Justițiarul italian Antonio Di Pietro a vorbit pe 23 octombrie în Aula Facultății de Drept din București, în cadrul unui eveniment McCann/Thiess Conferences

2440       0

Evenimentul a fost transmis LIVE începând cu ora 17:00.

👍Vezi interviul cu JUSTIȚIARUL Antonio Di Pietro

Înregistrarea evenimentului transmis LIVE!

 

👍Vezi Fotoreportaj: JUSTIȚIARUL Antonio Di Pietro

Video de prezentare a evenimentului

 



 
Live-text

17:18 Domnul decan al Facultății de Drept a Universității din București, dl. Flavius A. Baias, a anunțat deschiderea evenimentului.

17:20 Adrian Thiess: „Antonio di Pietro este un simbol al mișcării anticorupție ce a marcat lumea politică a Italiei în anii 1990”.

Acesta i-a mulțumit decanului Facultății pentru sprijin și pentru că a realizat importanța acestui eveniment în contextul actual din România.

17:23 Este proiectat un colaj, realizat din segmente de reportaje video din perioada în care Antonio Di Pietro și-a desfășurat activitatea de procuror.

17:29 Flavius A. Baias a făcut o paralelă între lupta dintre eroii din basme și forțele răului cu lupta procurorilor și lupta lor cu corupția.
Avem astăzi bucuria de a întâlni un om care a avut îndrăzneala de a înfrunta nu zmei și balauri, ci un sistem”.

Flavius A. Baias: Avem astăzi bucuria de a întâlni un om care a avut îndrăzneala de a înfrunta nu zmei și balauri, ci un sistem

17:33 Antonio Di Pietro este invitat în scenă. Acesta mulțumește pentru oportunitatea de a împărtăși povestea sa. A menționat că a fost rugat să povestească din experiența sa ceea ce se poate face în lupta anti-corupție.

17:37 Antonio Di Pietro: „Corupția nu este doar o relaționare între două persoane pentru a da bani ca mită. Prin foloase necuvenite anumite firme sau nume de pe scena de afaceri obțin contracte cu statul pe care nu le meritau. Este o datorie pentru fiecare țară democrată să combată corupția!”

17:47 Antonio Di Pietro: „Corupția e ca o căsnicie, nu poate rezista dacă nu sunt implicate ambele persoane. Daca vrei să o descoperi, ori vezi cine a dat mita, ori cine a primit. Spre deosebire de o căsătorie, corupția nu e o uniune de afecțiune, ci de interese. Cercetările noastre nu au vizat administrația publică, ci s-au îndreptat către firme, către mediul de afaceri, pentru a vedea dacă au făcut bani negrii, cine și cum i-a făcut”.

Antonio Di Pietro: „Spre deosebire de o căsătorie, corupția nu e o uniune de afecțiune, ci de interese”.

17:50 Antonio Di Pietro: „Cercetările Mani Pulite i-au determinat pe cei care au dat mită să zică cui au dat bani mai degrabă decât să se facă vinovat de fals în acte, manipulare fiscală și așa mai departe”.

„Înaintea procurorilor care s-au ocupat de acest caz au încercat și alți magistrați să identifice cine forma acest cartel de corupți. Din păcate, în Italia s-a dezvoltat crima organizată care controla tot ce se întâmpla în anumite zone”.

„La finalul aniilor 1980 acel tip de criminalitate organizată a decis să își pună cravată, sacou și să intre în instituții pentru a opera de acolo. Am asistat la organizarea crimei organizate care devenea factor de decizie”.

17:54 Antonio Di Pietro: „La Milano am început prin cercetarea firmelor care încercau să ajungă la politicul corupt. Pentru a combate corupția nu a fost suficient să cercetăm zona de afaceri sau zona politică, ci să identificăm și mafia care era intermediarul între cele două”.
„Primii magistrați care au cercetat în acest mod au fost omorâți, așa cum s-a întâmplat și cu alți magistrați din țară care s-au ocupat cu acest fenomen”.
„S-a încercat și eliminarea mea. Eu am fost protejat, și dacă sunt aici înseamnă că a funcționat”.
„La sfârșitul anilor 1980, începutul anilor 1990, tehnologia informatică a început să se dezvolte. Tehnica pe care am utilizat-o a fost crearea dosarului virtual. Un dosar electronic în care erau compilate forate multe date din dosarele pe suport de hârtie. Astfel, am adus împreună date și comportamente pe care altfel nu am fi putut să le identificăm”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Antonio Di Pietro: „S-a încercat și eliminarea mea. Eu am fost protejat, și dacă sunt aici înseamnă că a funcționat”.

18:00 Antonio Di Pietro: „Prin utilizarea acestor mijloace tehnologice am reușit să ducem cercetarea până la un anumit punct. Sistemul, la un moment dat, a reacționat. Nu a putut să ne oprească și a încercat să delegitimeze acțiunile noastre”.
„Trebuie ca informația să fie liberă, și să nu se dea o informație falsă cetățeanului”.

18:08 Antonio Di Pietro: „Procesul de defăimare a cercetărilor a fost prezentat italienilor ca fiind cercetări efectuate la comandă politică”.
„Vă spun asta pentru a vă da un exemplu de urmat: să-i lăsăm pe magistrați să lucreze și să-și facă treaba, în loc să-i acuzăm că urmăresc anumite interese politice”.
„Fac apel la Instituțiile românești: Nu repetați greșelile din țara mea!”.

18:15 Antonio Di Pietro: „În țara mea, autoritățile judiciare își fac vocea auzită și trebuie combătută corupția exact cum combatem un cancer: luptând în fiecare zi. Cred că pentru a rupe pactul Omertà trebuie stimulate persoanele care înainte de a începe urmărirea penală vin în susținerea autorităților și cred că trebuie prevăzuta într-o legislație europeană figura agentului provocator”.
„Trebuie să existe o lege care să prevadă că odată demarat procesul de cercetare, el nu mai trebuie întrerupt”.

18:15 Antonio Di Pietro: „Vreau să urez studenților succes în studiile lor, pentru că voi veți deveni avocații, magistrații, figurile din administrația publică ce vor guverna viitorul țării, dar faceți aceasta cu mâinile curate pentru că atunci când veți închide ochii să spuneți: «nu am trăit degeaba în această viață!»”.

 



 
Anunțul privind evenimentul

 

Vineri, 23 decembrie 2015

Aula Facultății de Drept din București

Antonio Di Pietro

Antonio Di Pietro, simbolul mișcării anticorupție ce a marcat lumea politică a Italiei anilor 90, va vorbi pe 23 octombrie la București despre lupta pentru dreptate. Evenimentul, dedicat profesioniștilor și aspiranților la o carieră în domeniul juridic, face parte din seria McCann/Thiess Conferences și este organizat cu sprijinul Facultății de Drept din cadrul Universității București.

Spre finalul anilor 1980, Antonio Di Pietro a devenit faimos datorită metodelor revoluționare de investigare abordate, care presupuneau utilizarea unui computer pentru a compila și stoca informații despre indivizii implicați în infracțiuni. Astfel, el a descoperit o schemă sistematică de corupție, prin care oamenii de afaceri dădeau mită pentru a primi contracte guvernamentale.

Această descoperire a dus la arestarea unui lider al Partidului Socialist din Italia și, mai apoi, la implicarea tot mai multor oameni politici și de afaceri. Aceștia căutau întâlniri cu Di Pietro pentru a-i oferi informații și a încerca să evite propria arestare.

Operațiunea, ulterior numită Mani Pulite (Mâini Curate), i-a atras justițiarului amenințări și atacuri, acesta ajungând să se deplaseze numai escortat de către poliție, într-un automobil blindat. În anul 1994, Di Pietro s-a retras din cariera juridică și a început una politică, ocupând de-a lungul anilor poziții precum Ministru, Senator, membru al Parlamentului European sau lider-fondator al partidului Italia dei Valori (Italia Valorilor).

„România traversează în ultima perioadă o revoluție în ceea ce privește mișcarea anticorupție. Este un moment foarte important din istoria noastră și este nevoie de oameni vizionari și pasionați pentru a merge mai departe. Pentru ei ne-am dorit să-l aducem la București pe omul din spatele faimoasei operațiuni Mani Pulite.”Adrian Thiess, unul dintre inițiatorii McCann/Thiess Conferences.

„Suntem onorați că-l vom găzdui în Aula Facultății de Drept din București pe Antonio Di Pietro, o legendă vie a justiției internaționale. Sunt foarte rare evenimentele de asemenea anvergură dedicate profesioniștilor din domeniul juridic și ne bucurăm că, alături de McCann/Thiess Conferences, vom reuși să oferim tuturor celor interesați ocazia, poate unică în viață, de a-l asculta și de a-i pune întrebări acestui «justițiar» adevărat.” – conf. univ. dr. Flavius Baias, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității București.

McCann Worldgroup Romania și Thiess Holding au lansat anul acesta seria de conferințe pe teme de leadership, educație, sport și inovație – McCann/Thiess Conferences. După American Heroes, A Leadership Lesson – evenimentul care i-a adus în România pe doi dintre cei mai apreciați militari americani – noua conferință, intitulată Justițiarul, îl va avea ca invitat special pe faimosul Antonio Di Pietro, una dintre figurile legendare ale justiției internaționale.

Despre McCann WorldGroup România

McCann WorldGroup România este agenția care se ghidează după principiul fondatorului său, Harry McCann: „O agenție se dezvoltă mai repede dacă se concentrează mai degrabă pe creșterea business-ului clienților săi.” Astfel, McCann Erickson are relații de parteneriat îndelungate cu unele dintre cele mai importante companii de pe piață: The Coca-Cola Company, Nestlé, Vodafone, L’Oréal, MasterCard Europe, Heineken, Kandia Dulce, Dedeman, Unilever. Din grupul de comunicare McCann WorldGroup România fac parte agențiile McCann București, Momentum, UM, McCann PR și MRM Worldwide. La nivel internațional, este parte a McCann WorldGroup – una dintre cele mai puternice rețele de advertising, cu birouri în 205 orașe din 132 de țări.

 Despre Thiess Holding

Thiess Holding a fost și este în avangarda evenimentelor și conferințelor ce i-au avut ca invitați pe unii dintre cei mai importanți lideri ai timpurilor noastre, precum Mihail Gorbaciov (fost Președinte al URSS), Richard Haass (Președinte al Council of Foreign Relations – CFR), George Friedman (Președinte al Stratfor), Betsy Myers (COO Obama for America), Gen. Michael Hayden (fost Director al CIA & Director al NSA).

 Despre Facultatea de Drept București

Facultatea de Drept este una dintre cele mai vechi facultăți ale Universității din București. Cadrele didactice, mari personalități ale vieții științifice, dar și multe cu activitate politică prodigioasă, lucrează în catedrele tradiționale: catedra de drept public, catedra de drept privat și catedra de drept penal. Facultatea desfășoară cooperări fructuoase cu instituții similare din țară și din străinătate, încercând să participe cu succes în efortul național de integrare în lumea academică mondială.

Justițiarul italian Antonio Di Pietro a vorbit pe 23 octombrie în Aula Facultății de Drept din București, în cadrul unui eveniment McCann/Thiess Conferences was last modified: octombrie 28th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: