Comisia Europeană propune o nouă abordare privind insolvența întreprinderilor: promovarea restructurării timpurii în vederea sprijinirii creșterii economice și a protejării locurilor de muncă

2 dec. 2016
Vizualizari: 1138
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Comisia Europeană a prezentat, pentru prima dată, un set de norme europene privind insolvența întreprinderilor.

Sistemele funcționale în materie de insolvență și de restructurare sunt esențiale pentru sprijinirea creșterii economice și crearea de locuri de muncă. Această inițiativă va oferi întreprinderilor care se confruntă cu dificultăți financiare mai multe oportunități pentru a-și restructura din timp activitatea, în scopul de a preveni falimentul și a evita disponibilizarea personalului angajat. Inițiativa va garanta că antreprenorii beneficiază de o a doua șansă de a face afaceri după un faliment. De asemenea, va avea drept rezultat proceduri de insolvență mai eficace și mai eficiente pe întreg teritoriul UE.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „Dorim să ajutăm întreprinderile să se restructureze din timp, astfel încât locurile de muncă să poată fi salvate, iar valoarea să poată fi păstrată. Dorim, de asemenea, să sprijinim antreprenorii care eșuează să își revină mai rapid, să depășească momentul dificil și să încerce din nou, într-un mod mai înțelept.”

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „Anual, 200 000 de firme din UE intră în faliment, fapt ce are drept rezultat pierderea a 1,7 milioane de locuri de muncă. Acest lucru ar putea fi de multe ori evitat dacă am avea proceduri mai eficiente în materie de insolvență și restructurare. Este vremea să se ofere antreprenorilor o a doua șansă de a reîncepe o afacere prin descărcarea integrală de datorii în termen de cel mult trei ani.”

Această inițiativă este un rezultat major al Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital și al Strategiei privind piața unică și va contribui la înlăturarea unor bariere importante din calea dezvoltării piețelor de capital din UE, oferind securitate juridică investitorilor transfrontalieri și societăților comerciale care desfășoară activități pe teritoriul UE. Noile norme vor contribui la atragerea investitorilor, la crearea și menținerea locurilor de muncă și vor ajuta economiile să absoarbă șocurile economice. În prezent, prea multe societăți comerciale viabile care se confruntă cu dificultăți financiare sunt îndreptate către lichidare în locul unei restructurări timpurii, iar numărul întreprinzătorilor cărora li se oferă o a doua șansă este prea redus.

Propunerea reprezintă o veste bună și pentru stabilitatea financiară. Procedurile de restructurare eficientă vor preveni intrarea întreprinderilor în incapacitatea de a-și achita creditele la bănci și vor contribui la abordarea problemei nivelurilor ridicate de credite neperformante în unele părți ale sectorului bancar din UE. Acest lucru va permite băncilor să acorde mai multe împrumuturi consumatorilor și întreprinderilor.

Propunerea de directivă se axează pe trei elemente esențiale:

• principii comune privind utilizarea unor cadre de restructurare timpurie, care vor ajuta întreprinderile să își continue activitatea și să mențină locurile de muncă;

• norme pentru a permite antreprenorilor să beneficieze de o a doua șansă, întrucât aceștia vor fi descărcați integral de datorii după o perioadă de cel mult 3 ani. În prezent, jumătate dintre europeni afirmă că nu ar demara o afacere de teama eșecului;

• măsuri specifice pentru statele membre în vederea sporirii eficienței procedurilor de insolvență, de restructurare și de descărcare de datorii. Acest lucru va reduce durata și costurile excesive ale procedurilor din multe state membre, care au drept rezultat insecuritate juridică pentru creditori și investitori și rate scăzute de recuperare a datoriilor neplătite.

Noile norme vor urmări următoarele principii de bază pentru a asigura coerența și eficiența în întreaga UE a cadrelor de insolvență și de restructurare:

• societățile comerciale care se confruntă cu dificultăți financiare, în special IMM-urile, vor avea acces la instrumente de avertizare timpurie pentru a detecta o deteriorare a situației economice și a asigura restructurarea într-un stadiu timpuriu;

• cadrele flexibile și preventive de restructurare vor simplifica procedurile judiciare lungi, complexe și costisitoare. În cazul în care este necesar, instanțele naționale trebuie să se implice pentru a proteja interesele părților interesate;

• debitorul va beneficia de o perioadă limitată, de maximum patru luni, în care este protejat împotriva cererilor de executare silită, fapt care ar facilita negocierile și ar permite o restructurare reușită;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

• creditorii minoritari și acționarii care au opinii divergente nu vor putea să blocheze planurile de restructurare, însă interesele lor legitime vor fi protejate;

• vor fi protejate în mod specific noile finanțări, fapt care va spori șansele de restructurare cu succes;

• grație unor proceduri de restructurare preventive, lucrătorii vor beneficia de o protecție completă asigurată prin dreptul muncii, în conformitate cu legislația existentă a UE;

• formarea, specializarea practicienilor și a instanțelor și utilizarea tehnologiei (de exemplu, posibilitatea de a depune cererile și de a adresa notificări creditorilor pe cale electronică) vor îmbunătăți eficiența și vor reduce durata procedurilor de insolvență, de restructurare și de oferire a unei a doua șanse.

Context

Regulamentul privind procedurile de insolvență din 2015 se concentrează pe soluționarea conflictelor de competență și de legi în procedurile transfrontaliere de insolvență și asigură recunoașterea la nivelul UE a hotărârilor în materie de insolvență. Acesta nu armonizează aspectele de fond ale legislațiilor în materie de insolvență din statele membre.

Examinările punerii în aplicare a recomandării din 2014 privind restructurarea și „a doua șansă”, au arătat că, în pofida reformelor din domeniul insolvenței, normele sunt încă divergente și rămân ineficiente în unele țări. În mai multe state membre, nu este posibilă restructurarea unei întreprinderi înainte de intrarea acesteia în insolvență. În ceea ce privește a doua șansă, au rămas diferențe importante în privința duratei perioadei de descărcare de datorii.

Astfel de diferențe la nivelul cadrelor juridice ale statelor membre au drept rezultat insecuritate juridică, costuri suplimentare pentru investitori în ceea ce privește evaluarea riscurilor acestora, piețe de capital mai puțin dezvoltate și persistența unor obstacole în calea restructurării eficiente a societăților comerciale viabile din UE, inclusiv a grupurilor de întreprinderi transfrontaliere.

În acest context, Planul de acțiune privind uniunea piețelor de capital din 2015 a anunțat o inițiativă legislativă privind insolvența întreprinderilor, care include restructurarea timpurie și „a doua șansă”. Această inițiativă este menită să abordeze cele mai importante obstacole care stau în calea liberei circulații a capitalurilor și se bazează pe sisteme naționale care funcționează bine. Strategia privind piața unică a anunțat sprijinirea antreprenorilor prin intermediul unor acte legislative care să creeze un mediu de reglementare în care eșecul în afaceri poate fi gestionat fără ca antreprenorii să fie descurajați să se relanseze cu noi idei.

Potrivit „Raportului celor cinci președinți” din iunie 2015 privind „Finalizarea Uniunii economice și monetare a Europei”, legislația în materie de insolvență constituie unul dintre cele mai importante blocaje care împiedică integrarea piețelor de capital în zona euro și în afara acesteia.

Sursa informației

Comisia Europeană propune o nouă abordare privind insolvența întreprinderilor: promovarea restructurării timpurii în vederea sprijinirii creșterii economice și a protejării locurilor de muncă was last modified: noiembrie 23rd, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: