Clinton sau Trump?

9 nov. 2016
Vizualizari: 1398

Știrea zilei de vine din SUA, acolo unde și americanii au stat la cozi, pentru a vota. Clinton sau Trump? Rezultatul acestui vot poate fi un punct zero pentru noi politici și strategii ale unor state sau organisme internaționale.

Peste 145 de milioane de americani înscriși pe listele de votanți au fost așteptați marți să aleagă cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, dar și noii membri ai Camerei Reprezentanților și o treime din Senat, informează site-ul cotidianului The Washington Post, citat de Mediafax.

În România, Senatul a adoptat tacit luni două propuneri legislative, una care prevede majorarea până la 1.072 de lei a punctului de pensie, începând cu 1 ianuarie 2017 și la peste 1.200 de lei de la 1 iulie 2017, iar cealaltă majorarea pensiilor celor care au lucrat în CAP-uri, notează DC News.

În replică la toate majorările de pensii și salarii, care trec în aceste zile prin Parlament, Guvernul atacă la Curtea Constituțională legea adoptată de Parlament care prevede creșteri salariale în sănătate și învățământ, scriu ziariștii de la Mediafax.

„Suntem nevoiți să cerem un control de constituționalitate al acestei legi, care a fost adoptată. Vreau să fiu foarte clar: această solicitare vizează doar legea care modifică O.U.G. nr. 20, nu ordonanța de urgență, ca atare (…) O parte din vicii puteau fi corectate, dacă ar fi existat o discuție onestă între guvern și o parte din comisiile parlamentare. Impactul bugetar riscă să pună în pericol aplicarea unei legi a salarizării unitare în anii următori și oricum aceste modificări recrează sau adâncesc inechități salariale pe care noi le dorim corectate”, este declarația premierului Cioloș, citată de Mediafax.

Din păcate, onestitatea se învață acasă în familie, dacă părinții sunt suficient de bine educați și au timp pentru copii sau la școală, dacă profesorul e suficient de bine motivat și este dedicat profesiei sale.

Cum părinții aleargă de dimineața până seara după un pumn de bani, iar profesorii sunt ținuți, din 1990 încoace, în sărăcie, nu mai putem vorbi de educație.

Tot despre onestitate ne amintește și ministrul Educației, Mircea Dumitru.

Agerpres scrie că vorbind despre un Raport al EU High Level Group of Experts on Literacy, ministrul Educației, Mircea Dumitru „i-a îndemnat pe specialiștii din domeniu(n.n. educație) să fie onești și lucizi și să admită că situația arătată de sondajele europene este realmente îngrijorătoare, referindu-se la faptul că peste 40 la sută dintre elevii cu vârste de 15 ani sunt așa-numiți analfabeți funcționali”.

Agerpres arată că, „acest lucru înseamnă că acei tineri nu reușesc să înțeleagă un text la prima citire, pentru ca apoi să îl poată reda, să spună ce au înțeles, dacă sunt sau nu de acord cu enunțul și dacă pot să facă corelații între noile informații și cele pe care le dețineau dinainte”.

Ne mirăm azi că suntem atât de jos în clasamentul educației din Europa, dar declinul învățământului a început mai demult.

Prin 1995, se fredona de zor un cântec a celor de la Sarmalele Reci – „Țara te vrea prost”. Era vorba tot despre școala și era, dacă vreți, un semnal că lucrurile merg prost….

Istoria marginalizării învățământului se repetă, dar nu numai la noi, ci și peste Prut, unde Dodon face din scoaterea din programă a examenul de BAC promisiune electorală.

„Examenul de Bacalaureat trebuie scos. Eu promit că voi scoate acest examen. Toți elevii trebuie să termine Liceul. Să susțină BAC-ul doar cei care vor să plece peste hotare”, a declarat Igor Dodon, citat de site-ul unimedia.info.

Ce ne-a mai rămas să mai înțelegem? Poate vremea, deși nici ea nu-i de înțeles.

Intrăm în iarnă și încep cheltuielile cu încălzirea. Încep importurile, încep știrile despre Europa la mâna Rusiei, despre negocieri, tarife și robinete. „România ar putea importa 40% din consumul național de gaze în această iarnă, întrucât prețul gazelor pe piețele internaționale va fi chiar și cu 20 de lei pe MWh, mai mic decât cel al gazelor de producție internă aflate în depozite”, a declarat, marți, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citat de Agerpres.

Deși România înregistrează pe hârtie creștere economică, oamenii sunt din ce în ce mai săraci și nu reușesc să-și achite toate facturile.

Adevărul scrie despre Aninoasa, primul oraș din România care a intrat în insolvență, în iunie 2013: „Aninoasa a ieșit din procedura de reorganizare un an mai târziu, după ce și-a achitat integral datoriile de aproape 5,9 milioane de lei, cu mult peste bugetul local. Primarul orașului Aninoasa susține că insolvența a fost, de fapt, soluția salvatoare”. Iată că și insolvența a fost bună la ceva.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Ziarele scriu despre România insolvențelor, România săracă. Despre această Românie este vorba și într-o știre de pe Avocat.net.: Familiile vor putea să scape de evacuarea din locuință, pentru neplata ratelor la creditul ipotecar au hotărât luni deputații prin vot decisiv.

 Mai precis, autoritățile locale vor urma să cumpere anumite locuințe scoase la licitație și să lase foștii proprietari să stea în ele cu chirie mică.

Vor avea bani autoritățile, vor dori să ajute oamenii?

Facem încă un pas către justiție, acolo unde, potrivit HotNews: „Ministrul Raluca Prună, a anunțat, marți, că proiectul de hotărâre privind SIPA va fi propus spre adoptare, înainte ca actualul Guvern să își încheie mandatul”.

Cum justiția azi, nu se poate face fără avocați, Universul Juridic ne dă vestea cea mare: S-au validat Rezultatele examenului de admitere în Barou – ediția 2016.

Și tot pe portalul Universul Juridic putem citi despre Proiectul Codului deontologic al avocatului român.

E o nouă zi și știm să răspundem la întrebarea: Clinton sau Trump?

 

Bună dimineața!

Clinton sau Trump? was last modified: noiembrie 8th, 2016 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: