Conferința Conflictele juridice de natură constituțională

3231       0

Conferința Științifică cu tema „Conflictele juridice de natură constituțională” 📅 25 martie 2017 Timișoara Conferința Științifică cu tema „Conflictele juridice de natură constituțională”

Data 25 martie 2017
Locația Sala Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara


Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara și Centrul European de Studii și Cercetări Juridice, în colaborare cu cadrele didactice de la facultățile de drept din Hexagon din cadrul Universităților București, „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, „Al. I. Cuza” Iași, „Lucian Blaga” Sibiu și Craiova organizează Conferința Științifică având ca temă Conflictele juridice de natură constituțională. 

Conferința se desfășură cu participarea unor prestigioși specialiști în drept, invitați din partea Curții Constituționale a României, Parlamentului României, Guvernului/Ministerului de Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA, DIICOT, Avocatului Poporului, Asociațiilor Magistraților, Organizațiilor profesiilor juridice, precum și ai instanțelor și parchetelor din țară.

Potrivit invitației la eveniment, organizarea unei conferințe pe această temă, într-un interval de timp atât de scurt, este determinată de actualitatea subiectului și de interesul pe care acesta l-a suscitat, inclusiv în raport cu recentele decizii ale Curții Constituționale a României privind cererile de soluționare a conflictelor juridice de natură constituțională.

Conferința va avea loc în data de 25 martie 2017, în sala Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, între orele 9-18.

Lucrările conferinței se vor desfășura pe 5 panele:

  • Conflictele juridice de natură constituțională – o problemă de drept și/sau una politică?
  • Conflicte juridice de natură constituțională în interiorul puterii executive
  • Conflicte juridice de natură constituțională între puterea legislativă și cea judecătorească
  • Conflicte juridice de natură constituțională între puterea executivă și cea judecătorească
  • Conflicte juridice de natură constituțională între puterea legislativă și cea executivă

La fiecare panel, 2-4 specialiști în drept încearcă soluționarea unor probleme legate de tema panelului respectiv.

Lucrările Conferinței vor fi transmise online și înregistrate, iar ulterior publicate într-un volum, prin grija Editurii Universul Juridic.

Sunt invitați să participe la lucrările Conferinței juriști – teoreticieni și practicieni ai dreptului din întreaga țară.

Programul concret al Conferinței, temele/problemele în dezbatere și componența colectivelor de specialiști de la fiecare panel se vor stabili în PROGRAMUL CONFERINȚEI.

Redăm mai jos Proiectul de program, după cum urmează:

Panelul I: Conflictele juridice de natură constituțională – o problemă de drept și/sau una politică?

  • Raționamente juridice și analize politice în soluționarea conflictelor de natură constituțională, născute între autoritățile publice.
  • Soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională – o activitate de arbitraj sau una de conservare a ordinii de drept? Ce deosebește soluționarea unui astfel de conflict de medierea între autoritățile publice, la care poate recurge Președintele României?
  • Conflictele juridice de natură constituțională, între separația și echilibrul puterilor. Ce a urmărit legiuitorul constituant prin învestirea Curții Constituționale cu atribuția soluționării acestor conflicte?

Panelul II: Conflictele juridice de natură constituțională în interiorul puterii executive

  • Executivul bicefal – premisă a unor multiple conflicte juridice de natură constituțională?
  • Conflictul juridic de natură constituțională și partajarea funcției de reprezentare a statului între Președintele României și Primul-ministru al Guvernului României.
  • Implicarea Președintelui României în activitatea Guvernului – un specific al guvernământului semi-prezidențial sau ocazia unor conflicte juridice de natură constituțională?

Panelul III: Conflictele juridice de natură constituțională între puterea legislativă și cea judecătorească

  • Este refuzul Parlamentului de a încuviința reținerea, arestarea sau percheziționarea deputaților ori a senatorilor un fapt capabil să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între puterea legislativă și puterea judecătorească?
  • Poate ocaziona activitatea de legiferare declanșarea unor conflicte juridice de natură constituțională? Când, cum și pentru care motive?
  • Poate Parlamentul sesiza Curtea Constituțională cu existența unui conflict juridic de natură constituțională născut între puterea executivă și cea judecătorească? Primează susținerea politică a propriului guvern sau respectarea, în orice condiții, a independenței justiției?

Panelul IV: Conflictele juridice de natură constituțională între puterea executivă și cea judecătorească

  • Conflicte juridice de natură constituțională generate de emiterea de către Guvern a unor ordonanțe sau ordonanțe de urgență.
  • Urmărirea penală a membrilor Guvernului – motivul sau pretextul declanșării unor conflicte juridice de natură constituțională?
  • Conflictele juridice de natură constituțională, între activitatea politico-decizională a Guvernului și anchetarea de către Ministerul Public a acestei activități. Decizia guvernamentală, între substanță politică și proceduri juridice.

Panelul V: Conflictele juridice de natură constituțională între puterea legislativă și cea executivă

  • Posibile conflicte juridice de natură constituțională născute între puterea legislativă și cea executivă, determinate de emiterea de către Guvern a unei ordonanțe sau ordonanțe de urgență.
  • Poate declanșa un conflict juridic de natură constituțională modul în care este exercitată funcția de control parlamentar asupra administrației publice?
  • Posibile conflicte juridice de natură constituțională generate de construcția și execuția bugetelor de stat.
Conferința Științifică cu tema „Conflictele juridice de natură constituțională” was last modified: februarie 8th, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: