Cod roşu de ger

9 ian. 2017
Vizualizari: 1886

La acest început de săptămână fluxurile agențiilor de știri transmit ultimele date legate de valul de frig care a cuprins România.

Drumuri închise, numeroase apeluri la serviciul de urgență, trenuri anulate și întârzieri la decolarea aeronavelor, localități rămase fără gaze sau fără energie electrică, zăpezi și temperaturi foarte scăzute, aceasta este imaginea României sub cod roșu de ger.

Greul pare să nu fi trecut.

HotNews scrie că „Marți, 10 ianuarie, dimineața, va fi cel mai probabil cea mai geroasă dimineață din această iarnă, fiind preconizată o minimă de -28 de grade Celsius, a anunțat directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, la videoconferința MAI”.

Lăudabil este că s-a reușit, pe cât a fost posibil, evitarea pierderilor de vieți omenești, bolnavii din localitățile izolate fiind evacuați cu ajutorul SMURD-ului, iar oamenii străzii fiind trimiși în adăposturile primăriilor.

Adevărul, citând News.ro, scrie: „Ministerul Afacerilor Interne informează că peste 700 de persoane, dintre care 53 de copii care au avut nevoie de intervenții din cauza condițiilor meteorologice, au fost salvate în cursul zilei de vineri, în total, la nivel național, iar pe timpul nopții au fost salvate 490 de persoane rămase blocate pe căile rutiere. În județele afectate au fost realizate 1.169 de intervenții medicale de către SMURD și serviciile de ambulanță, iar printre persoanele salvate se numără 31 de gravide și trei persoane dializate”.

Adevărul publică spusele premierul Grindeanu, sâmbătă, 7 ianuarie, în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență: „Eu am cerut ieri în ședința de guvern tuturor miniștrilor să stea în stare de alertă și au făcut lucrul asta. Fiecare situație trebuie gestionată conform procedurilor și vă rog să rămâneți (…) în stare de alertă pentru a evita situațiile neplăcute. Vreau să tratați fiecare situație apărută ca și când ar fi o problemă personală a dumneavoastră. Vă rog să vă gândiți că oamenii care sunt blocați la km 138-139 pe A2, acolo se află fiul dvs. sau mama,ori soția dvs. și să tratați toate lucrurile în acest mod”.

Între timp, A2 a fost deblocată.

Evident că, în aceste zile, blocarea autostrăzilor  A1 și A2, a centurii Capitalei și a numeroase drumuri naționale a scos la iveală lipsa unei aprovizionări corespunzătoare cu material antiderapant, lipsa, în anumite zone ale țării, a contractelor de deszăpezire, lucruri evidențiate de premierul Grindeanu, în intervențiile sale televizate.

Agerpres scrie: „Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut ministrului Transporturilor să trimită Corpul de control la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și să ia toate măsurile legale pentru demiterea directorului general al companiei, Cătălin Homor”.

Ministrul de interne, Carmen Dan, a solicitat schimbarea prefectului de Giurgiu, „care nu i-a răspuns trei ore la telefon”, informează HotNews.

Cu demiteri s-a lăsat și în capitală, acolo unde primarul Firea i-a demis pe directorul RATB, Vincențiu Daniel Antonescu, aflat în concediu, dar și pe înlocuitorul acestuia. Apoi, printr-o hotărâre a Consiliul General al Municipiului București a fost demis întreg Consiliul de Administrație al RATB. „Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat, în ședința de sâmbătă, un proiect de hotărâre care prevede revocarea membrilor Consiliului de Administrație (CA) al Regiei Autonome de Transport București (RATB)”, notează Agerpres. Sincopele din transportul public bucureștean, necurățarea de zăpadă a liniilor de tramvai și a stațiilor mijloacelor de transport, în primele ore după viscol, sunt câteva dintre motivele invocate de primarul capitalei pentru schimbările de la RATB.

După promulgarea de către președintele Iohannis a Legii privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, (printre care: timbrul de mediu și taxa radio-tv), despre care scrie Universul Juridic, un nou impozit este anulat pentru o serie de tranzacții imobiliare. Decizia ar putea dinamiza piața imobiliară și cea a construcțiilor de locuințe. Iată, ce scrie Ziarul Financiar: „Guvernul Grindeanu a decis vineri ca vânzările de imobile sau terenuri cu o valoare mai mică de 450.000 de lei să nu mai fie impozitate. Peste această sumă impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 3% la diferența dintre valoarea declarată de părți și suma neimpozabilă de 450.000 de lei, a anunțat Guvernul”.

În ultimele zile se discută în mass-media, mai mult ca altădată, despre independența justiției din România. Într-o declarație, de la postul de televiziune Antena 3, consemnată de Agerpres, ministrului justiției, Florin Iordache îndeamnă românii să aibă încredere în justiție: „Justiția este total independentă, justiția nu face decât să aplice legea. Dacă legea este bună, trebuie respectată, dacă legea cumva are fisuri, trebuie modificată. Din punctul meu de vedere, în acest moment (…) trebuie să dăm încredere judecătorilor și procurorilor, sistemul să funcționeze, iar oamenii politici cu siguranță nu sunt cei care influențează într-un fel sau altul justiția”.

Ultima știre vine de peste ocean, acolo unde Congresul Statelor Unite a certificat vineri, la aproape două luni de la scrutinul din 8 noiembrie, alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, în ciuda perturbărilor create de parlamentari democrați și manifestanți”, după cum transmite AFP, citată de Agerpres.

Bună dimineața!

Cod roșu de ger was last modified: ianuarie 9th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: