[Cum a fost] Conferința internațională „Arbitration in Eastern Europe. Trends and Developements” – București

2023       0
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României a organizat în data de 24 noiembrie 2015 o conferință internațională cu tema „Arbitration in Eastern Europe. Trends and Developments”.

La acest eveniment au participat președintele Curții Internaționale de Arbitraj Comercial ICC, președinții curților naționale de arbitraj comercial din Croația, Estonia, Lituania, Ucraina și Republica Moldova, specialiști în domeniul arbitrajului comercial internațional, dar și persoane interesate de acest domeniu. Aceștia au dezbătut probleme actuale ale arbitrajului comercial în Europa precum: costurile pe care le presupune soluționarea litigiilor comerciale prin intermediul arbitrajului, modul de selecție a arbitrilor, obstacolele legislative în dezvoltarea arbitrajului, dar și problemele legate de etică în domeniul arbitrajului comercial.

Cei care au deschis conferința au fost dl. Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, dl. Stefan Deaconu, președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României și dl. Alexis Mourre președintele Curții Internaționale de Arbitraj Comercial ICC.

Dezvoltarea economică a unei țări are nevoie de rezolvarea eficientă, rapidă, a eventualelor conflicte care apar între oamenii de business sau în domeniul business-ului. Relațiile economice sunt motorul economiei naționale, iar noua conducere a Camerei de Comerț dorește o revigorare a arbitrajului și cred că în noua sa structură are toate șansele să obțină rezultate pozitive. Provocările din ultimii ani cu care s-a confruntat România au fost de natură să scadă încrederea mediului economic, mediului de afaceri în arbitraj, dar sperăm ca în cel mai scurt timp să revigorăm arbitrajul și să arătăm că rămâne în continuare o modalitate eficientă, rapidă de soluționare a posibilelor conflicte sau divergențe din cadrul mediului economic”, a spus domnul Ștefan Deaconu.

În cuvântul său de deschidere, dl. Mourre a vorbit despre nevoia de încredere, profesionalism și integritate în arbitraj, dar și despre nevoia de reînnoire a generațiilor de arbitri printr-un sistem bazat pe diversitate (un exemplu bun fiind promovarea generațiilor tinere de arbitri și prezența mai multor femei în domeniul arbitrajului).

Printre vorbitori s-au numărat și dna Crenguța Leaua, vicepreședinte al Curții Internaționale de Arbitraj Comercial ICC care a discutat despre arbitrajul eficient din perspectiva costurilor, dar și dl. Cornel Popa, partener în cadrul Țuca, Zbârcea & Asociații care a vorbit despre obstacolele legislative în dezvoltarea arbitrajului în România.

Președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional din Ucraina, dl. Mykola Selivon, a prezentat situația actuală a arbitrajului comercial din Ucraina afirmând că acesta trece printr-un proces intern de modernizare și adaptare la noile realități economice ale țării.

În continuare, dl. Alexandru Dragoș Sitaru, profesor la Universitatea din București, arbitru și membru al colegiului Curții de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, a vorbit despre aplicarea regulilor arbitrale de către părți și despre practica Curții Internaționale de Arbitraj Comercial în acest domeniu.

Un alt invitat al conferinței care s-a adresat auditoriului a fost președintele Curții de Arbitraj Comercial din Estonia, dl. Asko Pohla. El a pus în discuție situația actuală a arbitrajului comercial din Estonia și ultimele îmbunătățiri ale regulilor procedurale utilizate în arbitrajul comercial din această țară, punând accentul pe nevoia de transparență a sistemului pentru o bună funcționare.

În a doua parte a dezbaterilor, dl. Florian Nițu, partener la Popovici, Nițu, Stoica & Asociații a vorbit despre reglementările juridice paralele în domeniul arbitrajului, iar dna. Sorina Olaru, avocat partener la Nestor, Nestor, Diculescu, Kingston, Petersen despre extinderea arbitrajului către nesemnatarii convenției arbitrale.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În ultima parte a lucrărilor conferinței, dl. Radu Bogdan Bobei, membru al UNIDROIT Governing Council, a abordat tema cu titlul „Putem vorbi de un «soft law» în arbitrajul internațional?”, iar dna. Cristina Florescu, arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, a pledat pentru integritate și corectitudine în procedurile arbitrale.

Participanții la eveniment au primit din partea Institutului Național Pentru Pregătire și Perfecționare a Avocaților 10 ore de pregătire profesională continuă, iar limbile de lucru au fost româna, engleza și rusa.

Conferința a fost prilejuită de reuniunea la București a Grupului European de Arbitraj (EAG), fiind pentru a doua oară în ultimii 25 de ani când România găzduiește reuniunea anuală a EAG.

Vizualizați și galeria foto:


Evenimentul a fost transmis LIVE, în EXCLUSIVITATE pe www.universuljuridic.ro.

Live-text

Ștefan Deaconu, Președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional:

9:15: „Arbitrajul este o muncă de echipă, și echipele, cred eu, întotdeauna înving”.

„Integritatea este un cuvânt cheie pentru arbitraj, pentru că cei ce fac arbitraj trebuie să fie integri. Integritatea oamenilor care fac arbitraj este fundamentală”.

„Arbitrajul rămâne o alternativă de rezolvare a litigiilor comerciale pentru că presupune rapiditate, eficiență și reprezintă o adevărată ancoră pentru mediul economic al unei țări”.

Alexis Mourre, președintele Curții Internaționale de Arbitraj:

9:25: „Vremurile în care încrederea în arbitraj era un dat s-au terminat”.

„În prezent trebuie să restabilim ceea ce arbitrajul este de fapt, un mod corect de a soluționa litigii comerciale”.

Domnul Mourre ridică problema supraîncărcării unora dintre arbitrii internaționali, care ajung să arbitreze uneori și peste 40 de cazuri simultan.

9:40: Lipsa transparenței în procesul de arbitraj este alta problemă, consideră dl. Mourre.

„Vedem prea multe jurisdicții care nu sunt foarte deschiși privind declarațiile de conflict de interese.

Datoria arbitrilor este să dezvăluie orice circumstanță care are putea fi relevantă pentru curtea din care fac parte”.

9:45: Ce putem face pentru a adresa noile provocări?

Este nevoie de  încredere, profesionalism, integritate și transparență.

„Diversitatea de asemenea este viitorul arbitrajului.

România este un exemplu foarte bun pentru asta, avem o nouă generație în România, un grup nou de arbitrii care ajung să fie remarcați și cred că aceasta este o cale bună pentru viitorul arbitrajului”.

Crenguța Leaua, vicepreședinte al Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris:

Doamna Leaua vorbește pe tema „Arbitraj ieftin vs. arbitraj eficient din perspectiva costurilor”.

9:50: „Ce înseamna ieftin: cel mai mic cost.

Eficiență: rezultate bune, fără costuri mari.

Eficiența este deci orientată spre rezultat.

Ieftin nu înseamnă doar că nu costă mult, dar că nici nu valorează mult”.

9:55: „Costul pentru convenția de arbitraj este zero, sau aproape zero, pentru că aceasta poate fi descărcată de pe site-ul instituțiilor de arbitraj. Costul se poate ridica ulterior însă, în cazul în care aceasta este redactată greșit.

Alegerea Curții potrivite, dovezilor ce vor fi prezentate, sunt foarte importante în anticiparea fazelor ulterioare.

Următoare etapă în compararea costurilor cu rezultatele așteptate presupune alegerea instituția de arbitraj care va gestiona cazul”.

10:00: „Există o relație între taxele percepute de arbitrii, care sunt încadrate între un minim și un maxim, și rezultatul final al disputei”.

„Care este riscul financiar pe care ți-l asumi atunci când desemnezi un arbitru știind că respectivul arbitru ar putea fi susceptibil unei contestări?

Recomand în procesul de alegere a unui arbitru să se consulte nu numai C.V.-ul respectivul arbitru, ci și declarația sa de interese și independență”.

10:05: Costurile de transport: „Calculați costurile pentru transportul aerian, pentru echipamentul de care veți avea nevoie, pentru deplasarea participanților. Raportul poate fi de la 1 la 3 în funcție de orașul pe care îl alegeți”.

„Mai e și o problemă de credibilitate. Unii martori vor fi priviți cu un anumit grad de încredere de către tribunal.

Aceste sunt toate costuri”.

10:15: „Costurile pentru executarea deciziilor sunt în general luate în vedere târziu în procedura de arbitraj.

Alte costuri pot intervenit, precum finanțarea arbitrajului”.

10:20: Unele instituții au implementat unelte pentru estimarea costurilor privind procedura de arbitraj, precum Curtea de Arbitraj Comercial Internațional. Există și un raport publicat de Curte în acest sens.

Următorul vorbitor este Cornel Popa, specialist in arbitraje comerciale, tema prezentării sale fiind Obstacole legislative în procedura de arbitraj în România”.

„Arbitrabilitatea are două fațete.

În NCPC sunt două secțiuni privind arbitrajul, cel național și cel internațional”.

„Arbitrabilitatea contractelor publice este întâlnită des în practica noastră”.

„Câștigătorul unui litigiu de arbitraj va trebui să se ducă la o curte naționala sau la un notar public pentru a valida rezultatul arbitrajului”.

10:50: Lucrările de deschidere au luat sfârșit, urmând sesiunea de dezbateri.



Marți, 24 noiembrie 2015

între orele 9:00 și 16:00

 Camera de Comerț și Industrie a României, din Bld. Octavian Goga, nr. 2, sector 3, București,

Sala A.I.Cuza.

 Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României

 

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României invită specialiștii în domeniul arbitrajului comercial internațional, dar și persoanele interesante de acest domeniu, să participe la conferința internațională cu tema „Arbitration in Eastern Europe. Trends and Developements”.

Conferința este prilejuită de reuniunea la București a Grupului European de Arbitraj (EAG), care anul acesta va fi găzduită de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României și la care vor participa Președintele Curții Internaționale de Arbitraj (ICC), dl. Alexis MOURRE, vicepreședinți ai acestei Curți și președinții Curților naționale de arbitraj comercial din statele central și est europene.

Acest eveniment vă va oferi prilejul de a afla răspunsuri la o serie de probleme cu care se confruntă arbitrajul comercial în Europa. De asemenea, vă veți putea întâlni sau reîntâlni colegii arbitri din celelalte țări și veți putea lua cuvântul în sesiunile conferinței.

Limbile de lucru vor fi româna, engleza și rusa, cu traducere simultană.

Taxa de participare este de 250 Lei și se poate plăti în contul R031 RZBR 0000 0600 0240 7957.

Cei care doresc să participe la acest eveniment sunt rugați să se înscrie până la data de 16 noiembrie 2015, transmițând organizatorilor numele participanților și confirmarea plății taxei  de participare la una  din următoarele adrese de e‐mail: laurentiu.pirnea@ccir.ro, arbitration@ccir.ro, sau prin fax la nr. 021.319.01.26.

Participanții la acest eveniment vor primi din partea Institutului Național Pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților 10 ore de pregătire profesională continuă.

Programul Conferinței va fi făcut public în perioada următoare.

Sursa informației este anunțul publicat de Curtea de Arbitraj Comercial Internațional (www.arbitration.ccir.ro).

 

[Cum a fost] Conferința internațională „Arbitration in Eastern Europe. Trends and Developements” – București was last modified: noiembrie 27th, 2015 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: