Codul fiscal: Scutire de impozit și CASS pentru pensionari

13 ian. 2017
Vizualizari: 6302

Principalele modificări aduse Codului fiscal prin Legea nr. 2/2017 se referă la următoarele aspecte:

I. Impozit pe venit

1. Se elimină, începând cu data de 1 februarie 2017, impozitul pentru pensiiile de până la 2.000 lei (aceasta este suma neimpozabilă lunară a pensiei).

2. În cazul diferențelor de venituri din pensii sau actualizărilor acestora în baza hotărârilor judecătorești, se modifică calculul venitului impozabil din pensii prin deducerea din suma totală a sumei lunare neimpozabile (2.000 lei) și a CASS individuală (dacă aceasta este datorată conform legii în vigoare în perioada la care se referă).

3. Plătitorii de venituri din pensii nu mai obligația depunerii declarației privind calculul impozitului pe venit pe fiecare beneficiar, până în ultima zi a lunii februarie (modificarea vizează formularul 205). Se abrogă prevederile referitoare la plățile anticipate pentru aceste venituri, stabilirea obligațiilor anuale de plată, emiterea deciziilor de impunere.

II. Contribuția de asigurări sociale de sănătate

1. De la 1 februarie 2017, CASS la veniturile din pensii va fi suportată de la bugetul de stat.

2. Pensionarii din sistemul public de pensii care nu mai au domiciliul în România, având reședința într-un stat UE, SEE sau al Confederației Elvețiene sau într-un stat cu care România are încheiat un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate și care nu dețin o asigurare încheiată pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul României nu au calitatea de contribuabili/plătitori de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate.

3. Calculul CASS pentru veniturile din pensii provenite din alt stat revine organului fiscal competent în baza declarației specifice/declarației de venit estimat (anterior, calculul se referea la veniturile din pensii care depășeau, lunar, valoarea întregită la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv).

4. Se stabilește procedura de schimb de informații între ANAF, Casa Națională de Pensii Publice și Ministerul Sănătății privind cuantumul CASS calculat pentru aceste venituri, dar și procedura
de calcul și informare privind cuantumul CASS suportat de la bugetul de stat.

5. Se stabilește modul de conversie în lei a veniturilor din pensii provenite dintr-un alt stat, cu respectarea acordurilor internaționale aplicabile în domeniul securității sociale la care România este
parte.

Codul fiscal: Scutire de impozit și CASS pentru pensionari was last modified: ianuarie 13th, 2017 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: