Banii ucid

7 nov. 2016
Vizualizari: 2000

Începe o nouă săptămână, dar, se pare, nu una tocmai liniștită.

Economica.net ne anunță că: „Angajații ANAF ar putea face proteste spontane. Fiscul a chemat Curtea de Conturi”.

Explicația iureșului din finanțe o aflăm dintr-un comunicat de presă al Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP) remis, vineri, agenției de știri Agerpres: „Sindicaliștii din cadrul Direcțiilor Regionale ale Finanțelor Publice dau în judecată angajatorii și președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru că s-a dispus echivalarea salariilor pe funcții publice similare, fără a se ține cont de dispozițiile O.U.G. nr. 43/2016”.

Aceeași agenție scrie și despre intenția ALDE de a demite cabinetul Cioloș, deoarece „nu a început procedurile preliminare pentru proiectele legilor bugetare”, fapt ce poate fi, notează Agerpress, un temei pentru ca Executivul să fie demis.

„Deși termenul de depunere la Parlament a proiectelor legilor bugetare era 15 octombrie, guvernul tehnocrat nici măcar nu a început procedurile preliminare”, susține Vosganian, citat de Agerpres.

Aceleași guvern, prin ministerul său de finanțe a lansat vineri în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru simplificarea legislației fiscale, ce prevede, între alte măsuri, aplicarea popririlor doar pentru suma datorată statului și introduce un regim special de TVA pentru agricultori. Proiectul introduce și facilități fiscale pentru persoanele cu handicap – notează ziariștii de la Economica.net

Sâmbătă dimineață ne-am confruntat cu o nouă tragedie, cea mai mare, după „Colectiv”: cel mai grav accident produs pe autostrada A2, de la inaugurarea acesteia cu 4 morți și circa 30 de persoane rănite, după cum scrie DC News.

„Cauzele și împrejurările sunt investigate de IGPR, sub coordonarea prim-procurorului parchetului de la Lehliu-Gară”, notează Agerpres. Probabil, până la finele săptămânii, pe masa ministrului de interne vom avea un raport despre acest accident.

Tot vineri, „Magistrații Curții de Apel București au admis, contestația formulată de Direcția Națională Anticorupție împotriva deciziei prin care tribunalul capitalei hotărâse să restituie procurorilor dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupție Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei”, scrie Agerpress.

O altă știre vine tot din justiție. Ministerul Justiției propune reducerea perioadei de detenție printr-un mecanism compensatoriu – aflăm de pe portalul Universul Juridic.

Același portal publică și listele cu completele formate din 5 judecători, ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, complete desemnate prin tragere la sorți.

DNA continuă bătălia cu corupția, iar directorul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Cornel Călinescu, a declarat vineri, potrivit Agerpres, „că se așteaptă ca proiectul de implementare a sistemului informatic național integrat de evidență a creanțelor provenite din infracțiuni să fie finalizat septembrie 2018”.

Vom avea mai mulți bani la buget, rezultați și din valorificarea bunurilor obținute prin fapte de corupție? Vom trăi mai bine? Vor fi mai mulți bani pentru pensii, pentru educație, pentru justiție?

Deocamdată, știm că bugetele anilor următori trebuie clădite pe creștere economică. Aici am putea fi ajutați. China a pregătit 11 miliarde de euro pentru capitalizarea unui fond de investiții în țările Europei Centrale și de Est – notează DC News.

Anunțul a fost făcut de Banca de Comerț și Industrie a Chinei. Finanțările se vor derula printr-un fond special de investiții, administrat de Sino-CEE Financial Holdings Ltd, a precizat premierul chinez, în timpul vizitei sale la Riga, de sâmbătă. Fondul de investiții lansat la Riga își propune să atragă 50 de miliarde de euro în proiecte de infrastructură, înaltă tehnologie și producție de bunuri de consum, a precizat banca chineză. Fondul de investiții chinez va fi unul guvernamental, dar va funcțional după principiile pieței. Europa Centrală și de Est au atras, numai anul trecut, peste 5 miliarde  de euro, investiții ale unor companii chinezești”.– scrie aceeași agenție de știri.

În final, privim cu atenție la o știre Digi Tv: Un studiu realizat în 15 țări europene a demonstrat că în România sunt cei mai stresați oameni din Europa, peste 52%, fapt ce își pune amprenta și asupra copiilor”. Îngrijorător, nu?

Nici nu ne-am dezmeticit bine, ieșind din „epoca de aur” și am fost aruncați direct în „epoca stresului”. Goana după bani ucide!

Bună dimineața!

Banii ucid was last modified: noiembrie 7th, 2016 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: