Acțiune privind ocrotirea persoanei fizice. Instanța competentă (NCC)

8 dec. 2016
Vizualizari: 2110
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 584/2016

NCPC: art. 114, NCC: art. 105, NCC: art. 106, NCC: art. 107, NCC: art. 483, L. 76/2012: art. 483

Reclamanta a sesizat Judecătoria Iași cu o cerere prin care a solicitat a se dispune exercitarea autorității părintești asupra minorului C. în favoarea sa exclusiv, stabilirea domiciliului minorului la domiciliul său și instituirea, în sarcina pârâtului, a obligației de a plăti o pensie de întreținere în folosul minorului, raportată la media veniturilor realizate de acesta.

Potrivit art. 114 alin. (1) C. proc. civ., „dacă legea nu prevede altfel, cererile privind ocrotirea persoanei fizice date de C. civ. în competența instanței de tutelă și de familie se soluționează de instanța în a cărei circumscripție teritorială își are domiciliul sau reședința persoana ocrotită”.

Totodată, se reține că art. 76 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 stipulează că până la organizarea instanțelor de tutelă și de familie, judecătoriile sau, după caz, tribunalele ori tribunalele specializate pentru minori și familie vor îndeplini rolul de instanțe de tutelă și familie, având competența stabilită potrivit C. civ. și C. proc. civ.

Problema supusă dezbaterii în speță este incidența prevederilor art. 114 alin. (1) C. proc. civ., respectiv a se determina dacă cererea de chemare în judecată reprezintă o acțiune privind ocrotirea persoanei fizice date de C. civ. în competența instanței de tutelă și de familie, iar de Codul de procedură civilă în competența teritorială a instanței în a cărei circumscripție își are domiciliul sau reședința persoana ocrotită.

Sub acest aspect, se reține că potrivit art. 105 C. civ., sunt supuși unor măsuri speciale de ocrotire minorii și cei care, deși capabili, din cauza bătrâneții, a bolii sau a altor motive prevăzute de lege nu pot să își administreze bunurile și nici să își apere interesele în condiții corespunzătoare.

Așadar, prin lege, minorii sunt prezumați a fi persoane care necesită măsuri speciale de ocrotire, iar prin dispozițiile art. 106 C. civ. se detaliază modul în care se exercită ocrotirea asupra minorilor și majorilor. Astfel, potrivit alin. (1) „Ocrotirea minorului se realizează prin părinți, prin instituirea tutelei, prin darea în plasament sau, după caz, prin alte măsuri de protecție specială anume prevăzute de lege”, în timp ce, conform alin. (2) al aceluiași articol „Ocrotirea majorului are loc prin punerea sub interdicție judecătorească sau prin instituirea curatelei, în condițiile prevăzute de prezentul cod”.

Coroborând dispozițiile legale menționate cu cele cuprinse în art. 483 C. civ., rezultă cu evidență că în sfera acțiunilor privind ocrotirea persoanei fizice date în competența instanței de tutelă și de familie și care sunt reglementate din punct de vedere al competenței teritoriale prin dispozițiile art. 114 alin. (1) C. proc. civ., intră și cererea ce face obiectul prezentului dosar.

Cum în speță, persoana ocrotită, respectiv minorul C. locuiește la mama sa, A., reclamanta din dosar, în municipiul Iași, reținând incidența art. 114 alin. (1) C. proc. civ., normă specială care instituie o competență teritorială exclusivă în favoarea instanței în a cărei circumscripție teritorială își are domiciliul sau reședința persoana ocrotită, dispoziție derogatorie de la norma generală reglementată de art. 107 din cod, se va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Judecătoriei Iași.

Sursa informației: www.scj.ro.

Acțiune privind ocrotirea persoanei fizice. Instanța competentă (NCC) was last modified: noiembrie 20th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.