Campionii legiferării

23 nov. 2016
Vizualizari: 1479

Deschidem Revista de dimineață cu o știre, care ne arată că uneori istoria te poate și răzbuna.

Mediafax scrie că istoricul Roland Paul a descoperit o scrisoare greu de clasificat, „trimisă lui Friedrich Trump, bunicul de origine germană al lui Donald Trump, în anul 1904, prin care acestuia i se solicita să părăsească regatul Bavariei în cel mult opt săptămâni”. Friedrich Trump fusese expulzat din Germania pentru că nu efectuase stagiul militar obligatoriu. Mediafax mai arată că „Friedrich Trump a plecat din Germania la vârsta de 16 ani în căutarea visului american. A lucrat ca bărbier în SUA, înainte de a deschide un restaurant, bar, și chiar și un bordel, mici afaceri care l-au îmbogățit. El s-a întors în satul natal, Kallstadt, în 1901, unde a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Elisabeth Christ. Cei doi s-au căsătorit și s-au mutat la New York”.

La mai bine de 100 de ani de la expulzarea lui Friedrich Trump, nepotul lui, președintele SUA, Donald Trump se va întoarce în Germania ca un rege al planetei. Romantică poveste ar spune unii! Istoria răzbună familia Trump.

Și pentru că aminteam de cel mai puternic lider al planetei, trebuie să spunem că acesta a anunțat primele măsuri pe care le va lua la Casa Albă. „Toate aceste măsuri se subordonează unui singur principiu: America mai întâi („America First”, sloganul său electoral)”, comenta marți AFP, citată de Agerpres.

În materie de energie, Trump a indicat că „va anula restricțiile care distrug locuri de muncă în domeniul producției” de energie, inclusiv gaze naturale, gaze de șist și cărbune curat, „creând astfel milioane de locuri de muncă bine plătite”. Agepres mai scrie că: „privitor la securitatea națională, în condițiile în care principalul său consilier va fi generalul (r.) Michael Flynn, militant virulent împotriva extremismului islamic și indulgent cu Rusia, președintele ales va cere Ministerului Apărării și șefului Statului Major un plan complet destinat protejării infrastructurii vitale a Americii de atacurile cibernetice și de toate celelalte forme de atac”.

Până când Europa și Germania vor fi gazdele președintelui american, Departamentul de Stat al SUA pune pe jar securitatea țărilor europene cu o alertă de călătorie.

Potrivit HotNews, care citează Reuters, „Departamentul de Stat a emis o alertă de călătorie în care îi avertizează pe cetățenii americani în legatură cu un risc crescut de atentate teroriste pe teritoriul Europei, în special în perioada sărbătorilor de iarnă. Departamentul de Stat arată că există „informații credibile” că Statul Islamic, Al-Qaida și grupări afiliate acestora continuă să planuiască atacuri teroriste în Europa”.

Măcinată de lupta cu terorismul, Europa e îngrijorată și în legătură cu creșterea influenței Rusiei în flancul estic. Rezultatele votului din Republica Moldova nu au rămas fără ecou la Bruxelles. „Liderii Uniunii Europene s-au angajat să mețină sancțiunile impuse Rusiei în cadrul pregătirii summitului UE-Ucraina de săptămâna aceasta, unde se va discuta și situația din Republica Moldova și Transnistria, după alegerea pro-rusului Igor Dodon ca președinte – însă acest anunț a fost făcut în contextul multiplicării incertitudinilor cu privire la viitorul relațiilor cu Ucraina”, scrie EUObserver, citat de news.ro.

La Chișinău, președintele Igor Dodon dă interviuri presei ruse. „Relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă trebuie să ajungă la nivelul celor de parteneriat strategic, a declarat într-un amplu interviu acordat agenției ruse de presă Interfax presedintele ales al republicii, Igor Dodon”, scrie Agerpres. „Președintele Igor Dodon urmează să întreprindă o vizită oficială la Moscova, la finalul lunii noiembrie, după o întâlnire a comisiei interguvernamentale ruso-moldovene de comerț și economie”, a declarat Grigory Karasin, adjunctul ministrului rus de Externe, potrivit agenției TASS.

Din Orient vine și o altă știre, care probabil în primele zile ale anului viitor se va așeza în puzzle-ul politic și economic al lumii noi, care se va construi începând din 2017. Ziarul Financiar scrie că: „Arabia Saudită se pregătește să vândă acțiuni ale Saudi Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume deținută de stat și care are venituri de peste un miliard de dolari pe zi, potrivit datelor Forbes”. Ziarul Financiar oferă și o posibilă explicație, care vine de la un analist cunoscut, Andrew Logan. „De ce te-ai lista când singurul tău activ important este la cel mai scăzut nivel din 2003? se întreabă Andrew Logan, (director la Ceres, o organizație americană care militează pentru adoptarea de către corporații a unor practici sustenabile de business). Logan este de părere că saudiții își dau seama că epoca petrolului este aproape de sfârșit și vor să își capitalizeze unicul activ, în cazul în care petrolul și-ar pierde din importanță”, scrie Ziarul Financiar.

Într-o lume în care regulile jocului se schimbă și iată că și importanța resurselor se modifică, România vrea să fie elevul sârguincios al Europei și caută cu orice preț să primească premiul întâi cu coroniță.

Universul Juridic publică un studiu al agenției Grayling care evidențiază că „România rămâne lider regional al numărului de legi adoptate, pentru al treilea an consecutiv, dintre 6 țări din Europa Centrală și de Est”.

Potrivit studiului, „în perioada 1 august 2015 – 1 august 2016, în Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au fost adoptate un număr de 1.098 de legi, dintre care 299 de către România”.

Inflație de legi în România, inflație de soluții contestate la CEDO și în instanțele supraaglomerate din România.

Și, de parcă era prea puțin, după protestele medicilor și al personalului sanitar, se anunță acum și protestele funcționarilor din administrație.

Ieri sute de polițiști de la Poliția Locală au protestat în fața Guvernului, în cadrul unui miting organizat de Sindicatul Pro Lex, cerând reducerea vârstei de pensionare, relatează Agerpres.

Protestul polițiștilor pleacă tot de la o… lege, dintre acele multe legi trecute prin parlament pe bandă rulantă, care îi pun pe polițiștii locali într-o situație de-a dreptul ilară: „polițiștii locali vor îndeplini misiuni de ordine publică și rutieră până la 65 ani, în timp ce juriștii și contabilii din Poliția Română, de aceeași vârstă, vor fi la pensie de cel puțin 10 ani”.

Bună dimineața!

Campionii legiferării was last modified: noiembrie 22nd, 2016 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: