Despre dificultățile și satisfacțiile profesiei de avocat în materie penală

17 feb. 2017
Vizualizari: 3956

Nicolae Cîrstea: Suntem la Oradea, împreună cu unul dintre participanții în sală la această conferință, dl av. Adrian Stan – Baroul Timiș. De ce un avocat din Baroul Timiș ar veni la o conferință la Oradea?

Adrian Stan: În primul rând nu pot să nu mă raportez și la distanța relativ redusă dintre Timișoara și Oradea. Dar, desigur, un motiv foarte important este și faptul că aceste întâlniri, aceste conferințe sunt foarte binevenite în lumea juriștilor, în mediul juridic, pentru toate profesiile din domeniul juridic. Observ aici, deși majoritatea nu sunt din zona Timișoarei, în care eu îmi desfășor cu precădere activitatea, dar, din câte am discutat cu colegii, sunt reprezentanți și ai magistraturii, ai avocaturii, ai executorilor judecătorești și ai altor profesii juridice.

În contextul actual al modificării codurilor, atât în domeniul penal cât și în domeniul civil, asemenea discuții între juriști, dezbateri pe diferite teme, sunt importante, mai ales prin prisma modificărilor ulterioare intervenției noilor coduri, modificări datorate apariției unor diferite legi de schimbare a acestor coduri, a unor dispoziții declarate neconstituționale, a unor dezlegări de Drept sau a unor diferite hotărâri prealabile, recursuri în interesul legii.

Așa cum am spus și până acum, dezbaterile sunt foarte utile, ne ajută pe noi, cei care ne desfășurăm activitatea în domeniul Dreptului.

Nicolae Cîrstea: Activați pe plan profesional în această grea materie a Penalului și a Procedurii penale. Așteptați, probabil, cu interes partea a doua a dezbaterilor în această materie de la conferința de la Oradea. Pe de altă parte, este de remarcat și de apreciat faptul că aprofundați din perspectivă practică diverse prevederi ale noilor coduri – penal, respectiv procedură penală. Dacă ați fi fost în comisiile de elaborare a acestor coduri, care două-trei prevederi le-ați fi gândit altfel? Care sunt greutățile prevederilor noilor coduri penale cu care vă confruntați dumneavoastră în practică și ar merita schimbate?

Adrian Stan: Este foarte dificil de spus acum, mai ales că, la aproape trei ani de la intrarea în vigoare a Noului Cod Penal și de Procedură Penală au apărut foarte multe hotărâri de neconstituționalitate sau dezlegări de probleme de Drept legate de interpretarea unor texte legale. Eu, într-adevăr, am ales să mă aplec în concret asupra unor dispoziții noi aduse de Codul penal și mai ales de cel de Procedură Penală și am încercat să le tratez și prin realizarea unor anumite studii în acest domeniu. Însă, în concret, în opinia mea anumite dispoziții asupra cărora comisia trebuia mai bine să se aplece și să ceară părerile mai multor specialiști în domeniul Dreptului sunt cele privitoare la camera preliminară, o cameră preliminară care chiar s-a modificat prin legea de punere în aplicare; ea inițial a fost gândită într-un mod, ulterior, prin legea de punere în aplicare din 2013 a fost modificată și ulterior a fost din nou schimbată radical, ca urmare a unei decizii de neconstituționalitate prin care s-a constatat că trebuie să fie o procedură contradictorie și nu cum s-a gândit ulterior. Deci camera preliminară – nu știu cum, este foarte greu să spun cum ar fi trebuit gândită, însă în mod clar ar fi trebuit structurată, poate, mai clar. Și acest fapt, că în camera preliminară au fost foarte multe neconcordanțe au rezultat și din multele decizii de neconstituționalitate care probabil și vor urma după Legea 75/2016, o lege foarte discutabilă, în legătură cu care și eu am observat anumite posibile neconstituționalități.

Și un alt aspect, legat de Codul penal, asupra căruia poate trebuia să existe mai multe discuții, este acel renumit spor de o treime la pedepsele concurente. Se ajunge uneori la niște pedepse deosebit de ridicate.

Nicolae Cîrstea: Celebra pedeapsă-girafă, de care se…

Adrian Stan:  Maestrul Cioclei, dl profesor Cioclei. Exact, se ajunge uneori, prin aplicarea acestui spor, pentru unele infracțiuni care în concret nu sunt atât de grave, în special infracțiuni contra patrimoniului – mă refer aici la înșelăciune, la furt. O persoană acuzată de 20-30 de înșelăciuni poate ajunge la o pedeapsă chiar către maximul general, pedepse care pot fi în jur de 25-30 de ani închisoare, și acest lucru nu poate fi echitabil.

Nicolae Cîrstea: Cât de grea și provocatoare este avocatura de penal în afara Bucureștiului?

Adrian Stan: Este destul de dificil. Acum eu îmi desfășor activitatea într-o localitate unde avem cele trei instanțe, desigur, cu excepția Înaltei Curți de Casație și Justiție. Este destul de palpitant, dacă pot să spun așa. Avem toate gradele de jurisdicție, repet, cu excepția celei supreme. Cazurile sunt foarte variate și nu îți oferă timp să stai, să te relaxezi și să…

Nicolae Cîrstea: Este și o frumusețe a faptului că activați în această zonă a Dreptului penal?

Adrian Stan:  Sigur, da. Eu cred că Dreptul penal nu se poate face decât cu pasiune și nu se poate face pentru alte motive, decât din plăcerea de a apăra drepturile oamenilor și interesele în fața organelor statului, în situația aceasta.

Nicolae Cîrstea: Care este cea mai mare satisfacție pe care ați avut-o ca avocat?

Adrian Stan: Nu pot să omit că satisfacțiile în Dreptul penal sunt mici. Nu se poate spune, deși în limbajul juriștilor se spune: „Ai câștigat procesul – în Civil”. În Penal nu prea se poate spune că câștigi un proces. Așa cum spuneam, succesele sunt mici. Câteodată poți vorbi de succes atunci când îți sunt admise niște aspecte pe care le-ai solicitat, chiar dacă nu obții întru totul soluția la care te-ai gândit inițial, însă anumite succese pot fi în domeniul strict al Dreptului penal. Diferite desființări cu trimitere la rejudecarea unor cauze pe temeiuri de drepturi ale omului, pe respectarea echitabilității procedurii. Cel mai mare succes, totuși, în ultimul an, a fost o sesizare cu o dezlegare a unei chestiuni de drept la solicitarea mea, pe care curtea de apel a trimis-o completului specializat de la Înalta Curte de Casație și care a fost admisă în sensul pe care eu l-am gândit și solicitat.

Nicolae Cîrstea: D-le avocat, felicitări! Sper să ne revedem curând și la Timișoara, la o conferință pe Drept penal.

Adrian Stan: Și eu sper foarte mult să se întâmple aceasta. Timișoara are nevoie de o conferință mare în domeniul Dreptului, la care să participe mulți specialiști în Drept.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Despre dificultățile și satisfacțiile profesiei de avocat în materie penală was last modified: februarie 16th, 2017 by Adrian Stan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Adrian Stan

Adrian Stan

Este avocat titular în cadrul cabinetului individual de avocat Stan Adrian, Baroul Timiș, doctorand al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Drept, la disciplina Drept penal, cadru didactic asociat la disciplinele Drept penal, Drept procesual penal și formator INPPA Timișoara.
A mai scris: