Ceasuri rele

21 feb. 2017
Vizualizari: 1203

Se pare că ne apropiem de punctual terminus al scandalului generat de Ordonanța nr. 13/2017.

„Plenul Camerei Deputaților a adoptat, în data de 21 februarie 2017, cu 292 de voturi „pentru” și o abținere, Legea de aprobare a O.U.G. nr. 14/2017, prin care a fost abrogată O.U.G. nr. 13, precum și Legea de respingere a O.U.G. nr. 13/2017, care a întrunit 291 de voturi „pentru” și trei „abțineri”, scrie Universul Juridic. Totul a început într-o zi de marți și se termină tot într-o marți.

Dacă Parlamentul a reușit să abroge ordonanța, DNA continuă ancheta.

„Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, s-a prezentat marți la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în dosarul în care se fac cercetări privind O.U.G. nr. 13/2017 de modificare a Codurilor penale”, notează TVR.

Agerpres consemnează și o declarație a ministrului Meleșcanu: „Responsabilitatea îmi aparține mie pe problema includerii în legislația română a unor prevederi ale UE. Atât și pentru asta sunt gata să dau explicații”. Întrebat de ziariștii de la Agerpres dacă O.U.G. nr. 13/2017 ar fi fost menită să favorizeze anumite persoane, ministrul Meleșcanu a spus: „Actele juridice nu se referă la anumite persoane, se referă la anumite categorii de infracțiuni”. Meleșcanu a mai susținut că din punctul său de vedere, procedura a fost respectată în cazul acestei ordonanțe de urgență.

„Premierul Sorin Grindeanu consideră „un pic ciudat” faptul că au fost chemați la DNA miniștri din cabinetul său și susține că, așa cum s-a pronunțat și Curtea Constituțională, guvernul pe care îl conduce a acționat legal în adoptarea O.U.G. nr. 13”, mai scrie Agerpres.

Premierul Grindeanu ar trebui să ne anunțe mâine care este numele viitorului ministru al justiției.

Azi „Senatul a votat cu 88 de voturi pentru, 18 împotrivă și două abțineri proiectul de lege privind aprobarea O.U.G. nr. 3/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, după cum anunță Agerpres. Ziariștii de la Agerpres au consemnat și punctul de vedere al deputatului PNL, Florin Cîțu, în legătură cu conținutul ordonanței.

„Tot în această ordonanță avem o creștere a impozitării unei categorii din societate, a acelor oameni care au salarii foarte mari prin eliminarea plafoanelor și tot prin această ordonanță se introduce o obligativitate: companiile care au o cifră de afaceri până la 500.000 de euro acum sunt obligate să plătească impozit pe venit, deși până acum aveau opțiunea să aleagă între impozit pe venit și impozit pe profit. Și acest amendament pe care l-am introdus a fost respins. (…) PNL respinge această ordonanță și va vota împotrivă”, a precizat Cîțu, scrie Agerpres.

Tot azi a intrat în dezbaterea Senatului Proiectul Legii Grațierii.

Și pentru că vorbim despre Senat, ar trebui să amintim o postare de pe Facebook a președintelui Senatului, despre contribuția capitalului autohton la bugetul național, făcând trimitere la un studiu „Capitalul Privat Românesc” realizat de Ziarul Financiar și de PIAROM – Patronatul Investitorilor Autohtoni din România.

„De ce mi se pare important? Pentru că relevă niște date esențiale. În 2015, firmele cu capital românesc au fost de trei ori mai profitabile decât multinaționalele, cu un rezultat net (profituri plus pierderi) de 27 mld. lei la o cifră de afaceri totală de 551 mld. lei, față de un rezultat net de 9 miliarde de lei la o cifră de afaceri totală de 580 miliarde de lei pentru firmele străine. Sunt date care arată rolul pe care capitalul românesc îl are în economie. Firmele românești sunt printre cei mai reprezentativi contributori la bugetul de stat, în vreme ce multinaționalele își transferă profitul în statele de origine. Simpatic, nu?”, scrie președintele Tăriceanu pe Facebook, potrivit DC News.

„Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, marți, că este neconstituțională exceptarea persoanelor fizice și juridice private de la plata despăgubirilor în cazul unor suprafețe expropriate pentru cauză de utilitate publică”, notează Agerpres.

Tot azi am aflat sentința în celebrul Dosar FNI. Omul de afaceri, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv de judecătorii de la Curtea de Apel București la opt ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, în dosarul prăbușirii FNI.

Agerpres redă întregul film al ședinței de judecată: „Curtea de Apel București a admis apelul declarat de Parchet și a mărit pedeapsa aplicată lui Vîntu de la șase ani și patru luni, cât primise la Tribunalul București în februarie 2015, la opt ani închisoare. În schimb, instanța a dispus achitarea lui Sorin Ovidiu Vîntu pentru infracțiunea de delapidare. CAB a mai decis confiscarea specială de la Vîntu a sumelor de 13.740.363 lei (5.529.321 dolari) și 7.289.406 dolari, în echivalentul în lei la cursul BNR, fiind menținut sechestrul asigurător până la concurența acestor sume”.

HotNews scrie azi despre revolta statelor est-europene față de dublele standarde de calitate ale produselor alimentare vândute în vestul și estul Europei de către multinaționale. „Cehia va presa Uniunea Europeană să interzică vânzarea de produse alimentare inferioare în estul Europei, sub același brand, ca mâncarea mai bună, disponibilă în cele occidentale, a spus ministrul agriculturii de la Praga, potrivit Reuters”, scrie HotNews.

„În practică, în cazul anumitor produse, suntem coșul de gunoi al Europei”, a spus ministrul ceh al agriculturii, Marian Jurecka”, mai arată HotNews.

Ultima știre vine din Republica Moldova. TVR anunță că: „Președintele R. Moldova, Igor Dodon, vrea modificarea Constituției și alegeri parlamentare anticipate”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

TVR consemnează, în acest sens, declarația președintelui Dodon la finalul unei întrevederi cu președintele Parlamentului, Adrian Candu, și cu premierul Pavel Filip, întâlnire care s-a desfășurat cu ușile închise.

„Am informat conducerea Parlamentului și conducerea Guvernului despre inițiativa care va fi înaintată în următoarele zile de modificare a Constituției pentru ca președintele țării să aibă dreptul de dizolvare a Parlamentului în alte cazuri decât cele prevăzute la această etapă”, a spus președintele Igor Dodon, potrivit TVR.

Bună seara!

Ceasuri rele was last modified: februarie 21st, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: