Conferință [Cum a fost] Conferința „Arbitrajul intern și internațional”

1660       0

[Cum a fost] Conferința „Arbitrajul intern și internațional” 📅 16 noiembrie 2016 Craiova [Cum a fost] Conferința „Arbitrajul intern și internațional”

Data 16 noiembrie 2016
Locația Facultatea de Drept, Aula Magna (Calea București, nr.107A)

Update 22 noiembrie 2016: Cum a fost

Miercuri, 16 noiembrie 2016, în Aula Magna a Facultății de Drept a avut loc Conferința „Arbitrajul intern și internațional” organizată de Curtea de Arbitraj Dolj, Camera de Comerț și Industrie Dolj în colaborare cu Facultatea de Drept a Universității din Craiova și Baroul Dolj.

Invitații evenimentului au fost prof. univ. dr. Michael MARTINEK, Facultatea de Drept a Universității din Saarland – Germania și dr. ing. Gabriel VLĂDUȚ – Președintele Camerei de Comerț și Industrie Dolj.

Primul mesaj al conferinței, a venit din partea domnului avocat Lucian Bernd Săuleanu, Președinte al Curții de Arbitraj Dolj și Decan al Baroului Dolj, care, înainte de toate, a transmis un mesaj de mulțumire participanților și invitaților, conturând totodată cadrul general al evenimentului, prin sublinierea importanței arbitrajului și necesitatea revitalizării acestei instituții.

În continuare, dr. ing. Gabriel Vlăduț, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Dolj, a salutat inițiativa Curții de Arbitraj Dolj de a organiza conferința, fiind în asentimentul oamenilor de afaceri și juriștilor cu privire la nevoia de a aduce instituția arbitrajului în rândul mecanismelor de soluționare alternativă a litigiilor comerciale. În acest sens, domnul Președinte Vlăduț a afirmat că ”În lista arbitrilor pe care i-am selecționat și i-am aprobat la nivelul Camerei de Comerț se află și arbitri cu expertiză și experiență internațională dovedită, pentru că sunt din ce în ce mai multe societăți, chiar la nivelul Doljului, dar și al regiunii Oltenia, care au afaceri internaționale.” Prin urmare, se încearcă o perfecționare a procedurilor arbitrale, precum și o reafirmare a principiilor și regulilor de arbitraj, astfel încât acesta să câștige cât mai multă încredere și să fie calea aleasă de litiganți în soluționarea diferendelor apărute între aceștia.

Plecând de la ideea că „arbitrajul a devenit la acest moment mai puțin viguros”, Lucian Săuleanu a ținut să menționeze câteva repere istorice ale arbitrajului și să sublinieze tradiția îndelungată a acestuia, având în vedere că a fost reglementat inițial în Codul de procedură civilă al României din 1865.

În anul 1953 a fost înființată Curtea de Arbitraj Comercial Internațional din București care ”a menținut în viață” într-o perioadă tulbure dreptul comercial, fiind ”singura insulă de supraviețuire a acestuia zeci de ani de zile”.

Conferinta Arbitrajul Intern si International, Craiova 16 nov 2016

Din păcate însă, procedura arbitrală a intrat în declin în ultimii 10-15 ani, motiv pentru care se încearcă o revitalizare a acestei instituții. Este important ca practicienii dreptului să înțeleagă necesitatea soluționării litigiilor într-o manieră cât mai rapidă și mai eficientă, iar calea spre un astfel de rezultat constă în arbitraj. Acesta este scopul propus a fi atins în perioada imediat următoare – revitalizarea și reconfigurarea arbitrajului, spre a redeveni o opțiune reală de soluționare a litigiilor în regiunea Olteniei, soluție care depinde de colegii avocați și consilieri juridici de a insera în contracte clauze compromisorii.

Invitatul special al evenimentului, dl. prof.univ.dr. Michael Martinek, un profesionist desăvârșit în domeniul dreptului și cu o expertiză deosebită în arbitrajul internațional, a reușit prin pledoaria Domniei Sale să creioneze un tablou complet a ceea ce înseamnă instituția arbitrajului, scoțând în evidență specificitățile acestuia în diferite sisteme de drept, cum ar fi cel german, francez sau elvețian.

Fiind un adept al arbitrajului, prof. Martinek îndeamnă justițiabilii și parcticienii dreptului să se îndrepte spre această ramură, aducând în acest sens o serie de argumente, și anume: rapiditatea soluționării diferendelor printr-o hotărâre care nu este supusă căilor de atac, confidențialitatea desfășurării ședințelor, specializarea arbitrilor care duce la o eficientizare a procedurii de rezolvare a litigiilor, precum și la o abordare cât mai profesionistă și aprofundată a fiecărei spețe deferite soluționării. Nu în ultimul rând, taxele aferente sunt mult mai reduse decât cele din sistemul justițiar de stat.

În concluzie, așa cum a menționat și dl. prof. Martinek, ”arbitrajul este mai rapid și mai eficient”, iar o readucere a acestuia pe linia de plutire trebuie să fie rezultatul colaborării atât al celor care aplică, cât și al celor care înfăptuiesc legea.

Interviu cu domnul profesor Michael Martinek


Interviul cu domnul Michael Martinek, prof. univ. dr., Facultatea de Drept, Universitatea din Saarbrücken – Germania, a fost realizat în biblioteca Baroului Dolj de către domnul avocat Dragoș Nicu, consilier al Baroului Dolj.

Sursa informației


Curtea de Arbitraj Dolj, Camera de Comerț și Industrie Dolj

în colaborare cu

Facultatea de Drept, Universitatea din Craiova și Baroul Dolj

organizează Conferința

ARBITRAJUL INTERN ȘI INTERNAȚIONAL

în ziua de miercuri, 16 noiembrie 2016, ora 16.00

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Aula Magna, Facultatea de Drept (Craiova, Calea București, nr.107A)

Gabriel Vlăduț
Doctor Inginer
Președintele Camerei de Comerț și Industrie Dolj
Cuvânt de deschidere

Lucian Bernd Săuleanu
Avocat
Președintele Curții de Arbitraj Dolj

Michael Martinek
Prof. univ. dr.
Universitatea din Saarland, Germania
International commercial arbitration. Advantages of arbitration as alternative dispute resolution
Prezentarea domnului profesor Martinek va fi în limba engleză și se asigură traducere simultană.

Sunt invitați să participe oameni de afaceri, avocați, cadre didactice, practicieni ai dreptului și studenți. Nu se percepe taxă de participare.

Sursa informației

[Cum a fost] Conferința „Arbitrajul intern și internațional” was last modified: noiembrie 22nd, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: