Cererea de revizuire. Întreruperea sau suspendarea cursului perimării (CPC)

20 mart. 2017
Vizualizari: 3878
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1348/2016

CPC: art. 101 [NCPC: art. 181], CPC: art. 244 [NCPC: art. 413], CPC: art. 248 [NCPC: art. 416], CPC: art. 249 [NCPC: art. 417], CPC: art. 250 [NCPC: art. 418]

Potrivit dispozițiilor art. 248 C. proc. civ. [NCPC: art. 416], orice cerere de chemare în judecată, contestație, apel, recurs, revizuire și orice altă cerere de reformare sau revocare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor, dacă a rămas în nelucrare din vina părții timp de un an.

Astfel spus, perimarea operează cu condiția ca timp de un an să nu se fi săvârșit în cauză niciun act de procedură în vederea judecării ei, situație datorată lipsei de diligență a părții, care nu a acționat în acest scop, deși avea posibilitatea să o facă.

Perimarea se întrerupe, în conformitate cu prevederile art. 249 C. proc. civ. [NCPC: art. 417], prin îndeplinirea unui act de procedură făcut în vederea judecării procesului de către partea care justifică un interes.

De asemenea, dispozițiile art. 250 C. proc. civ. [NCPC: art. 418], prevăd în mod expres și limitativ cazurile în care cursul perimării este suspendat, respectiv: atâta timp cât dăinuiește suspendarea judecării, pronunțată de instanță în cazurile prevăzute de art. 244 [NCPC: art. 413] și în alte cazuri stabilite de lege, dacă suspendarea nu este cauzată de lipsa de stăruință a părților în judecată; în cazurile prevăzute de art. 243, cursul judecății este suspendat timp de 3 luni de la data când s-au petrecut faptele care au prilejuit suspendarea judecății, dacă aceste fapte s-au petrecut în cele din urmă 6 luni ale termenului de perimare; pe timpul cât partea este împiedicată de a stărui în judecată din pricina unor împrejurări mai presus de voința sa.

Așa cum rezultă din actele și lucrările dosarului, de la momentul suspendării, respectiv de la data de 20 februarie 2015 și până în momentul împlinirii termenului de 1 an, niciuna din părți nu a făcut vreun demers pentru repunerea pe rol a cauzei și continuarea judecății și nici nu s-a făcut dovada vreunei cauze de întrerupere sau suspendare a cursului perimării.

În raport de prevederile art. 101 alin. (3) C. proc. civ. [NCPC: art. 181], termenul de 1 an, prevăzut de norma de drept mai sus citată, s-ar fi împlinit la data de 20 februarie 2016 (sâmbătă), într-o zi de sărbătoare legală, astfel că, în conformitate cu prevederile alin. (5) al aceluiași articol, s-a prelungit până în ziua de 22 februarie 2016 (luni – prima zi de lucru următoare).

În raport de cele anterior reținute, cum cauza a rămas în nelucrare din vina părților pentru o perioadă mai mare de un an, în raport de dispozițiile art. 248 alin. (1) C. proc. civ. [NCPC: art. 416], Înalta Curte va constata perimată cererea de revizuire.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cererea de revizuire. Întreruperea sau suspendarea cursului perimării (CPC) was last modified: martie 20th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: