăzute de dispozițiile legale arătate cu privire la calitatea părților și la natura actului juridic, criticile recurentului sub acest aspect vor fi respinse iar argumentele care vizează caracterul abuziv al clauzelor în litigiu întemeiate pe dispozițiile Legii nr. 193/2000 nu pot fi supuse analizei.

În considerarea celor ce preced, Înalta Curte, în temeiul art. 312 C. proc. civ. [art. 496 NCPC], constatând că decizia recurată nu este susceptibilă de a fi cenzurată din perspectiva criticilor formulate, va respinge ca nefondat recursul reclamantului A.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contractul de leasing. Persoanele juridice nu pot invoca dispozițiile Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive (CPC) was last modified: decembrie 20th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: