Anul sabatic – călătoria spre interior

12 mart. 2016
Vizualizari: 1353
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Articol de Roxana Lupu, preluat din cariereonline.ro.

Anul sabatic este asociat cu perioada aceea când începi să faci lucruri spectaculoase cu viața ta. Te rupi de rutina vieții profesionale de zi cu zi și îți iei lumea în cap, de obicei pe alte meleaguri, de preferință cât mai exotice cu putință. Sabaticul începe să nu mai fie chiar o perlă rară în România, mai ales pentru că sunt din ce în ce mai multi oameni care iși permit, din punct de vedere financiar, să facă asta. Trei femei de succes, Irina Arsene, Liliana Ogun si Iulia Bratfalean spun povestea anului lor sabatic.

Sursa:123rf.com

Când se întâmplă anul sabatic, coincide aproape de fiecare dată cu o criza de identitate. Nu le mai place cine sunt, cum sunt sau nici măcar nu mai știu cine sunt, pentru că în goana pentru eficiență de la job oamenii au uitat să se mai întrebe. Așadar, oricât de departe ar pleca oamenii care decid să intre în sabatic, de fapt ei pleacă spre ei înșiși.

Echilibrul 

O poziție de top-management în domeniul IT, un salariu la care unii doar visează în România, doi copii mici și sănătoși, o căsnicie bună… Ce altceva să-ți mai dorești? Irina răspunde la această întrebare prin: o pauză ca să realizez toate aceste lucruri și să mă bucur de ele.

Irina lucra aproximativ 20 de ore pe zi de multe ori și până la momentul declicului nu a avut o problemă cu asta. Momentul a venit la o sesiune de coaching, program pe care chiar ea îl adusese pentru angajații din companie, și pe care l-a aplicat pe ea însăși.

Am avut o discuție cu coach-ul, am vorbit despre acest echilibru job-viață profesională și mi-a zis o chestie care m-a dat peste cap. Eu am realizat că sunt alt om acasă si alt om la birou: mai exact, eram mult mai atentă la nevoile colegilor decât la nevoile familiei mele. Coach-ul mi-a spus: „Cine are doua personalități diferite se numește schizofrenic. Am conștientizat atunci că e o  problemă”, spune Irina.

S-a uitat mai atent la ea și a înțeles că se schimbase: devenise foarte mult directorul regional de vânzări pe Europa, care operează vânzări de milioane de euro, și mai puțin Irina. Se contopise atât de mult cu funcția și cu mediul de lucru al companiei în care lucra și cu care crescuse în ultimii ani, încât uitase cum este ea cu adevărat. Dezgolită de funcție.

„Când ești într-o poziție de top-management, ajungi să te iei foarte în serios. Nu te mai lași să fii tu însuți, să te mai joci, devii funcția pe care o reprezinți mai mult decât omul care ești”, spune Irina.

Mai fuseseră ocazii să se deconecteze de la funcție – Irina are doi copii mici, dar la nici trei luni de la naștere era înapoi pe baricade. Totuși, începuse să nu se mai identifice cu valorile companiei, deși muncea la fel de mult și era la fel de implicată. Așa că a luat decizia că este momentul pentru o pauză.

A ieșit din companie cu un exit package excelent, și primul pas a fost să-și cumpere o nouă casă.

„Mi-am dat demisia și m-am apucat de acest proiect de suflet: renovarea casei pe care tocmai o cumpărasem. Au fost câteva luni în care am fost absorbită de asta, stăteam inclusiv pe șantier să văd cum decurg lucrurile. Mă simțeam excelent, simțeam că îmi îndrept energia într-o direcție bună. Ce poate fi mai frumos decât să lucrezi pentru căminul familiei tale? Cu toate astea, am intrat într-o criză existențială”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

I se întâmplă pentru prima oară să meargă la întâlniri cu alți oameni și să nu aibă ce funcție să atașeze numelui. Se bloca imediat după Irina Arsene…

Toți cei opt ani în același mediu o făcuseră să-i fie greu să se rupă de tot ceea ce fusese ea acolo. Se identificase total cu compania unde lucrase și avea nevoie să se detașeze emoțional.

„Am schimbat rolurile destul de des acolo – am intrat că support engeneer și am ajuns director în compania-mamă, dar, mergând opt ani în același mediu, totul se traducea într-o listă de 20 de chestii pe zi, despre cum să crești business-ul. Tot era o cutiuță. Mi se formaseră niște automatisme și trebuia să scap de ele”.

A știut că s-a întâmplat asta într-o seară, la câteva luni de sabatic, când le citea povești băiețeilor ei. „Într-una dintre seri am realizat că am început să inventez povești cu ei. Nu mai citeam, ci le creăm împreună. A fost momentul când am realizat că sunt OK. În companie eu obișnuiam să deleg de fapt taskurile de creativitate – îmi puneam limite, îmi spuneam că eu sunt bună pe strategie și execuție și nu sunt creativă. Acum însă mă relaxasem și îmi dădeam voie să fiu eu.”

Pentru Irina schimbarea s-a petrecut la nivel de percepție, de focus, de reconștientizare a ceea ce contează cu adevărat în viață. Și-a dat seama de tot ceea ce construise până la 32 de ani: o familie frumoasă, o casă pentru ea și un confort financiar, și și-a dat voie, pentru prima dată, să se bucure pentru asta. În aceeași perioada, Irina a decis că nu se întoarce la un job de angajat, ci că va pune pe picioare propria companie. A făcut o schimbare majoră în carieră, devenind antreprenor în domeniul resurselor umane, cu proiectul Mindit, prima companie românească de background screening profesionist.

Citiți continuarea articolului pe Cariere Online.

Anul sabatic – călătoria spre interior was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: