„Balenele albastre”

20 mart. 2017
Vizualizari: 1952

Deschidem Revista de seară cu un eveniment important, nu numai pentru viitorul relațiilor gemano-americane, vizita în SUA a cancelarului german Angela Merkel.

„Atmosfera primei vizite la Casa Albă a Angelei Merkel în era Trump a fost considerată de presa europeană drept „distantă și înghețată”. Au fost rateuri la strângerea protocolară de mâini, s-a remarcat un limbaj corporal, care numai armonie între cancelarul german și președintele american nu a exprimat. O parte a presei americane a mers chiar mai departe, lăudand-o pe Merkel ca „ultima apărătoare contra distrugătorului”. Și totuși, potrivit declarațiilor comune de presă ale celor doi, „s-a pus fundamentul unui nivel de activitate comun” și al unei „strânse conlucrări”, în ciuda multiplelor diferențe de abordare în SUA și în Germania, a relațiilor comerciale și a soluționării conflictului ucrainean”, notează HotNews.

Dincolo de comunicatele oficiale, la o zi după vizita cancelarului german, potrivit Agerpres, președintele Trump nota pe contul său de Twitter: „Germania datorează sume imense de bani NATO și Statele Unite trebuie să fie plătite pentru apărarea puternică și foarte costisitoare pe care o oferă Germaniei!”

Agerpres mai citează și Agenția de presă germană DPA, care amintește că: „la conferința de presă comună cu Merkel, Trump a declarat că este „foarte nedrept pentru Statele Unite” că aliații europeni profită de pe urma sumelor pe care SUA le alocă apărării”, dar și a mulțumit, totodată, cancelarului Merkel „pentru angajamentul Germaniei de a-și spori contribuția la bugetul NATO, alocând 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare”.

Întâlnirea cu președintele Donald Trump precedă o altă întâlnire importantă a cancelarului german, de această dată cu președintele rus, Vladimir Putin, programată în perioada imediat următoare.

Lumea este în schimbare, noile politici americane determină deschiderea de noi parteneriate economice la nivel global.

În acest sens, Ziarul Financiar relatează despre vizita Regelui Arabiei Saudite în Asia.

„China vede Riadul ca pe un partener din ce în ce mai important în condițiile în care aceasta își întărește prezența în Orientul Mijlociu”, scrie Ziarul financiar, citând Deutsche Welle.

„Ministrul chinez adjunct al afacerilor externe, Zhang Ming, a declarat că acordurile de 61 miliarde de euro semnate de cele două părți au implicat sectoare diverse, de la energie, la spațiu. Vizita regelui saudit în China a marcat o fază crucială a turului de o lună, în șase țări, efectuat de acesta în Asia în scopul întăririi alianțelor regionale și dezvoltării unei strategii de creștere economică mai puțin dependentă de petrol”, mai notează Ziarul Financiar.

Actualitatea internă este deschisă de Curtea Constituțională. După numeroasele comentarii din spațiul public românesc, ultimele decizii CCR au fost traduse și în limba engleză, pentru ca accesul la textul original să fie mai facil pentru specialiștii străini interesați de acest subiect.

„Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat, vineri, că a publicat traducerile în limba engleză ale deciziilor privind conflicte între autorități ale statului”, notează Agerpres.

„Având în vedere interesul manifestat de instituțiile membre ale Conferinței Curților Constituționale Europene și ale Conferinței Mondiale asupra Justiției Constituționale, în contextul apropiatei vizite la București a președinților instanțelor de contencios constituțional și instanțelor supreme reprezentate în aceste organisme, cu ocazia organizării Conferinței internaționale cu tema „Un sfert de secol de constituționalism”, dedicată celei de-a 25-a aniversări de la înființare, Curtea Constituțională a României a distribuit traducerea în limba engleză a recentelor sale decizii pronunțate în exercitarea atribuțiilor prevăzute de art. 146 lit. e) din Constituție”, se arată în comunicatul CCR, notat de Agerpres.

Și tot Agerpres scrie azi despre participarea procurorului-șef DNA la o conferință GRECO la Strasbourg.

„Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, Laura Codruța Kövesi, se va număra printre vorbitorii la conferința la nivel înalt a GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei (CoE), la Strasbourg (Franța), unde vor fi abordate teme precum prevenirea corupției în funcții guvernamentale de top și în agențiile de aplicare a legii”, scrie Agerpres, citând un comunicat al Consiliul Europei.

Guvernul României dorește ca bugetarii să aibă cât mai curând o lege a salarizării.

„Premierul Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, la Timișoara, că proiectul legii salarizării unitare trebuie să devină lege la sfârșitul trimestrului doi”, notează Agerpres.

Despre termenul înaintat de premierul Grindeanu, președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu spune, potrivit aceleași agenții, că: „este mult prea strâns și nu poate fi aplicat, mai ales în condițiile în care sindicatele nu au primit draftul legii”.

În final scriem despre un avertisment al Poliției, adresat părinților acelor adolescenți care își petrec mult timp în fața calculatorului.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Poliția atrage atenția asupra jocului virtual „Balena Albastră” („Blue Whale”), care a produs victime în țările vecine, și le recomandă celor care observă că cei din jurul lor și-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, să anunțe autoritățile”, scrie Agerpres.

Într-un amplu articol, Agerpres prezintă jocul rusesc „Blue Whale”, care circulă în special în țările care folosesc limbi slavice și care poate afecta comportamentul copiilor între 10-14 ani: Jocul are 50 de niveluri și presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primește de la un „custode” sau „mentor”. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulețe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 04:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate”.

Poliția recomandă părinților să se asigure că știu ce activități desfășoară copiii lor în mediul online, iar dacă observă o schimbare a comportamentului în ultima perioadă, să anunțe autoritățile.

Seară frumoasă!

„Balenele albastre” was last modified: martie 20th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: