Ceea ce nu transmite facultatea în timpul studiilor este și acea latură practică a fiecărei profesii

24 iun. 2016
Vizualizari: 1757
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bună ziua, domnule avocat! Ne-am cunoscut la această conferință organizată de ELSA România, filiala Iași, și Facultatea de Drept a Universității Ioan Cuza. Ați fost alături de studenți la această întâlnire, ați povestit, ați adresat îndemnuri, ați dat sfaturi. Cum vi s-a părut, care ar fi concluziile după această zi?

Liviu Bran: Am constatat că nu sunt suficienți tineri interesați de această profesie, în sensul în care, cel puțin din numărul lor comparativ cu ziua de ieri, atunci când s-a discutat despre intrarea la INM, este un număr mult mai mic. Cred că aici depinde de fiecare în parte de a se interesa de o profesie în care poate intra și în care poate să facă o carieră de succes, respectiv avocatura. Informațiile care li s-au dat astăzi sunt insuficiente. Oricât am fi vrut noi să transmitem în câteva ore, cât am stat împreună cu ei, toate secretele profesiei, nu le-am putut spune.

Cred că asemenea gen de simpozioane, conferințe, sunt bine-venite și ar trebui să fie mai dese.

Nicolae Cîrstea: Le povesteați studenților participanți despre acel tânăr coleg care lucrează în interiorul cabinetului dumneavoastră. Din punctul dumneavoastră de vedere este important ca un student să lucreze în timpul facultății?

Liviu Bran: Este esențial. Pentru că ceea ce nu transmite facultatea în timpul studiilor este și acea latură practică a fiecărei profesii, astfel încât, la momentul în care ai terminat facultatea de Drept să ai o imagine de ansamblu asupra a ceea ce se întâmplă după ce ai ieșit din facultate cu acea diplomă în mână. Ce vrei să urmezi. Dacă în timpul studenției îți dedici din timpul tău de studiu și faci o practică și găsești un anumit mentor, care te poate îndruma, atunci îți va veni ție mai ușor ca la momentul la care, pe de o parte, vei lua hotărârea, să iei o hotărâre bazată și pe practica pe care o ai în timpul ăsta și pe experiența pe care ai acumulat-o, dar, mai ales, nu mai ești în ceață, în sensul în care după momentul intrării în avocatură, să zicem, îți dai seama că nu ești pregătit pentru această profesie.

Nicolae Cîrstea: Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă un student pentru a fi un bun avocat?

Liviu Bran: În primul rând, trebuie să fie foarte perseverent. Să știe foarte multă carte, să fie pregătit pentru viață în sensul în care să fie pragmatic, să nu se amăgească. Profesia aceasta de avocat nu este o profesie tocmai ușoară; trebuie să ai, pe lângă curajul despre care tocmai vorbeam în timpul conferinței, trebuie să fii pregătit ca succesul să vină în timp. Nu trebuie să arzi etapele. Va trebui, mai devreme sau mai târziu să-ți dai seama că această profesie se realizează cărămidă cu cărămidă; ca orice carieră adevărată, în timp se face. Și dacă ești și un foarte bun caracter, să zic așa, din perspectiva celui care știi să suporți și insuccesele care te așteaptă, atunci, cu siguranță vei reuși.

Nicolae Cîrstea: Dincolo de telefoanele de la miezul nopții, de stresul inerent acestei profesii, care ar fi frumusețea avocaturii?

Liviu Bran: Frumusețea avocaturii este atunci când îți dai seama că ai reușit fie să-l scoți pe un om în libertate, pentru că sănătatea și libertatea sunt cele două lucruri esențiale din viața oricărui om, iar noi, avocații din penal, lucrăm cu libertatea oamenilor, în mare parte, și cu respectarea drepturilor sale.

Succesul și bucuria profesiei provin și din faptul că ai câștigat sau ai scos un copil din mâinile unor persoane prin care destinul acestui copil era schimbat în rău și tu, prin contribuția ta, prin câștigarea unui proces, ai reușit să scoți acel copilaș din mâna unor oameni și să-i impui o altă direcție în viață.

Succesul îl reprezintă și atunci când omul vine și îți spune: „Uite, un organ al statului, în mod nelegal, mi-a aplicat o sancțiune”, și tu demonstrezi instanței de judecată că și organul statului trebuie să respecte legea. Succesul și bucuria profesiei vin și când demnitatea omului este respectată, când persoana respectivă care apelează la tine și la serviciile tale, a fost până la urmă recompensată cu o hotărâre judecătorească care-i este favorabilă.

Astea sunt bucuriile profesiei. Pe lângă onorariile primite.

Nicolae Cîrstea: Reușiți, la nivel de avocatură, în afara Bucureștiului, să aveți o specializare? Să câștigați clientelă activând pe domenii strict definite?

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Liviu Bran: Este clar că avocatura nu se face de unul singur. În avocatură trebuie să lucrezi în echipă. Iar după 20 de ani de carieră, pot să spun că în spatele meu stă o echipă de 8 oameni. Deci, dacă ai afinitate spre o anumită disciplină, respectiv penalul sau civilul, și dacă nu-ți permiți să lucrezi doar în penal, pentru că aici, în provincie, nu avem șansa să avem atât de mulți clienți bogați sau potenți financiar, și trebuie să primești și dosare de o anumit speță, respectiv și divorțuri, și dosare penale, și contencios administrativ, trebuie să te încarci cu acea echipă și în cadrul cabinetului tău să ai specializați oameni care să fie axați în mod special pentru genul acela de spețe care vin în biroul tău.

Nicolae Cîrstea: Domnule avocat vă mulțumesc. Sper să vă vedem și altă dată la interacțiunea cu studenții și vă doresc succes în activitatea pe care o desfășurați.

Liviu Bran: Vă mulțumesc.

Ceea ce nu transmite facultatea în timpul studiilor este și acea latură practică a fiecărei profesii was last modified: iunie 26th, 2016 by Liviu Bran

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Liviu Bran

Liviu Bran

Este avocat în cadrul casei de avocatură „Liviu Bran”.
A mai scris: